ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η σαλάτα στο προσκήνιο

Ξένη δημοσίευση

03.12.2018| Updated: 11.10.2021
Η σαλάτα στο προσκήνιο

Όσα είδαμε στον τελικό του 1 ου Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας στην Καλαμάτα.

Έχετε δοκιμάσει φακές Εγκλουβής με τραχανά, γαρίδες και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών σε σαλάτα; Γνωρίζετε πώς φτιάχνεται η «γκρανόλα» από Αρσενικό Νάξου; Πόσο υπέροχη ιδέα αποδείχθηκε η διεξαγωγή του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας που διοργάνωσε το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Kalamata Papadimitriou φάνηκε κιόλας από την πρώτη δοκιμή, στους προκριματικούς Καλαμάτας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στον τελικό όμως σπουδαστές και διοργανωτές τα έδωσαν όλα. Από ενέργεια, έμπνευση, συγκίνηση, παλαμάκια και συνθήματα. Μια ημέρα γιορτής ζήσαμε στο Elite City Resort της Καλαμάτας όσοι παρευρεθήκαμε εκεί για την τελική φάση του διαγωνισμού και την ανάδειξη της ικανότερης τριάδας. Τα χειροκροτήματα από μια θερμή εξέδρα έδωσαν το σύνθημα της έναρξης, λίγο πριν τα μαχαίρια αρχίσουν να παίζουν ρυθμικά στους ξύλινους πάγκους. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Ομίλου SEB GROUPE Ελλάδος ΑΕ με εξοπλισμό κουζίνας TEFAL.

Έχοντας ζήσει τους τρεις προκριματικούς, πρέπει να αναφέρω πόσο μεγάλο καλό έκανε ο διαγωνισμός στους σπουδαστές των σχολών. Ψάχτηκαν με τις πρώτες ύλες, έκαναν επαγγελματικά στησίματα, άρτυσαν τα υλικά τους καλύτερα, οι συνδυασμοί ήταν αναπάντεχοι, τα πιάτα νοστιμότερα. Γεννήθηκαν σε αυτόν τον διαγωνισμό, τόσο στους προκριματικούς όσο και στον τελικό κάποιες ωραίες ιδέες, που σημείωσα στο τετράδιό μου, όπως οι φρέσκιες σαρδέλες που έγιναν μαρινάτες μέσα στην κρέμα βαλσαμικού με εσπεριδοειδή Kalamata Papadimitriou. Αναδείχθηκε μια νέα κατηγορία φαγητού, οι comfort food σαλάτες, που αποτελούν ένα χορταστικό γεύμα- τις βλέπουμε να σερβίρονται στα all day café restaurant των μεγάλων πόλεων. Αυτό που δίδαξε ο διαγωνισμός είναι πως οι σαλάτες δεν είναι μόνο ένα πιάτο που μπαίνει αναγκαστικά, αμήχανα στη μέση του τραπεζιού ή δίπλα στο πιάτο. Η σαλάτα έγινε στα χέρια των μαθητών ένα πιάτο με γαστρονομική αξία. Από ποντιακά φύλλα «περέκ» μέχρι αυγοτάραχο, κουλούρι με άνθρακα, αλλαντικά ωρίμανσης, φρέσκα φρούτα του δάσους και άγρια χόρτα μπήκαν στις σαλατιέρες.

Τους έκανε καλό και ο συναγωνισμός, άλλαξαν απόψεις με τους μαθητές άλλων σχολών, έμαθε ο ένας από τον άλλο. Ολοι μαζί υποστήριζαν έμπρακτα τις σχολές στις οποίες φοιτούν, κάποιοι είχαν έρθει με τους καθηγητές τους. Ηταν για όλους σημαντικό να ξεχωρίσουν, για τους ίδιους, για τον τόπο που εκπροσωπούσαν. Κάπως έτσι έγιναν οι σαλάτες μήλα της έριδος, ποια είναι καλύτερη, πιο πρωτότυπη, ιδιαίτερη, απολαυστική, εύκολη ή δύσκολη στην παρασκευή και τι είναι αυτό που τελικά μετράει περισσότερο σε μια σαλάτα. Οι τρεις που ξεχώρισαν παρουσίασαν συνταγές που βασίζονταν σε μια ενδιαφέρουσα έμπνευση, είχαν μια δομή και φυσικά νοστιμιά. Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γιάννη Λουκάκο, Ιάκωβο Απέργη, Στέλιο Μπαρμπέα και Νίκο Κονδύλη βαθμολόγησε τις 20 σαλάτες των διαγωνιζομένων σύμφωνα με την εικόνα του πιάτου, την πρωτοτυπία και το βαθμό δυσκολίας παρασκευής.

Στην τρίτη θέση ο Ευθύμιος Νικολόπουλος από τη LE MONDE ταίριαξε τις φακές Εγκλουβής με τραχανά και γαρίδες, στη δεύτερη θέση η Χριστίνα Ζωντανού από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ έφτιαξε επί τόπου φρέσκο τυρί από αγελαδινό γάλα, το συνδύασε με λαχανίδα (kale) και κουλούρι Θεσσαλονίκης με ενεργό άνθρακα. Στην πρώτη θέση ο Γιώργος Παναγής από το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ εντυπωσίασε με την γκρανόλα από Αρσενικό Νάξου και φυστίκια Αιγίνης, σε μια σαλάτα με βασιλομανίταρα, παντζάρια, μύρτιλλα και κηρήθρα από ρείκι. Στους νικητές προσφέρθηκαν τρεις υποτροφίες για σπουδές σε ιδρύματα της επιλογής τους, χορηγία της εταιρείας Kalamata Papadimitriou. Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα του 1 ου Φεστβάλ Ελληνικής Σαλάτας, ο εκπρόσωπος του Σχολείου Τουρισμού, κ. Ανδρέας Ζαγάκος, και ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου, ανακοίνωσαν την διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας το 2019.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT