ΑΓΟΡΑ

Symbeeosis: Βιολογικό μέλι και βότανα από τους ιδρυτές της Apivita

Μια νέα επωνυμία βιολογικών τροφίμων και ροφημάτων που καλλιεργούνται και παράγονται στην Ελλάδα.

21.10.2021| Updated: 27.10.2021
Symbeeosis: Βιολογικό μέλι και βότανα από τους ιδρυτές της Apivita

Βιολογικό μέλι, τσάι του βουνού και ελληνικά βότανα που καλλιεργούνται και παράγονται στην Ελλάδα με έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές περιλαμβάνει η γκάμα προϊόντων της Symbeeosis. Πίσω από τη νέα εταιρεία βρίσκονται οι ιδρυτές της Apivita, Νίκος και Νίκη Κουτσιανά. Με εμπειρία 40 χρόνων στη μελισσοκομία και στα φυτικά προϊόντα, η οικογένεια Κουτσιανά προχωρά σε ένα νέο εγχείρημα που εστιάζει στη σχέση της υγείας με τη σωστή διατροφή αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα προϊόντα Symbeeosis, βασισμένα αποκλειστικά σε φαρμακευτικά φυτά και μελισσοκομικά συστατικά, είναι ελληνικά, πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τσάι του βουνού, βότανα, μέλι και (προσεχώς) συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα προϊόντα είναι «100% φυσικά χωρίς χημικά και συνθετικά, με συμπυκνωμένα δραστικά συστατικά για ενισχυμένη δράση, ενώ οι εργασίες παραγωγής και οι συσκευασίες τους βασίζονται σε βιώσιμες και ανακυκλώσιμες πρακτικές με σεβασμό στην ελληνική βιοποικιλότητα».

Η κατηγορία του μελιού περιλαμβάνει, εκτός από θυμαρίσιο μέλι και μέλι από ρείκι, προϊόντα μελιού ενισχυμένα με δραστικά ξηρά εκχυλίσματα όπως πρόπολη, κουρκουμά και τζίντζερ. Η Symbeeosis έχει αναπτύξει επίσης εξαιρετικά ροφήματα με ελληνικό βιολογικό τσάι του βουνού και άλλα μοναδικά βότανα της ελληνικής φύσης (χαμομήλι, μέντα, μελισσόχορτο, λουίζα, δίκταμο και τσουκνίδα), εμπλουτισμένα και αυτά με τα δραστικά ξηρά εκχυλίσματά τους για ενίσχυση της παραδοσιακά θεραπευτικής τους δράσης (τόνωση, χαλάρωση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού κ.ο.κ.).

«Τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά είναι πλούσια σε δραστικά συστατικά διαφόρων χημικών κατηγοριών που χαρακτηρίζονται από πλήθος βιολογικών δράσεων (αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή κλπ.) οι οποίες μπορούν να φανούν ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. Τα εκχυλίσματα ουσιαστικά αποτελούν ένα σύνολο των παραπάνω δραστικών ουσιών, που παραλαμβάνονται με τη διαδικασία της εκχύλισης των φυτών με τη χρήση διαφόρων διαλυτικών μέσων. Στη δική μας περίπτωση ο διαλύτης που χρησιμοποιούμε είναι το νερό, προσομοιάζοντας την τεχνική της αφέψησης, και έπειτα από απομάκρυνση του νερού με την τεχνική ξήρανσης με spray drying, προκύπτουν τα ξηρά εκχυλίσματα. Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας είναι αρχικά ότι αποτελεί μια “πράσινη” τεχνική φιλική προς το περιβάλλον και ότι επιτυγχάνεται η παραλαβή μεγάλου μέρους των δραστικών συστατικών που περιέχονται στα φυτά με τη μορφή σκόνης. Η ενσωμάτωση των ξηρών εκχυλισμάτων στα ίδια τα βότανα και το τσάι του βουνού αποτελεί και την καινοτομία της Symbeeosis, καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η ευεργετική επίδραση των βοτάνων στον οργανισμό αλλά και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα)», εξηγούν οι υπεύθυνοι της Symbeeosis σχετικά με τα ξηρά εκχυλίσματα που βρίσκουμε στο τσάι και τα νέα προϊόντα μελιού.

Τα βότανα της Symbeeosis προέρχονται από ιδιόκτητες καλλιέργειες βοτάνων στον Όλυμπο (80 στρέμματα) και στην Αρκαδία (90 στρέμματα), αλλά και ιδιόκτητα μελίσσια σε Αττική, Ανδρο, Βοιωτία και Αρκαδία. Για τις ανάγκες της παραγωγής η εταιρεία έχει συνεργασία και με καλλιεργητές βοτάνων αλλά και μελισσοκόμους που παράγουν αποκλειστικά βιολογικό μέλι. Όσον αφορά στις καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζονται, στο επίκεντρο βρίσκεται η αναγεννητική γεωργία: «Στις καλλιέργειές μας εφαρμόζονται βιολογικές και ήπιες πρακτικές, σε αντίθεση με τη συμβατική γεωργία υψηλής έντασης που εξασθενεί το έδαφος με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη υψηλών αποδόσεων», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Προς το παρόν τα προϊόντα είναι διαθέσιμα από τον επίσημο ιστότοπο της Symbeeosis: symbeeosis.com

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών