ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Τα παραδοσιακά κίτρινα τυριά που όλα τα νοστιμίζουν

Γραβιέρα αγελάδος και πρόβεια, κεφαλογραβιέρα και κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ, για πλούσια πλατό τυριών, λαχταριστά σαγανάκια, νόστιμες μακαρονάδες και γενναία γιουβέτσια.

28.11.2023
Τα παραδοσιακά κίτρινα τυριά που όλα τα νοστιμίζουν

Στο άκουσμα του ονόματος ΔΩΔΩΝΗ δεν μπορείς να μη σκεφτείς τη φέτα. Η ηπειρώτικη γαλακτοκτοβιομηχανία, άλλωστε, που φέτος συμπλήρωσε 60 χρόνια ιστορίας, είναι συνδεδεμένη με το εθνικό μας τυρί. Αλλά και τα κίτρινα ελληνικά τυριά της συλλογής της είναι εξίσου αγαπημένα: τόσο η κεφαλογραβιέρα και το κεφαλοτύρι, όσο και οι γραβιέρες της, όλα τα νοστιμίζουν. Φτιαγμένα από 100% ελληνικό αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ένα δίκτυο χιλιάδων Ελλήνων παραγωγών οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου, έχουν μόνιμη θέση στο ελληνικό τραπέζι. Βάζουν την πινελιά τους σε ένα πλατό τυριών, στις μακαρονάδες, σε πίτες και κομμένα σε φέτες και περασμένα από λίγο αλεύρι γίνονται σπέσιαλ σαγανάκια – απίθανος μεζές.

Ένα ωραίο τυρί το χαίρεται κανείς με πολλούς τρόπους. Σκέτο, με παρέα, τριμμένο, λιωμένο… Έτσι συμβαίνει και με την κεφαλογραβιέρα που δημιουργήθηκε τυχαία από εργαζόμενο του εργοστασίου της ΔΩΔΩΝΗ στα Γιάννενα όταν κατά την διάρκεια της τυροκόμισης ανέμειξε τυχαία την γραβιέρα με το κεφαλοτύρι. Αυτό το Π.Ο.Π. τυρί από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, που φτιάχνεται πάντοτε σύμφωνα με την ίδια εκείνη αυθεντική συνταγή, εγγυάται εξαιρετικά σαγανάκια, απογειώνει τα ζυμαρικά, και είναι ιδανική παρέα για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Εμείς βάζουμε λίγη και στους χορτοκεφτέδες και γίνονται απίθανοι.

Και το ελαφρά αλμυρό κεφαλοτύρι της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, μπορεί να δώσει τον τόνο σε αμέτρητα μαγειρέματα. Στο γιουβέτσι, σε μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα ή λευκή, σαγανάκι, παρέα με λίγο μέλι και λεμόνι ή με μια πικάντικη μαρμελάδα… Εμείς πολλές φορές προσθέτουμε λίγο στο μείγμα του κιμά για τα κεφτεδάκια. Του δίνει αυτό το έξτρα κάτι. Κι όταν δεν θέλουμε κρέας, κόβουμε το τυρί σε κυβάκια και το κλείνουμε με μερικά χειμωνιάτικα λαχανικά στη λαδόκολλα –μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες– που τα έχουμε νωρίτερα λαδώσει και αλατοπιπερώσει.

Όσο για τις φτιαγμένες με την παραδοσιακή ηπειρώτικη μέθοδο, γραβιέρες της ΔΩΔΩΝΗ, μια από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και μια από παστεριωμένο, πρόβειο και γίδινο γάλα, που έχουν διακριτικά γλυκό χαρακτήρα και συνδυάζονται με ένα σωρό υλικά, μπορούν να μπουν παντού. Σε σάντουιτς– με μανιτάρια και κοτόπουλο είναι αχτύπητος συνδυασμός – αλλά και σε πράσινες σαλάτες, σε τάρτες, σε κριτσίνια και αλμυρά κουλουράκια, σε ομελέτες και σφουγγάτα και βέβαια σε μακαρονάδες και φουρνιστά ζυμαρικά. Δύσκολο να αντισταθείς στο τυρί που λιώνει. Είναι εθιστικό.

Με πολλούς τρόπους φτάνουν στο μάξιμουμ της γεύσης τους αυτά τα κίτρινα τυριά που τα βρίσκουμε σε κεφάλι στους πάγκους των σούπερ μάρκετ αλλά και σε συσκευασίες των 200 γραμμαρίων. Σε ένα σωρό παρασκευές μπορεί κανείς να τα προσθέσει. Αλλά και σκέτα, με ένα ωραίο ζυμωτό ψωμί είναι θαύμα. Ατόφια ελληνική νοστιμιά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT