ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Χαλβαδοποιία Λουκά

Ξένη δημοσίευση

04.03.2019

Χαλβάς χειροποίητος εδώ και τρεις γενιές.

Όταν τα αδέλφια Γιάννης και Γιώργος Λουκάς εγκατέλειπαν τη γενέτειρα Κωνσταντινούπολη το 1945 για να έρθουν στην Ελλάδα, έφεραν μαζί τους, μαζί με τις αναμνήσεις τους και λιγοστά υπάρχοντα, τα μεγάλα χάλκινα μπασίμια, τους κάδους όπου η οικογένειά τους έφτιαχνε παραδοσιακό πολίτικο χαλβά. Σε αυτούς τους κάδους τα αδέλφια Λουκά ανάδευαν με το χέρι τα υλικά του χαλβά, ακολουθώντας την οικογενειακή συνταγή. Όταν έφτασαν στην τότε Νέα Μενεμένη, έξω από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν αμέσως την παρασκευή του χαλβά με την ίδια συνταγή, στα ίδια μπασίμια, με την ίδια αξεπέραστη τεχνική. «Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ό,τι κι αν αλλάξει, εμείς συνεχίζουμε να παρασκευάζουμε τον πολίτικο χαλβά με τον τρόπο που μας έμαθαν οι γονείς και οι παππούδες μας», λένε οι συνονόματοι εγγονοί των ιδρυτών, Γιάννης και Γιώργος Λουκάς, που βρίσκονται πλέον στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης από τη δεκαετία του ’90. Ο χαλβάς τους θεωρείται από τους κορυφαίους της ελληνικής αγοράς, με τις παραγγελίες να χτυπάνε κόκκινο σε όλη την Ελλάδα και με μια σημαντική λεπτομέρεια: δεν υπάρχει δίκτυο διανομής ούτε διαφήμιση. Η φήμη του προϊόντος είναι τέτοια, ώστε έμποροι και καταναλωτές κάνουν οι ίδιοι τις παραγγελίες τους από το εργαστήρι της Μενεμένης. Εξάλλου ο χαλβάς «Λουκάς» σήμερα εξάγεται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία.

Χαλβάς καμωμένος στο χέρι

Ο κλασικός πολίτικος χαλβάς ακόμη φτιάχνεται στο χέρι, «με τέχνη και ταχίνι», όπως λένε στην οικογένεια Λουκά. Χειροποίητος 100%, είναι καμωμένος στα μπασίμια, που αντέχουν στον χρόνο, όπως και η ίδια η συνταγή του χαλβά. Το μόνο που ζητούν τούτα τα προγονικά σκεύη τόσες δεκαετίες είναι το τακτικό τους γάνωμα. Ο χαλβάς ανακατεύεται με το χέρι, μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί εμπειρία και τεχνική, δύναμη και αντοχή. Φτιαγμένος με μαστοριά και υπομονή, ο χαλβάς «Λουκάς» είναι μια έκρηξη πυκνής νοστιμιάς στο στόμα, με τις ανεπανάληπτες ίνες του διακριτές, ακαταμάχητα κριτσανιστές και λαχταριστές, σημάδι άρτιας παρασκευής. Η μπουκιά σκέτος αφρός, λιώνει στο στόμα, τρυφερός και συμπαγής, και μαζί ανάλαφρος και αέρινος σε έναν σπάνιο συνδυασμό που σπάνια συναντάς.

Το ταχίνι είναι το μυστικό

Το ταχίνι «Λουκάς», πρώτη ύλη του φημισμένου χαλβά, είναι πυκνό, μα με υφή βελούδινη, με νοστιμιά καλοκαβουρδισμένου καρπού, μυρωδάτου και φρέσκου. Τούτο το ταχίνι μένει σαν γευστική ανάμνηση για ώρα στον ουρανίσκο με τον πλούτο των αρωμάτων και της γεύσης του, όποια από τις δύο εκδοχές κι αν μας αρέσει: με σουσάμι ολικής άλεσης ή αποφλοιωμένο. Και τα δύο προέρχονται από εκλεκτό καρπό, αποξηραίνονται και αλέθονται με την παραδοσιακή μέθοδο, με αποτέλεσμα ένα από τα εκλεκτότερα και νοστιμότερα ταχίνια.

Αυτό το ταχίνι είναι που κάνει τον χαλβά «Λουκάς» να ξεχωρίζει και βέβαια η απίθανη ποικιλία από μοναδικές γεύσεις: από τις κλασικές, όπως βανίλια, κακάο, φυστίκι ή μέλι, μέχρι τους πρωτόγνωρους συνδυασμούς με βάση την καλής ποιότητας κουβερτούρα και γεύσεις όπως κράνμπερις, πορτοκάλι, αμύγδαλο ή κάστανο.

Η νοστιμιά που λέγεται καρυδόπαστο

Μεγάλες, αφράτες «πεταλούδες» από διαλεχτά καρύδια, καλοφτιαγμένο ταχίνι και αρωματικό κακάο. Με τα υλικά αυτά και με ένα πλήθος μυστικά στην παρασκευή και στις αναλογίες φτιάχνεται το καρυδόπαστο «Λουκάς», ένα από τα θρεπτικότερα και γευστικότερα γλυκά πολίτικα εδέσματα. Γλυκό όσο πρέπει, χωρίς να λιγώνει, με γεύση πυκνή, πλούσια και σοκολατένια, δίχως ίχνος από συντηρητικά, είναι μια απόλαυση ξεχωριστή, ιδιαίτερα για τους λάτρεις της σοκολάτας, και μάλιστα με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.


Πληροφορίες: Αφοι Λουκά Εργαστήρι Παραγωγής Χαλβά
Σοφ. Βενιζέλου 24 Δ.Σ. κατ. 8 Μενεμένη 546 24, Θεσσαλονίκη
T. 2310764362
www.lukas.gr
www.facebook.com/halvaslukas

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών