ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Lidl: Αναπτύσσει το πρώτο Πρότυπο Πιστοποίησης Βιοποικιλότητας για τη Συμβατική Γεωργία

Το πρώτο πρότυπο πιστοποίησης αγροκαλλιέργειας που εστιάζει στη βιοποικιλότητα για τη συμβατική παραγωγή φρούτων και λαχανικών αναπτύσσει η Lidl σε συνεργασία με τους εταίρους της.

05.02.2021| Updated: 25.06.2021
Lidl: Αναπτύσσει το πρώτο Πρότυπο Πιστοποίησης Βιοποικιλότητας για τη Συμβατική Γεωργία

Το πρώτο πρότυπο πιστοποίησης αγροκαλλιέργειας που εστιάζει στη βιοποικιλότητα για τη συμβατική παραγωγή φρούτων και λαχανικών αναπτύσσει η Lidl σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Ως προμηθευτής τροφίμων, χημικών καλλυντικών και Non-Food προϊόντων, η Lidl αναγνωρίζει το μερίδιο ευθύνης που φέρει σχετικά με τη διατήρηση των οικοσυστημάτων. Έτσι, προωθεί ενεργά την προστασία της βιοποικιλότητας καθώς η απώλειά της αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα. 

Το εν λόγω πρότυπο θα είναι διαθέσιμο κατά το τέλος 2021, για όλους τους παραγωγούς σε συνδυασμό με την καθιερωμένη πιστοποίηση του Προτύπου Ολοκληρωμένης Διασφάλισης Φάρμας GLOBALG.A.P. (GLOBALG.A.P. IFA).

«Η βιοποικιλότητα και τα υγιή οικοσυστήματα συνιστούν την απαραίτητη βάση για μία πλούσια γκάμα προϊόντων, ιδίως όσον αφορά στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Με την προστασία τους, δεν θέτουμε απλώς τις βάσεις για μία σειρά προϊόντων υψηλής ποιότητας, αλλά παράλληλα εξασφαλίζουμε και συγκομιδές υψηλής απόδοσης», αναφέρει ο Ιωάννης Καρανάτσιος, Mέλος Διοίκησης, Διεύθυνση Αγορών της Lidl Ελλάς σε δήλωσή του.

Η Lidl συνεργάζεται με διεθνώς καταξιωμένους, ειδικούς στον τομέα των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και της αγροκαλλιέργειας με σκοπό τη σχεδίαση ενός πρόσθετου στοιχείου για την προώθηση της βιοποικιλότητας στη συμβατική γεωργία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ευρώπη. Μεταξύ των εταίρων της Lidl είναι η Sustainable Food Systems GmbH (SFS) στον ρόλο του ηγέτη του έργου, καθώς και το Global Nature Fund, η Bioland, το Lake Constance Foundation, εκπρόσωποι παραγωγών γεωργικών προϊόντων, καθώς και το Πανεπιστήμιο Nürtingen-Geislingen. Aυτή η πολυμερής προσέγγιση λαμβάνει υπόψη διαφορετικές οπτικές γωνίες, γεγονός που υπόσχεται μεγαλύτερη αποδοχή. Η νέα αυτή προσθήκη, υπό τη διαχείριση του GLOBALG.A.P., σχεδιάζεται λεπτομερώς για όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς, από τους παραγωγούς μέχρι τους διανομείς.

«Η πρωτοβουλία της Lidl για την ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το όραμα του GLOBALG.A.P. για την ενίσχυση της ασφαλούς και υπεύθυνης παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Kristian Moeller, Managing Director του GLOBALG.A.P.

Το Πρότυπο Ολοκληρωμένης Διασφάλισης Φάρμας GLOBALG.A.P. (GLOBALG.A.P. IFA), αφορά στις καλές γεωργικές πρακτικές για κάθε μορφή γεωργικής παραγωγής. Με την προσθήκη της βιοποικιλότητας, οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών θα δέχονται έλεγχο για τις γεωργικές πρακτικές που ακολουθούν σε σχέση με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ως μέρος του ετήσιου ελέγχου IFA. Με το αποτέλεσμα του ανεξάρτητου ελέγχου από εξουσιοδοτημένους ελεγκτές, οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να καταστήσουν ορατή τη δέσμευσή τους προς όλους τους λιανεμπόρους τροφίμων. Προκειμένου αυτό το φιλόδοξο πρότυπο πιστοποίησης να υλοποιηθεί από κοινού με τους καλλιεργητές, προσφέρονται, εάν χρειαστεί, κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα, όπως εκπαιδεύσεις.  

Το περιβαλλοντικό ίδρυμα Global Nature Fund (GNF) προσφέρει την πολυετή εμπειρία του αναφορικά με τα πρότυπα πιστοποίησης και τη συνεργασία με εταιρίες στον τομέα των τροφίμων για τη βελτίωση της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Το νέο αυτό στοιχείο έρχεται να προστεθεί στα υφιστάμενα μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αυτά περιλαμβάνουν την γκάμα βιολογικών τροφίμων και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της Lidl με την επωνυμία Bio Organic.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δέσμευση της Lidl για τη βιοποικιλότητα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT