ΠΡΟΪOΝΤΑ

To «θαλασσινό» λάδι του Kωστα Πρωτούλη

50 χρόνια εμπειρία, υπεραιωνόβια λιόδεντρα και η σωστή διαχείριση του καρπού από τον Κώστα Πρωτούλη δίνουν ένα από τα πιο αξιόλογα ελαιόλαδα της Ελλάδας.

30.10.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
To «θαλασσινό» λάδι του Kωστα Πρωτούλη

50 χρόνια εμπειρία, υπεραιωνόβια λιόδεντρα και η σωστή διαχείριση του καρπού από τον Κώστα Πρωτούλη δίνουν ένα από τα πιο αξιόλογα ελαιόλαδα της Ελλάδας.

Η ιδιαίτερη ποικιλία Κολοβή που καλλιεργείται στη Λέσβο, τα δύσκολα χώματα, η πλούσια αυτοφυής βλάστηση, τα αρωματικά βότανα και η εγγύτητα στη θάλασσα διαμορφώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του χρυσοπράσινου, λεπτόρρευστου και αρωματικού αγουρόλαδου, που χαρακτηρίζεται ελαφρύ, ευκολόπιοτο και δεν καίει τον λαιμό. 50 χρόνια εμπειρία έχει η οικογένεια του Κώστα Πρωτούλη, ξέρουν να φτιάχνουν καλό λάδι. Τρεις γενιές αυθεντίες που αρχικά ασχολήθηκαν με τη μεταποίηση και στη συνέχεια, από το 2000, και με την τυποποίηση. Ο Κώστας λειτουργεί πλέον την επιχείρηση με τους δυο γιους του, τον Γιάννη και τον Παράσχο, και μαζί φροντίζουν τα ξηρικά υπεραιωνόβια λιόδεντρα που καλλιεργούν βιολογικά στο ορεινό Πλωμάρι.

Καθοριστικής σημασίας η σωστή διαχείριση της ελιάς: αυθημερόν ελαιοποίηση σε ελεγχόμενα χαμηλές θερμοκρασίες, σε σύγχρονα μηχανήματα στο καινούργιο εργοστάσιο, που λειτουργεί από το 2005 σε ένα από τα παλαιότερα λιοτρίβια του νησιού, ιδρυθέν το 1928. Παράγουν 1.000 τόνους ελαιόλαδο ετησίως, που εμφιαλώνεται σε τέσσερις τύπους: Αγουρέλαιο, Έξτρα Παρθένο (οξύτητα 0,5), Έξτρα Παρθένο Βιολογικό (οξ. < 0,3) και Παρθένο (οξ. 0,8-2). Εδώ και μερικά χρόνια, περί το 90% της παραγωγής τους κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς εξάγεται στην Ευρώπη, στη Νότια Αφρική, στην Κίνα, στην Αμερική και στην Αυστραλία.


Πληροφορίες: Τρίγωνας, Λέσβος, Τ/22520 -32.100, 22520-92.290. Τα ελαιόλαδά τους τα προμηθευόμαστε με τηλεφωνική παραγγελία.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών