ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Tiramisu με κάψουλες καφέ γίνεται;

Ο Σπύρος Μαργαρίτης και η Samba Coffee Roasters μας δείχνουν τον τρόπο!

27.10.2023
Tiramisu με κάψουλες καφέ γίνεται;

Το Tiramisu, με την πλούσια ιστορία και την παγκόσμια απήχησή του, είναι ένα επιδόρπιο που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών.


Όταν προέκυψε η ιδέα να το φτιάξω και να μοιραστώ τα αποτελέσματα, δεν μπόρεσα να μην αισθανθώ, έστω και φευγαλέα, το βάρος της ευθύνης. Σκέψεις χιουμοριστικών σχολίων όπως «πρέπει να σου απαγορεύσουν την είσοδο στη Ιταλία» πέρασαν από το μυαλό μου.
Είναι κατανοητό ότι η παρασκευή του Tiramisu μπορεί να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα και προσδοκίες. Η εμβληματικότητα και η εμπειρία της γεύσης του, τοποθετούν συχνά τη συζήτηση σε μια σφαίρα που μπορεί να ξεφύγει από τις υποκειμενικές προτιμήσεις και να γίνει σχεδόν αξιακή.

Ένα κουταλάκι του γλυκού…ιστορία!

Η γοητεία του ξεκινά ήδη από το ίδιο του το όνομα. Η λέξη “Tiramisu” προκύπτει από το ρήμα “tirare” που σημαίνει “τραβάω/ανεβάζω” και από το επίρρημα “su” που σημαίνει “επάνω”. Είναι έτοιμο δηλαδή να σου φτιάξει τη διάθεση με τη πρώτη κουταλιά. Η ακριβής προέλευση του Tiramisu αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο συζητήσεων και διαφωνιών μεταξύ ιστορικών μαγειρικής και περιοχών στην Ιταλία.
Ορισμένες μαρτυρίες αποδίδουν τη δημιουργία του στην πόλη Τρεβίζο στη βορειοανατολική Ιταλία, ενώ μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η προέλευση του εντοπίζεται στην πόλη της Σιένα στην Τοσκάνη. Ανεξάρτητα από την προέλευσή του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Tiramisu έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές και τους ουρανίσκους ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το δικό μου…Sambamisu!

Αφού ανακάλυψα πολλές διαφορετικές παραδοσιακές συνταγές Tiramisu, αποφάσισα να εστιάσω στα κοινά τους στοιχεία και να προσαρμόσω τη συνταγή στις δικές μου γευστικές προτιμήσεις.
Για μένα, το Tiramisu έχει να κάνει με την εύρεση της τέλειας ισορροπίας. Οι αληθινοί λάτρεις αυτού του γλυκού ξέρουν πως η νοστιμιά του δεν κρύβεται πίσω από μια υπερβολικά γλυκιά εκδοχή, οπότε, εξ’ αρχής βασίστηκα σε συνταγές με λιγότερη ζάχαρη.
Παράλληλα, επέλεξα να μην προσθέσω αλκοόλ. Οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές θα σε συμβουλέψουν να προσθέσεις γλυκό κόκκινο κρασί, όμως εγώ προτίμησα να μην συνδυάσω αλκοόλ και καφεΐνη στο επιδόρπιό μου. Θα αφήσω το κρασί να συνοδέψει ευχάριστα την μακαρονάδα που ελπίζω να έφαγα πριν.


H πιο εύκολη απόφαση που πήρα κατά την προετοιμασία του Tiramisu ήταν ο καφές. Στο μυαλό μου, ο καφές είναι συνειρμικά συνδεδεμένος με το Tiramisu και ακρογωνιαίος λίθος της γεύσης του. Σε αυτό το σημείο της συνταγής μου, η ιταλική παράδοση συναντά τη σύγχρονη καινοτομία στις νέες κάψουλες της Samba Coffee Roasters. Πέρα από την άνεση στη χρήση, οι κάψουλες της Samba Coffee Roasters παράγουν αβίαστα έναν τόσο απολαυστικό espresso, που ήξερα πως ήταν η κατάλληλη επιλογή για το ισορροπημένο αποτέλεσμα που έψαχνα.
Αυτό που με έβαλε σε δίλημμα κατά την παρασκευή του Tiramisu, ήταν τα αυγά. Να χρησιμοποιήσω τους κρόκους μαζί με τα ασπράδια ώστε να δώσω στο γλυκό μου τη παραδοσιακή, κομψά πολυεπίπεδη δομή που όλοι ξέρουμε; Ἠ να βάλω μόνο τους κρόκους για ένα απόλυτα κρεμώδες αποτέλεσμα που συχνά σερβίρεται με το κουτάλι;
Η πρώτη εκδοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρώτη εικόνα Tiramisu που θυμάμαι σε εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Η δεύτερη είναι μια εκδοχή που συναντώ όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, και τη συνοδεύει μια αίσθηση αυθεντικότητας που βρίσκω συναρπαστική.
Η τελική μου απόφαση είναι στο βίντεο και ελπίζω να αρέσει σε όποιον δοκιμάσει.

Συνταγή – Μέθοδος

Ξεκινάω ετοιμάζοντας 2 espresso Samba Coffee Roasters capsules της αγαπημένης μου προέλευσης.
Χτυπάω τους παστεριωμένους (εμπορίου ή με σπιτική μέθοδο) κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε 3-4 δόσεις προσθέτω το mascarpone και χτυπάω μέχρι να έχω μια αρκετά σφιχτή κρέμα, τόσο που να στέκεται στην άκρη του σκεύους με το οποίο χτυπάω. Ενδεικτικά γύρω στα 3-4’.
Ακολουθεί μια σύντομη βουτιά της κάθε πλευράς των σαβαγιάρ στον καφέ, ο οποίος είναι πλέον σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν θέλω να ποτίσουν τα σαβαγιάρ μου κατά τη διαδικασία αυτή, θα έχουν αρκετό χρόνο στο ψυγείο για να απορροφήσουν όλη τη γεύση και τα αρώματα.
Απλώνω μια μικρή ποσότητα κρέμας στο κάτω μέρος του σκεύους σερβιρίσματος, για να γίνει πιο γερή η βάση μου.
Τοποθετώ τη πρώτη στρώση σαβαγιάρ κοντά το ένα στο άλλο, ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
Απλώνω την πρώτη στρώση κρέμας, ώστε να καλύψω τα σαβαγιάρ.
Τοποθετώ την δεύτερη στρώση σαβαγιάρ, στραμμένα κατά 90 μοίρες σε σχέση με την πρώτη , για να βοηθήσω να σταθεί καλύτερα το γλυκό μου . Καλύπτω με την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζω στο ψυγείο μέχρι να σερβίρω, ιδανικά γύρω στις 7-8 ώρες. Πασπαλίζω με την σκόνη κακάο αμέσως πριν το σερβίρισμα.

Βρες τις κάψουλες καφέ της Samba Coffee Roasters εδώ: www.sambacafe.gr

Δες το video εδώ: https://www.instagram.com/p/CyVg7yrNlp9/?hl=en

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spiros Margaritis (@spiros.margar)

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT