ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Το τυρί που ταιριάζει με όλες τις περιστάσεις

Από τη Λεμεσό, όπου παρασκευάζεται σύμφωνα με τις κυπριακές παραδοσιακές τυροκομικές μεθόδους, έρχεται το χαλλούμι Π.Ο.Π. ΔΩΔΩΝΗ, το ευέλικτο τυρί που ταιριάζει σε πίτες, σαλάτες, στο bbq και όχι μόνο.

15.11.2023| Updated: 20.12.2023
Το τυρί που ταιριάζει με όλες τις περιστάσεις

Απολαυστική μαστιχωτή υφή, ήπια αλμυρή γεύση και απαλή επίγευση δυόσμου -το χαλλούμι είναι δικαίως το πιο διάσημο τυρί της Κύπρου και η λιχουδιά που λαχταράμε ανεξαρτήτως περιστάσεως. Είναι αυτό το «κάτι» που μεταμορφώνει τις σαλάτες (ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με μια όξινη βινεγκρέτ ή κάποιο φρέσκο φρούτο) και το συστατικό που κάνει τα σάντουιτς ξεχωριστά. Αλλά και σε πίτες, σε «σουβλάκια» στο μπάρμπεκιου, ακόμα και σκέτο στη σχάρα ή στο τηγάνι, με λίγες σταγόνες λεμόνι στο τελείωμα -το αγαπημένο μας λαστιχωτό τυρί ταιριάζει με όλα και προκαλεί τη μαγειρική μας φαντασία.

Από τη Λεμεσό έρχεται το αυθεντικό χαλλούμι Π.Ο.Π. ΔΩΔΩΝΗ που παρασκευάζεται σύμφωνα με τις κυπριακές παραδοσιακές τυροκομικές μεθόδους και δεν λείπει από κανένα τραπέζι μας. Το ευέλικτο λευκό τυρί της Κύπρου φτιάχνεται μάλιστα από 100% κυπριακό αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα, ενώ διαθέτει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (23γρ/100γρ).

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλη η Μεσόγειος λατρεύει το χαλλούμι και το χρησιμοποιεί σε πλήθος συνταγών. Ψητό, τηγανητό αλλά και φρέσκο ως έχει, μπορεί να γίνει γρήγορο σνακ αλλά και το καλύτερο συνοδευτικό για το ποτό με την παρέα, μεζεδάκι του μπάρμπεκιου ή το υλικό που θα εμπλουτίσει τα μπέργκερ μας. Η ιδιαίτερη υφή του το κάνει μάλιστα κατάλληλο και για λαχταριστά, χορτοφαγικά μπέργκερ. Όπου ανάβει σχάρα ή τηγάνι στην Μεσόγειο, το βλέπεις να σιγοψήνεται και ανυπομονείς να το γευτείς με λίγο λεμόνι για να αναδείξει την υπέροχη γεύση του.

Ιδέες χωρίς τέλος

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε το χαλλούμι Π.Ο.Π. ΔΩΔΩΝΗ στα ράφια των σούπερ μάρκετ το καθημερινό μαγείρεμα έχει πάρει άλλη διάσταση. Το ίδιο και τα σνακ του γραφείου, τα καλέσματα με φίλους αλλά και το μπάρμπεκιου της Κυριακής. Ακριβώς επειδή είναι τόσο ευέλικτο, αλλά διατηρεί και τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα όπου και αν το προσθέσει κανείς, καταφέρνει να απογειώσει οποιοδήποτε φαγητό.

Πρόσφατα το δοκιμάσαμε σε ρεβυθοσαλάτα με ψητά καρότα, βινεγκρέτ με πικρούτσικο γκρέιπφρουτ. Περάσαμε το χαλλούμι για λίγο από το τηγάνι και το προσθέσαμε στη σαλάτα μαζί με λίγα αμύγδαλα. Ήταν το καθοριστικό υλικό που μετέτετρεψε την σαλάτα σε κανονικό γεύμα και, πάνω απόλα, την έκανε απολαυστική και ξεχωριστή. Τα βράδια που γυρνάμε κουρασμένοι και πεινασμένοι στο σπίτι δεν υπάρχει πιο εύκολη και νόστιμη λύση από αραβικές πιτούλες με χαλούμι και ψητά λαχανικά ή ένας γρήγορος τραχανάς με ντομάτα και θρυματτισμένο χαλλούμι -η εναλλαγή των υφών μας ενθουσιάζει.

Αλλά και μια τυρόπιτα που θα βγάλουμε στο γιορτινό τραπέζι, θα γίνει ακόμα πιο λαχταριστή όταν προσθέσουμε χαλλούμι, κάνοντας τους καλεσμένους μας να αναρωτιούνται ποιό είναι το μυστικό μας. Στο μπάρμπεκιου δε, έχει γίνει αναπόσταστο μέρος του “τελετουργικού”. Πλάι στις μπριζόλες και τα λουκάνικα το ψήνουμε μέχρι να αποκτήσει τις χαρακτηριστικές χαρακιές και να γίνει λαχταριστό. Το κρέας σχεδόν περνάει σε δεύτερη μοίρα για λίγο, όσο η παρέα καταβροχθήσει το ελαφρά καψαλισμένο τυρί!

Και αυτά είναι μόνο η αρχή. Το τυρί αυτό ταιριάζει σε κάθε παρασκευή και κάθε περίσταση δίνοντας ευκαιρίες για γευστικούς πειραματισμούς.

Το Χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ διατίθεται στις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ σε όλη την Ελλάδα σε αεροστεγή συσκευασία 225g.

Instagram: @dodoni_greece

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών