Όπως και να τις ονομάσεις, πατάτες, γεώμηλα, ήτοι μήλα της γης (οι Γάλλοι) ή μήλα του διαβόλου (έτσι τις έλεγαν οι Ρώσοι όταν πρωτοεισήχθησαν στη χώρα τους), είναι πεντανόστιμες, περιζήτητες, μοναδικές. Είναι βασική, θρεπτική και οικονομικότατη τροφή για τον άνθρωπο.

Η ιστορία της ξεκινάει πριν από 4.000 χρόνια, στην Αμερική. Στην Ευρώπη έφτασε γύρω στο 1565-1570. Στην Ελλάδα πρώτος την έφερε ο πρώτος κυβερνήτης του κράτους μετά την Επανάσταση του 1821. Έδωσαν τις πατάτες στους Ναυπλιώτες και στους υπόλοιπους Έλληνες, και αυτοί, συντηρητικοί και φιλύποπτοι όπως πάντα, τις πέταξαν στα σκουπίδια. Γνωρίζοντας ο Καποδίστριας την ψυχολογία των συμπατριωτών του, έβαλε σκοπούς να φυλάσσουν τις αποθήκες με τις πατάτες μέρα νύχτα. Σε λίγες ημέρες δεν έμεινε ούτε μία. 

Τις μαγειρεύουν σε όλο τον κόσμο, με χίλιους δυο τρόπους. Ό,τι βάλει ο νους σου. Στον φούρνο, στο τηγάνι, στο τσουκάλι, μπορούν να παρουσιαστούν σκέτες ως κυρίως πιάτο ή να συνοδεύσουν τα πάντα: από αρνάκι στον φούρνο μέχρι τα χάμπουργκερ και τα σάντουιτς, για να μην αναφέρουμε την τηγανητή, που συνοδεύει όλα τα κρεατικά, τους κιμάδες, ακόμα και τα ψαρικά. Χώρια τις πατατοκροκέτες, τους πατατοκεφτέδες, τις πατατοσαλάτες, τις πατατόσουπες και τι άλλο; Ναι, και τα γλυκά. Εμείς όμως επιμένουμε ελληνικά. Πατάτες γιαχνί… Βάλτε δίπλα και τυρί φέτα. Πάμε, λοιπόν, να μαγειρέψουμε.

Πατάτες γιαχνί

1 κιλό πατάτες/3 ξερά κρεμμύδια/4 σκελίδες σκόρδου/180 γρ. λάδι/αλάτι/ρίγανη/3 δαφνόφυλλα/μαυροπίπερο/κύμινο/κανέλα/κόκκινο γλυκό πιπέρι/2 κουταλιές τοματοπελτές.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια της αρεσκείας μας. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Τα μεν κρεμμύδια τα ψιλοκόβουμε, τα δε σκόρδα τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε στον ταβά (ρηχή κατσαρόλα) το λάδι, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς. Βάζουμε μες στον ταβά τις πατάτες και ανακατεύουμε δύο με τρεις φορές όλα μαζί, πατάτες και κρεμμύδια. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες και ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, το αλάτι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Έπειτα από είκοσι λεπτά βρασμού, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. 

Ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας, χαμηλώνουμε ακόμα περισσότερο τη φωτιά και κουνάμε τον ταβά. Προσοχή! Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό μας, διότι ήδη έχουν αρχίσει να χυλώνουν οι πατάτες μας. Σε δεκαπέντε λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το προτείνω με όλη μου την καρδιά. Είναι μοναδικό πιάτο.

Δοκιμάστε το, παρακαλώ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών