ΠΡΟΪOΝΤΑ

Βούτυρο, γιαούρτι, αυγά… και άλλα εκλεκτά

Νόστιμα προϊόντα μικρών παραγωγών που θα αναβαθμίσουν τα πασχαλινά μας μαγειρέματα.

04.04.2018| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Βούτυρο, γιαούρτι, αυγά… και άλλα εκλεκτά

Νόστιμα προϊόντα μικρών παραγωγών που θα αναβαθμίσουν τα πασχαλινά μας μαγειρέματα.

  1. Ένα εξαιρετικό χαρμάνι από Μοσχάτα σταφύλια που καλλιεργούνται βιοδυναμικά σε τρεις σαμιώτικους αμπελώνες. Τα σταφύλια στεγνώνουν κάτω από τον δυνατό ήλιο και το γλυκόξινο επιδόρπιο κρασί Nopera ωριμάζει για 19 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.
    Greece and Grapes, Botilia
  2. Στα αμπελοτόπια της Κοιλάδας των Μουσών, στους πρόποδες του Ελικώνα, η οικογένεια Ζαχαρία (Κτήμα Μουσών) καλλιεργεί και παράγει από τη σπάνια ποικιλία Μούχταρο ένα ερυθρό φινετσάτο κρασί. Για πρώτη φορά αποστάζουν τα σταφύλια της εν λόγω ποικιλίας και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Το φρέσκο απόσταγμα Μούχταρο Lost Lake Distillery είναι παχύ, κρεμώδες και αρωματικό, υπέροχο με φρούτα και γλυκά.
    Nora’s deli, Oinoscent 
  3. Η χιώτικη εταιρεία Phi Divine Goods δραστηριοποιείται στη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων. Διαθέτει επίσης εκλεκτά προϊόντα από την περιοχή του Αιγαίου, όπως λεσβιακό ελαιόλαδο, ζυμαρικά και μέλι. Πολύ ξεχωριστή γεύση έχει το πευκόμελό τους, με μαστιχέλαιο. Υπέροχο με γιαούρτι ή παγωτό.
    Ηπειρώτισσα, Elenianna 
  4. Η δική μου γενιά μεγάλωσε με το βούτυρο τύπου Κερκύρας. Το αυθεντικό Κερκύρας με το χαρακτηριστικό άρωμα το βρίσκουμε πλέον και στην Αθήνα, από τη γαλακτοπαραγωγό οικογένεια Κάστρος, που χρησιμοποιεί φρέσκο κερκυραϊκό αγελαδινό γάλα. Στα πασχαλιάτικα κουλούρια και στο τσουρέκι είναι απλώς θεϊκό.
    Πανδαισία, Θανόπουλος, Παραδοσιακό Μπακάλικο
  5. Παχύ, με πλούσια γεύση, απαλή οξύτητα και γαλατένια νοστιμιά. Ένα ωραίο πρόβειο γιαούρτι με την πετσούλα του, που φτιάχνεται στη Φάρμα Τσέλλου στη Βαγιά Βοιωτίας, στις πλαγιές του όρους Σφίγγα. Το γάλα προέρχεται από τα πρόβατα της ελληνικής φυλής Χίου τα οποία εκτρέφει η ίδια η οικογένεια με ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές.
    Πανδαισία, Παραδοσιακό Μπακάλικο, Μπαλάσκας
  6. Στον εύφορο αγκιναρότοπο της Κώμης, στα Κάτω Μέρη της Τήνου, καλλιεργείται ένα από τα λίγα προϊόντα που «εξάγουν» οι ντόπιοι. Ίσως ο σημαντικότερος από τους λίγους καλλιεργητές που το φέρνουν στην Αθήνα είναι ο αγρότης Αντώνης Πρελορέντζος, που θα σας προτείνει και κάμποσες συνταγές. Στην Τήνο πάντως τις κάνουν ομελέτες, ξιδιαστές ή λαδιού, α λα πολίτα, με κατσικάκι, με κουκιά, σε πίτες, κ.ά.
    Σε λαϊκές αγορές: Τρίτη Νεκροταφείο Αμαρουσίου, Τετάρτη Πεύκη, Πέμπτη Τούφα Χαλανδρίου, Παρασκευή Βριλήσσια, Σάββατο Σταθμός ΗΣΑΠ Αμαρουσίου
  7. Μία από τις παλιές πτηνοτροφικές μονάδες της Ελλάδας (από το 1963) που δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, η Tsakiris Family, παράγει πλέον και αυγά ειδικής εκτροφής. Από κότες που βόσκουν ελεύθερες στα κτήματα της οικογένειας στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και βιολογικά αυγά από κότες που τρέφονται με τροφές όπως βιολογικό καλαμπόκι, στάρι και τριφύλλι.
    Σούπερ μάρκετ Μασούτης, Μίνι μάρκετ (Πέτρου Καλλιγά 14, Γκύζη, 210-64.51.400), Μίνι μάρκετ (Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, 210-72.48.804)

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT