Από τα βάθη της Ανατολής φερμένη, η μελιτζάνα κατέκτησε τις κουζίνες της Ανατολικής Μεσογείου, έφτασε στη Δυτική Ευρώπη και ταξίδεψε μέχρι την Αμερική.

Μικρές, μεγάλες, φλάσκες, τσακώνικες, ακόμη και άσπρες, παλιά σαντορινιά ποικιλία. Δεν νοείται Ιούλιος αν δεν μαγειρέψουμε μελιτζάνες.

Από τα βάθη της Ανατολής φερμένη, η μελιτζάνα κατέκτησε όλες τις κουζίνες της Ανατολικής Μεσογείου, έφτασε στη Δυτική Ευρώπη και ταξίδεψε μέχρι την Αμερική.

Οι Έλληνες την αγαπούν τόσο που τη γιορτάζουν και της κάνουν πανηγύρι. Γιορτή μελιτζάνας στο Λεωνίδιο Κυνουρίας.

Τις μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους. Μελιτζανοσαλάτα, σαλάτα με μελιτζάνες και ντομάτες, μελιτζάνα ψητή, στα κάρβουνα ή στον φούρνο, μελιτζάνες με κιμά ή χωρίς κιμά, μελιτζάνες ρολάκια, μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας, μελιτζάνες ογκρατέν, μελιτζάνες πιλάφι με δυόσμο και γιαούρτι, με κολοκυθάκια στο τηγάνι και σκορδαλιά (τι ωραίο φαγητό!), με χταπόδι στον φούρνο, τουρσί, μελιτζανάκι γλυκό και μελιτζανόπιτα.

Είναι η καλοκαιρινή βασίλισσα στην κουζίνα μου… Εκστασιάζομαι όταν τη μαγειρεύω, γοητεύομαι όταν την τρώω και ικανοποιούμαι απόλυτα όταν την προτείνω. Μπορεί να σταθεί στα πιο επίσημα, γκουρμέ τραπέζια και να ικανοποιήσει τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, και συγχρόνως να παρηγορήσει και να χορτάσει και όλους εμάς τους ταπεινούς που τη λατρεύουμε.

Έχω φίλους που θέλουν οπωσδήποτε να φάνε μελιτζάνες φούρνου στα καλοκαιρινά πανηγύρια του Αγίου Όρους.

Eίναι το κρέας των φτωχών, γιατί έχει μεγάλη διατροφική αξία.

Μελιτζάνα με χταπόδι στον φούρνο

1 χταπόδι 1.000-1200 γρ. (βρασμένο στο ζουμί του με δάφνες)/6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες (ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους)/3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα/5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες/δυόσμος/βασιλικός/1½ κιλό ώριμες ντομάτες (περασμένες στο μπλέντερ)/2 κουτ. σούπας μέλι/300 ml ελαιόλαδο/αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο.

Τηγανίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες στο μισό λάδι και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν από τα λάδια. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, με μέγιστο μήκος 2 εκατοστά.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο υπόλοιπο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα σκόρδα. Μόλις ροδίσουν, βάζουμε τις ντομάτες μας, τα μπαχαρικά και το μέλι αραιωμένο σε λίγο νερό. Τα βράζουμε για 20 λεπτά.

Στο ταψί μας στρώνουμε τα κομμάτια του χταποδιού και από πάνω απλώνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας μέχρι να σκεπαστεί όλο το ταψί. Απλώνουμε από πάνω φυλλαράκια δυόσμου και βασιλικού και το βάζουμε σε καλά ζεσταμένο φούρνο στους 160° C για 20-30 λεπτά. Όταν ανοίξουμε τον φούρνο, θα μοσχοβολά όλη η κουζίνα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών