Προχώρησε αρκετά το καλοκαίρι και η φύση ζεστάθηκε για τα καλά. Τα ζαρζαβατικά στον λαχανόκηπο ξεπετάχτηκαν, αλλά δεν ξεθαρρεύουν, γιατί τις νύχτες έχει ακόμα ψύχρα. Τα φασολάκια αναρριχώνται στις βέργες, οι αγγουριές, οι ντοματιές, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές μεγάλωσαν, άνθισαν, αλλά είναι ακόμη όλα συγκρατημένα. Μόνο τα κουκιά, οι αγκινάρες, οι κολοκυθιές, τα κρεμμυδάκια και τα μαρούλια έχουν την τιμητική τους.

Οι κολοκυθιές μάς έδωσαν τους πρώτους τρυφερούς καρπούς και είναι γεμάτες κολοκυθοανθούς.

Τα κολοκυθάκια και οι κολοκυθοανθοί είναι στην πρώτη γραμμή αυτούς τους μήνες. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Βραστά, τηγανητά, γιαχνί, με βλίτα, γεμιστά αυγολέμονο, στον φούρνο, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθόσουπα, κ.λπ. Ελάτε να μαζέψουμε τα λουλούδια τους, που είναι αρσενικά και θηλυκά και είναι πεντανόστιμα. Μπορούμε να τα κάνουμε και γεμιστά με ρύζι, τώρα όμως θα τα κάνουμε κεφτέδες. Χορτοκεφτέδες με κολοκυθοανθούς 30 λουλούδια (κολοκυθοανθοί) / 7 φρέσκα κρεμμυδάκια / 10 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου / 1/2 ματσάκι μαϊντανός / 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι / 4 κλαράκια φρέσκια ρίγανη / 1/2 ματσάκι άνηθος (όλα τα παραπάνω ψιλοκομμένα) / 4 αυγά / 1 φακελάκι κουκουνάρι / 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις / 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ / λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι, κύμινο – αν θέλετε / λάδι για το τηγάνισμα Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι σε ελάχιστο λάδι. Σε μια μεγαλούτσικη λεκάνη τοποθετούμε τους ανθούς, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και όλα τα αρωματικά βότανα. Σπάμε τα αυγά και ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα μπαχαρικά, περίπου 1/2 φλιτζανάκι λάδι, το αλάτι και το κουκουνάρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο λάδι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε τους κεφτέδες για τηγάνισμα. Προσοχή παρακαλώ, σιγανή φωτιά, για να ψηθούν οι κεφτέδες μας ομοιόμορφα μέσα και έξω.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουνίου, τεύχος 158.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών