ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

20 χρόνια Lidl, 20 μοναδικές ιστορίες

Με 20 διαφορετικές, συλλεκτικές ετικέτες για ένα κρασί επετειακό γιορτάζει η Lidl τα 20 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Η σειρά «20 Ιστορίες» είναι σύντομες, γοητευτικές ιστορίες που διαβάζουμε στην ετικέτα στην πίσω πλευρά κάθε φιάλης, με πρωταγωνιστές ανθρώπους, τοπία, συναισθήματα, αγωνίες, χαρές και συνήθειες όλων όσων ζούμε στην Ελλάδα, μέσα από λιτές, σχεδόν αφαιρετικές απεικονίσεις σε κόκκινο και μαύρο χρώμα που, γραφιστικά τουλάχιστον, είναι μοναδικές σε ετικέτες οίνου.

07.11.2019| Updated: 25.06.2021
20 χρόνια Lidl, 20 μοναδικές ιστορίες

Με 20 διαφορετικές, συλλεκτικές ετικέτες για ένα κρασί επετειακό γιορτάζει η Lidl τα 20 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Η σειρά «20 Ιστορίες» είναι σύντομες, γοητευτικές ιστορίες που διαβάζουμε στην ετικέτα στην πίσω πλευρά κάθε φιάλης, με πρωταγωνιστές ανθρώπους, τοπία, συναισθήματα, αγωνίες, χαρές και συνήθειες όλων όσων ζούμε στην Ελλάδα, μέσα από λιτές, σχεδόν αφαιρετικές απεικονίσεις σε κόκκινο και μαύρο χρώμα που, γραφιστικά τουλάχιστον, είναι μοναδικές σε ετικέτες οίνου.

Ένα κερί αναμμένο, μια ερωτοχτυπημένη καρδιά, ένας ήλιος που δύει, ένα καράβι, ένα τσαμπί σταφύλι, ένα λεωφορείο, ένα ρολόι, ένα μονοπάτι στο βουνό, ένα ποτήρι κρασί. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι απλές εικόνες-ιστορίες; Το κρασί που αγκαλιάζουν, φτιαγμένο από τις ποικιλίες Syrah και Merlot, από τους αμπελώνες Cavino, στην Αχαΐα, αποκλειστικά για τα 20ά γενέθλια της Lidl στην Ελλάδα. Εμπνευσμένες από την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, οι 20 ιστορίες είναι συλλεκτικές και καθεμία τους συμβολίζει και μία χρονιά. Μια έξυπνη ιδέα που καθιστά το κρασί συλλεκτικό, παρά την ιδιαίτερα χαμηλή του τιμή, μόλις στα 4,99 €. Όσο για τα χαρακτηριστικά του; Ζωηρόχρωμο κόκκινο, με ιώδεις ανταύγειες και πυκνό άρωμα από μαύρα φρούτα, όπως βύσσινα, βατόμουρα και δαμάσκηνα. Όλα αυτά σε μια γεύση πλούσια, με οξύτητα και επίγευση ιδιαίτερα ευχάριστες. Ιδανικό να το συνδυάσουμε με τα γιορτινά πουλερικά φούρνου, αλλά και τα καθημερινά μαγειρευτά, τα ζουμερά ψητά της σχάρας αλά και τις πιατέλες με μαλακά τυριά. Στα 20 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα η Lidl εγκαινίασε και συνεχίζει να διατηρεί σταθερές συνεργασίες με επιλεγμένους, έμπιστους παραγωγούς, φέρνοντας στα ράφια της τα καλύτερα προϊόντα τους. Έτσι συμβαίνει και με τα κρασιά που επιλέγει για τα ράφια της. Τα δείγματα των οίνων περνούν από ιδιαίτερα αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους από τα αρμόδιο τμήμα της Lidl, πριν λάβουν την έγκριση συνεργασίας και φθάσουν σε εμάς τους καταναλωτές.

Στο ιστορικό οινοποιείο Κουρτάκη
Με αφορμή τα 20ά της γενέθλια στη χώρα μας, συντάκτες και δημοσιογράφοι από όλη την Ελλάδα δεχτήκαμε την πρόσκληση σε ένα ταξίδι γνωριμίας με δύο από τις παλαιότερες συνεργασίες της Lidl. Ξεκινήσαμε από το Μαρκόπουλο και τα Ελληνικά Κελάρια Οίνων που ίδρυσε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Βασίλης Κουρτάκης, μια οινοπαραγωγική εταιρεία με ιστορία σχεδόν 125 χρόνων, γνωστή αρχικά για τη διάσημη ρετσίνα της που τροφοδοτούσε τις φημισμένες ταβέρνες της Αττικής. Επισκεφτήκαμε το οινοποιείο με έκταση 28 στρέμματα και τις εγκαταστάσεις του, μάθαμε για την ολοένα ανοδική πορεία της εταιρείας και τις σημαντικές συνεργασίες της και πήραμε μια εικόνα από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και τις συνεργασίες της με οινοποιεία στην Μαντινεία, στην Κρήτη, τη Νεμέα και την Αχαΐα, για την παραγωγή οίνων Π.Ο.Π. Και Π.Γ.Ε. Η εταιρεία έχει δυνατότητα εμφιάλωσης σχεδόν 140.000 φιαλών ημερησίως και εξάγει κρασιά σε 27 χώρες, με κυριότερες την Γερμανία (χώρα από όπου άλλωστε προέρχεται η Lidl), την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία και τη Βρετανία. Στα Lidl βρίσκουμε μια μεγάλη γκάμα από τα κρασιά της εταιρείας Ελληνικά Κελάρια Οίνων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά της εταιρείας, συνοδεία θαυμάσιων ελληνικών τυριών από επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Νάξος, η Ίος και το Μέτσοβο, από από επιλεγμένα τυροκομεία με τα οποία ξεκινά άμεσα της συνεργασία της η Lidl, φέρνοντας στο τραπέζι μας μια γκάμα παραδοσιακών τυριών.

Στο οροπέδιο του Μεγάλου Σπηλαίου
Η επόμενη ημέρα της περιήγησής μας ήταν αφιερωμένη στο οινοποιείο Cavino στο Αίγιο και στους αμπελώνες που εκτείνονται στις καταπράσινες βουνοπλαγιές του Χελμού, μέχρι τα νερά του Πατραϊκού κόλπου. Εδώ και πάνω από 60 χρόνια η Cavino οινοποιεί τοπικές ποικιλίες όπως Ροδίτη, Λαγόρθι, Μαύρο Καλαβρυτινό, Σιδερίτη και Μαυροδάφνη. Στις πλαγιές κοντά στο Μέγα Σπήλαιο όμως εκτός από τις παλαιές τοπικές ποικιλίες, καλλιεργούνται με επιτυχία και εισαγόμενες, όπως Cabernet Sauvignon, Syrah, Sauvignon Blanc, Merlot και Chardonnay. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 9.000.000 φιάλες και οι οίνοι της Cavino εξάγονται σε 40 χώρες, όπως ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία και Βραζιλία. Με μεράκι και σεβασμό στο παρελθόν και την τοπική ιστορία και αρχιτεκτονική, σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς οροπέδιο, ανακαινίζεται το παλιό οινοποιείο, με τους ληνούς και τις λοιπές του εγκαταστάσεις, όλα συντόμως επισκέψιμα από το κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον σπάνιο αυτό τόπο και να μάθει από τον οινολόγο του κτήματος, Στέλιο Τσίρη, τις ιδιαιτερότητες του μικροκλίματος, τη σπάνια δυναμική του εδάφους αλλά και τη διαρκή φροντίδα των ανθρώπων του οινοποιείου για την παραγωγή κρασιών που κερδίζουν τις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Τα κρασιά της Cavino, μεταξύ αυτών και το συλλεκτικό «20 Ιστορίες», βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Lidl.

Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με ένα εξαίσιο δείπνο σε γνωστό εστιατόριο του Αιγίου, το οποίο ετοίμασε αποκλειστικά για εμάς η γνωστή, δημιουργική σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου, εμπνευσμένη από τα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής του Αιγίου από όπου κατάγεται, αλλά και από τις οικογενειακές συνταγές της γιαγιάς της. Μεταξύ άλλων θαυμάσιων πιάτων δοκιμάσαμε ντόπιο πατατόψωμο ψημένο στον ξυλόφουρνο, αριστουργηματικό μπουργέτο (ψαρόσουπα) από δρόγγο (ένα νόστιμο ψάρι του Πατραϊκού) και σαλάχι, σε μια βελουτέ με άγρια χόρτα και αυγοτάραχο, ένα εξίσου πεντανόστιμο καρπάτσιο από καπνιστό χταπόδι με μους από λευκό ταραμά και παντζάρι μαριναρισμένο σε αγουρίδες της εποχής, αλλά και το γκιούλμπασι από προβατίνα με γραβιέρα Καλαβρύτων -ένα πιάτο που άφησε για λίγο την ρουστίκ φύση του και μετατράπηκε σε λεπτό έδεσμα από σιγομαγειρεμένο εν κενώ (sous vide) πρόβειο κρέας. Το γεύμα έκλεισε με ένα επιδόρπιο εμπνευσμένο από την περίφημη αιγιώτικη ροδοζάχαρη (γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο): μπαβαρουάζ από λευκή σοκολάτα με αρώματα μαστίχας και λεμονιού, σε μια αραιή ευωδιαστή σούπα τριαντάφυλλου με θαυμαστή ξινάδα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών