ΑΓΟΡΑ

Tο Ξινότυρο της Τυροσύρας (Σύρος)

Εύθρυπτο, φρέσκο, γαλακτερό, με οξύτητες και αρμύρα.

07.05.2018
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Όπως ακριβώς θυμάμαι τα αγελαδινά τυράκια που ζύμωναν στα σπίτια οι γιαγιάδες όταν ήμουν παιδί. Τέτοια κολακευτική γεύση έχει αυτό το ξινότυρο: εύθρυπτο, φρέσκο, γαλακτερό, με οξύτητες και αρμύρα. Παρασκευάζεται στον Βήσσα, στην ενδοχώρα της Σύρου, από μια μικρή τυροκομική «κολεκτίβα», μια ομόρρυθμη εταιρεία με πέντε μετόχους: τρεις παραγωγούς γάλακτος, έναν τυροκόμο και τον διαχειριστή Δημήτρη Ρούσσο, αντινομάρχη Κυκλάδων και αντιδήμαρχο στον Δήμο Σύρου. Το τυροκομείο Τυροσύρα, που ιδρύθηκε το 2014, διαχειρίζεται περί τα 600 κιλά αγελαδινού γάλακτος ημερησίως, που προέρχεται από 11 ντόπιους παραγωγούς με 65 αγελάδες. Μετά από επίπονες προσπάθειες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας. Παράγουν επίσης ΠΟΠ Σαν Μιχάλη Σύρου και ΠΟΠ κοπανιστή Κυκλάδων, βούτυρο, φραγκοσυριανή γραβιέρα, καλαθούνι, γιαούρτι, κρέμες και ρυζόγαλα.


Πληροφορίες: Βήσσας, Σύρος, Τ/22810-42152.

Σε πολλά παντοπωλεία της Σύρου.

Στην Αθήνα βρίσκουμε ξινότυρο, Σαν Μιχάλη και κοπανιστή στα Καλορίζικα, κοπανιστή στον Σκλαβενίτη.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκουμε Σαν Μιχάλη και συριανή γραβιέρα με τη φίρμα Bliss Point στα σούπερ μάρκετ Μασούτης.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών