ΑΓΟΡΑ

Τι ψωνίζουμε στη Βαρβάκειο; 12 στάσεις εντός κι εκτός της αγοράς

Χαρτογραφήσαμε την αγορά, βρήκαμε τους πιο ψαγμένους και ποιοτικούς προμηθευτές και σας προτείνουμε μερικά αξιόλογα προϊόντα για να ψωνίσετε στοχευμένα.

16.02.2022| Updated: 22.02.2023
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Τι ψωνίζουμε στη Βαρβάκειο; 12 στάσεις εντός κι εκτός της αγοράς

Για κάποιους λιγότερο εξοικειωμένους, η Βαρβάκειος και η Δημοτική Αγορά μοιάζει με χάος. Κι ενώ οι παλιοί Αθηναίοι ψώνιζαν τακτικά εκεί, για τις νεότερες γενιές είναι ένας ανεξερεύνητος τόπος (φουλ ινσταγκραμικός βέβαια, αλλά ανεξερεύνητος). Εμείς, πήγαμε, βρήκαμε τα καλύτερα και σας τα παρουσιάζουμε:

1. Η ψαραγορά «δεν παίζεται» στο φθηνό ψαράκι

Οι περισσότεροι έρχονται γι’ αυτά που λέμε «δεύτερα», τα βραστόψαρα και όλα τα μικρά. Προτιμήστε να ψωνίζετε Παρασκευή και Σάββατο, που έχει πιο πολύ κόσμο και σπάνια τους μένουν, καθώς είναι δημοφιλή και φθηνούτσικα. Αυτή την εποχή διαλέξτε γόπες, καπόνια, σκαθαράκια. Επίσης, σουπιές και μοσχιούς για ψεύτικο χταποδόρυζο.

2. Φρέσκα μύδια, καθαρισμένα, σε σακούλα

Στον Αράπη βρίσκετε φρέσκα μύδια, καθαρισμένα, μέσα σε σακουλάκι. Αλλά και όλα τα προϊόντα του είναι καλής ποιότητας. Για μακαρονάδα με θαλασσινά αναζητήστε το διχτάκι με τα αχηβαδάκια βόνγκολε – μαζί με την πάστα ταΐζει 4-5 άτομα.

3. Καλής ποιότητας κατεψυγμένα θαλασσινά

Για βασιλικά καβούρια και λοιπά κατεψυγμένα καλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας θα πάτε στο κατάστημα της Έλλης Λευθέρη.

4. Σιτεμένα ελληνικά κρέατα

Κατευθυνθείτε στον Αγγελή (Αιόλου 81, μπαίνετε από τη στοά). Ο Θανάσης είναι ο ψαγμένος κρεοπώλης της αγοράς. Αναζητά ζώα που έχουν βοσκήσει. Έχει βιτρίνα-ψυγείο ωρίμανσης και μπορείτε να του ζητήσετε να ωριμάσει για σας ένα ωραίο T-bone. Στους πιστούς του πελάτες δίνει μεδούλι δώρο, για μεζέ. Για τα καλά τραπεζώματα παραγγείλετε εγκαίρως ρολά από αρνί ή μοσχάρι. Το σουβλάκι κοτόπουλο το περνάνε εδώ ένα-ένα, με το χέρι. Θα βρείτε και ταρτάρ, όπως και καρπάτσιο -και μάλιστα από μοσχάρι Κερκίνης-, το οποίο λεπτοκόβουν και το βάζουν σε λαδόκολλα. Φιλική συμβουλή: Φάτε το επιτόπου.

5. Εδώ το ωραίο «χοντρό» κρέας!

Για ζυγούρια, γίδες, προβατίνες και όλα τα «χοντρά» πηγαίνετε στον Σταθούλη (Φιλοποίμενος 12). Για βοδινά στον Πιρλιμπό (Φιλοποίμενος 14). Ξέρουν να κόβουν καλά το κρέας. Ζητήστε περιποιημένα κομμάτια, σπαλομίτες, χτένια, ψαχνά με κόκαλα για μοσχαρόσουπες πρώτης τάξεως. Εδώ πάρτε και σιδηρόδρομο.

6. Μερακλίδικοι μεζέδες με εντόσθια

Για «απαγορευμένους» μεζέδες-λιχουδιά θα πάτε στο μαγαζί της Λίτσας Λευκαδίτη (Φιλοποίμενος 3). Αμελέτητα, πατσοπόδαρα, πνευμόνια, εντόσθια, μυαλό, γλώσσες και μάγουλα. Ξέρει και περίεργες συνταγές από έθνικ κουζίνες, όπως η αφρικανική pepper soup. Είναι γλυκύτατη, ρωτήστε τη.

7. Πρόβειο βούτυρο και φέτα Κεφαλονιάς

Εξαιρετικό πρόβειο βούτυρο Καλαβρύτων θα βρείτε στο Μαντρί (Φιλοποίμενος 3). Ζητήστε και καλή, μαλακή φέτα Κεφαλονιάς.

8. Τα άπαντα του ρυζιού

Ρύζια λογιών λογιών έχει το μικρό μπακάλικο στην Αριστογείτονος, μετά τα παλαιοπωλεία και το μίνι μάρκετ του Ζαχαριά, απέναντι από τα μανάβικα. Το ακριβό του Μπασμάτι -στην ταμπέλα γράφει «σούπερ Μπασμάτι»- κοστίζει 2,99 ευρώ και είναι ένα από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει. Αφράτο και αρωματικό, δεν χρειάζεται παρά καλό πλύσιμο και βράσιμο σε αναλογία 1:2. Θα βρείτε και ωραία Τζάσμιν Ταϊλάνδης και Καμπότζης, Μπασμάτι Πακιστάν και Ινδίας, όπως και ελληνικά Νυχάκι και Καρολίνα.

9. Πελμένι, κατεψυγμένα φρούτα του δάσους και άλλα ρώσικα προϊόντα

Για προϊόντα της ρωσικής κουζίνας θα πάτε στον Μπατανιάν (Αρμοδίου 14). Πολλά ζυμαρικά, πελμένι με κιμά μοσχαρίσιο, χοιρινό ή κοτόπουλο, ή και με ξινολάχανο και μανιτάρια, αλλά και βαρένικα με πατάτα ή τυρί. Πολλά κατεψυγμένα φρούτα – φραγκοστάφυλα, βύσσινα, βατόμουρα μαύρα, σμέουρα, μύρτιλα, κράνα, μέχρι αρώνια ή ανάμεικτα κόκκινα–, ό,τι πρέπει για σάλτσες και μαρμελάδες, για γλυκά ή αλμυρά, σε πολύ καλές τιμές. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, ζητήστε την έξτρα πικάντικη μουστάρδα στο χρυσό κουτάκι – την έχουν στο ψυγείο. Φυσικά, μη φύγετε χωρίς σμετάνα -ρωσική ξινόκρεμα-, που παραδοσιακά τη σερβίρουν πάνω από τα ζυμαρικά τους, αλλά εσείς μπορείτε να τη βάλετε και σε τσίζκεϊκ. Έχει πολλά είδη, ανάλογα με τα λιπαρά, για κάθε παρασκευή.

10. Ο χαλβάς του Κρητικού

Για χαλβάδες του μπακάλη από το εργαστήριο του Κρητικού σταματήστε στον Καστάνο, επί της Αθηνάς, δίπλα στην είσοδο της αγοράς. Εδώ θα βρείτε και αυτόν με την κουβερτούρα, που σπάνια δίνουν εκτός εργαστηρίου.

11. Η ταραμόγλωσσα κάνει την τέλεια ταραμοσαλάτα

Είναι κατά τι πιο ακριβή από τον ταραμά, αλλά πρόκειται για ντελικατέτσα πρώτης γραμμής. Συνήθως τις μέρες κοντά στην Καθαρή Δευτέρα τη φέρνει το παντοπωλείο Λίγο και καλό (Αθηνάς 44). Εδώ θα βρείτε και πολλά φιλέτα ψαριών διατηρημένα σε νερό η λάδι, όπως στιλπνή λακέρδα. Την ίδια έχω βρει στα καλύτερα λακερδάδικα στο Μεγάλο Παζάρι της Τουρκίας. Πάρτε και ταϊσμένα σαλιγκάρια, έτοιμα για μπλουμ.

12. Ό,τι δεν βρείτε αλλού, θα το βρείτε εδώ

Για φρέσκια ρίζα κουρκουμά, βούτυρα ξηρών καρπών, ποικιλία από φυτικά γάλατα, αλλά και χαρούπια κατευθυνθείτε στις 1.001 γεύσεις (Αθηνάς 42), στη φάτσα της αγοράς.

Η αγορά θα είναι ανοιχτή την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου από το πρωί έως τις 17.00, θα παραμείνει κλειστή ως τις 21.00 όπου θα ξανανοίξει μέχρι το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας. 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών