ΠΡΟΪOΝΤΑ

Το αιώνιο λάδι του Έβρου

Ένα πρωτοεμφανιζόμενο γλυκόφαγο ελαιόλαδο περιορισμένης παραγωγής από το διακεκριμένο με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου ελαιοτριβείο Κύκλωπας.

17.06.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Το αιώνιο λάδι του  Έβρου

Ένα πρωτοεμφανιζόμενο γλυκόφαγο ελαιόλαδο περιορισμένης παραγωγής από το διακεκριμένο με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου ελαιοτριβείο Κύκλωπας.

Δεν έχει περάσει μήνας που έχει κυκλοφορήσει σε μαύρες, αδιάφανες, αριθμημένες φιάλες με την επωνυμία Ages, και έχει ήδη διακριθεί με χρυσό βραβείο στο Βερολίνο, στον έγκριτο διεθνή διαγωνισμό Berlin Global Olive Oil Awards. Από τη σοδειά του 2019, αυτό το αγουρόλαδο παράγεται από ελιές της τοπικής ποικιλίας Μάκρης, πρώιμης συλλογής, και έχει χλωρά αρώματα συναρπαστικά. Σχεδόν με το που ανοίγεις τη φιάλη, μοσχοβολάει τσάγαλα, άγουρη μπανάνα και πράσινο μήλο, βασιλικό, φρεσκοκομμένο γρασίδι και φύλλα ντομάτας. Αρώματα που τα γεύεσαι σχεδόν στην ίδια ένταση και με αντίστοιχη πολυπλοκότητα και στο στόμα.

Η ποικιλία Μάκρη χαρακτηρίζεται από το δυνατό και σύνθετο αρωματικό δυναμικό της, όπως επίσης και από τη γλυκιά, στρογγυλή της γεύση. «Είναι στα όρια για ισχυρισμό υγείας», μου εξηγούν οι παραγωγοί του, η οικογένεια Κελίδη, «αλλά η συγκεκριμένη ποικιλία δεν έχει πολλές πολυφαινόλες, κι έτσι είναι πολύ πιο φιλικό στη γεύση, εκλεπτυσμένο και χωρίς έντονα πικρά και πικάντικα. Με αυτό το premium ελαιόλαδο θέλουμε να αναδείξουμε όλες τις δυνατότητες της ποικιλίας». Η εταιρεία Κύκλωπας σαρώνει βραβεία από το 1982 που ιδρύθηκε. Για χάρη της αγοράς του εξωτερικού, που το ζητούσε επίμονα, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, και σε περιορισμένη παραγωγή, αυτό το πρωτοκλασάτο ελαιόλαδο, το οποίο ήδη εξάγεται σε Ολλανδία, Ελβετία και Γερμανία – τουλάχιστον το 70% της παραγωγής του.

«Εδώ στη Μάκρη στην Αλεξανδρούπολη έχουμε έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Ευρώπης. Κάποια δέντρα μας είναι άνω των χιλίων ετών. Από τέτοιες ελιές παραγάγαμε αυτό το μονοποικιλιακό ελαιόλαδο, εξ ου και το όνομα που του δώσαμε, Ages. Είναι για εμάς συμβολικό και πολύ συγκινητικό, γιατί αυτός ο χυμός παράγεται εδώ και πάνω από χίλια χρόνια». Αυτό το ελαιόλαδο πρώιμης συλλογής το αντιμετωπίζουμε ως καρύκευμα. Δεν το μαγειρεύουμε, αλλά το χρησιμοποιούμε στο τελείωμα του φαγητού για να το αρτύσουμε και να του προσθέσουμε γλύκα, φρεσκάδα, φινέτσα και δροσερή μοσχοβολιά. Θρίαμβος νοστιμιάς, τέλειο ορεκτικό πριν από το γεύμα με ένα κομμάτι καλό προζυμένιο ψωμί και αφράτη αφρίνα.

Παραγγελίες τηλεφωνικά στο 25510-71.271 ή με email στο [email protected]

 * Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό.

 ** Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουνίου, τεύχος 170.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών