ΠΡΟΪOΝΤΑ

Το «φρουτένιο» στρατηγείο της «Ήδιστον»

Κυδώνια, βύσσινα, δαμάσκηνα, ξεφλουδισμένα μανταρίνια άρτι αφιχθέντα από τον Κάμπο της Χίου, σαρκώδη σύκα, τραγανά μήλα, έτοιμα για «μαγείρεμα». Καλωσήρθατε στην «Ήδιστον».

12.01.2011| Updated: 25.06.2021
Το «φρουτένιο» στρατηγείο της «Ήδιστον»

Κυδώνια, βύσσινα, δαμάσκηνα, ξεφλουδισμένα μανταρίνια άρτι αφιχθέντα από τον Κάμπο της Χίου, σαρκώδη σύκα, τραγανά μήλα, έτοιμα για «μαγείρεμα». Καλωσήρθατε στην «Ήδιστον».

Τα αρώματα μπλέκονται μεθυστικά στον αέρα καθώς τα φρούτα σιγοβράζουν στις κατσαρόλες με τα μπαχάρια και τα μυρωδικά τους. Έτσι -πάντα χειροποίητα, πάντα παραδοσιακά- φτιάχνονται τα περίφημα γλυκά κουταλιού της Ήδιστον, οι μαρμελάδες, η ντοματόσουπα και οι σάλτσες της, αλλά και εκείνη η «πονηρή» βυσσινάδα που χαράζεται στη γευστική σου μνήμη. Προϊόντα που σήμερα φτάνουν ώς την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία. 

image

«Ξέρετε σταθήκαμε πολύ τυχεροί στις εξαγωγές, καθώς μάς βρήκαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Ήρθαν στην Ελλάδα, δοκίμασαν προϊόντα σε μπακάλικα και μας εντόπισαν» θα μας πει η Αναστασία Αρώνη και η Αθανασία Λαζάρου που ξεκίνησαν το 1999 τη δική τους «χειροτεχνία ελληνικών γεύσεων», την «Ήδιστον». Στόχος τους υπήρξε ανέκαθεν η ανάδειξη των υπέροχων φρούτων της Ελλάδας. Περγαμόντο από τον Πύργο Ηλίειας, κυδώνια από το Πήλιο, βύσσινα από τη Τεγέα, δαμάσκηνα από τη Σκόπελο φτάνουν εδώ, στο «στρατηγείο» της και μεταμορφώνονται.

Καταρχήν σε γλυκά κουταλιού που δεν απολαμβάνει κανείς μόνο σε κρέμες και γιαούρτια. Γιατί π.χ λίγο σιρόπι και ένα κομματάκι περγαμόντο μπορούν κάλλιστα να βουτήξουν σε μια κούπα τσάι earl grey και να το αρωματίσουν μοναδικά. Το γλυκό μανταρίνι μπορεί να προστεθεί σε μια «χειμωνιάτικη» φρουτοσαλάτα εσπεριδοειδών και μήλων και να χαρίσει αμέσως τη σπιρτάδα του. Ή μήπως καλύτερα να «αρτύσει» –φρούτο και σιρόπι- μια καρυδόπιτα; 

Αυτούς όμως τους αδιαμφισβήτητους «πρωταγωνιστές» της Ήδιστον μπορεί να κοντράρει δυναμικά και η μαρμελάδα σύκο, αφού φέτος τα φρούτα αντί να πολτοποιηθούν κόπηκαν, με αποτέλεσμα μαγικό: ολόκληρα κομμάτια σύκου μες στο «σώμα» της μαρμελάδας. 

Και μετά; Μα τι άλλο; Εκείνη η αξέχαστη βυσσινάδα, στο γυάλινο μπουκάλι της Ήδιστον. Βυσσινάδα αληθινή, από το σιρόπι των φρούτων. Τα βύσσινα σιγοβράζουν λοιπόν στο νερό με ζάχαρη. Εκείνα θα κλειστούν στο βαζάκι τους (ανάρπαστα μάλιστα και λόγω της μόδας του frozen yogurt), ενώτο σιρόπι τους θα γίνει η βάση της βυσσινάδας.

image

Τον τελευταίο χρόνο η «Ήδιστον» έχει συμπεριλάβει στη «λίστα» της και τα φρέσκα λαχανικά. Όπως τις ντομάτες που γίνονται κατακόκκινη σούπα (και μάλιστα λάιτ – χωρίς λάδι) που «τελειοποιείται» στο σπίτι με μια κουταλιά καλή ξινομυζήθρα και μια χούφτα κρητικά παξιμαδάκια. «Σχεδιάζουμε μια μικρή σειρά από σάλτσες, αρτύματα και ορεκτικά ακολουθώντας πάντα τις αρχές και τη φιλοσοφία της Ήδιστον» θα σημειώσει η κ. Αρώνη λίγο πριν μας αποχαιρετίσει. Στο χέρι φίλεμα: ένα κομματάκι απάκι με μαρμελάδα από σύκο και χυμό σταφυλιού. 


 Τα προϊόντα «Ήδιστον» θα τα βρείτε σε ντελικατέσεν και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το τηλ. εργαστηρίου: 210-25.33.698, Ζαΐμη 10, Νέα Φιλαδέλφεια.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών