ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Kτήμα Γαίας: Η ενηλικίωση του Αγιωργίτικου

Ξένη δημοσίευση

13.12.2018| Updated: 25.06.2021
Kτήμα Γαίας: Η ενηλικίωση του Αγιωργίτικου

To KTHMA ΓAIAΣ από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το 1997, θέλησε να επαναπροσδιορίσει τις δυνατότητες του Αγιωργίτικου, εξετάζοντας τα όριά του με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, μακρές εκχυλίσεις, νέο βαρέλι των 225 λίτρων (barriques), φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο τις δυνατότητες παλαίωσης της ποικιλίας.

Πρόκειται για ένα μοναδικό Αγιωργίτικο, και αυτό ξεκινάει από τον τρόπο που καλλιεργείται ο ιδιόκτητος αμπελώνας της GAIA WINES  στο ημιορεινό Κούτσι της Νεμέας.

Με στόχο έναν ιδιαίτερο οίνο βαθύτατης παλαίωσης, ο αμπελώνας οδηγείται σε πολύ χαμηλή παραγωγή (35HL/Ha), ενώ η οινοποίηση γίνεται έτσι  ώστε να μπορέσει, το ήδη πυκνό σε ουσίες σταφύλι, να εκφραστεί στο κρασί με τον πιο απόλυτο και ολοκληρωμένο τρόπο. Στη συνέχεια ωριμάζει για 20 περίπου μήνες μέσα σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια 225lt και εμφιαλώνεται χωρίς καμία απολύτως κατεργασία, για να διατηρηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού.

Το δάσος προέλευσης του ξύλου, ο βαθμός καψίματός του, ο τρόπος κοπής του, καθώς και πολλές άλλες λεπτομέρειες κατασκευής των βαρελιών δίνουν μια ιδιαίτερα σύνθετη προσωπικότητα στο κρασί. Bαθύ ερυθροϊώδες χρώμα, αρώματα μεγάλης έντασης, καθαρότητας και πολυπλοκότητας με συνιστώσες από φρούτο, ξύλο, βανίλια και γαρύφαλλο αλλά και γευστική διάρκεια, ολοκληρώνουν την εμπειρία της ασυνήθιστης αυτής Νεμέας.

Το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της πολυδυναμικότητας του Αγιωργίτικου της Νεμέας έχοντας βραβευθεί επανειλημμένα σε έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς και συνεχίζει ακάθεκτα.

Πρόκειται σίγουρα για ένα κρασί βαθιάς παλαίωσης, που αν βρεθεί σε ιδανικές συνθήκες και θερμοκρασία ποτέ μεγαλύτερη των 12 ο -14 ο C, θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς μία ακόμα πολυπλοκότερη μορφή, για την επόμενη εικοσαετία.

Σερβιρισμένο σε φαρδιά καράφα (decanting), τουλάχιστον μισή ώρα πριν το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, το KTHMA ΓAIAΣ θα αναδείξει μια διάσταση που θα ενθουσιάσει όλους όσους το απολαύσουν.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών