ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Lindos blu

Η Ρόδος αποτελούσε ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι, με τα ήθη και τα έθιμα της να διαμορφώνονται μέσα από ένα μείγμα πολιτισμών όπου κανείς μπορεί να διακρίνει …

15.06.2018| Updated: 06.10.2021
Lindos blu

Η Ρόδος αποτελούσε ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι, με τα ήθη και τα έθιμα της να διαμορφώνονται μέσα από ένα μείγμα πολιτισμών όπου κανείς μπορεί να διακρίνει επιρροές τόσο από την εποχή των Ιπποτών, όσο και από τους κατοίκους των κοντινών μικρασιάτικων παραλίων. Οι διατροφικές συνήθειες των Ροδιτών μοιραία περιλαμβάνουν στοιχεία από την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Η βάση της ροδίτικης κουζίνας ήταν πάντα τα όσπρια το σιτάρι και η ελιά, ενώ οι παραδοσιακές συνταγές περιλαμβάνουν υλικά της ροδίτικης γης, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Μερικές απ’ αυτές είναι οι εξής:

Βόλοι με πλιγούρι (ένα είδος ορεκτικού με κιμά μοσχαρίσιο, πλιγούρι και ντομάτα)
Καραβόλοι γιαχνιστοί (σαλιγκάρια σε κατσαρόλα με κρεμμύδια, λάδι, ντομάτα, πιπέρι, δάφνη και κύμινο Κεφαλόποδα της Λαμπρής (η ροδίτικη εκδοχή της μαγειρίτσας)
Κολοκύθα κόκκινη στο φούρνο (φέτες κόκκινης κολοκύθας με κρεμμύδι και δυόσμο ψημένες στο φούρνο)
Λακάνη (μοσχάρι με χόνδρο ψημένο σε παραδοσιακό πήλινο σκεύος – λεκάνη)
Πιταρούδια με ρεβύθια (κεφτέδες τηγανιτοί με ρεβύθια, κρεμμύδι και ντομάτα κ.α.)

Ο δημιουργικός Executive Chef των πολυβραβευμένων ξενοδοχείων LINDOS MARE & LINDOS BLU Μανόλης Πλατέλλας, δηλώνει τυχερός που μεγάλωσε σ’ ένα γραφικό χωριό της Ρόδου, τη Σάλακο. Μέσα απ’ τις εικόνες, τις γεύσεις και τα έθιμα του τόπου καταγωγής του, εμπνεύστηκε μια συνταγή η οποία στην ουσία είναι η εκδοχή ενός τυπικού slow cooked φαγητού παρασκευασμένου με τη χρήση νέων τεχνικών και αμέριστο σεβασμό στην παράδοση.

Ρεβυθάδα με πετροσωλήνες, μελισσόχορτο, νερατζομαντάρινο και ρίζα κουρκουμά

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια για μια νύχτα, φτιάχνουμε μια «σύβραση» με κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη και αφού προσθέσουμε τα όσπρια, ζωμό λαχανικών με κουρκουμά, μελισσόχορτο και νερατζομαντάρινα ξεπικρισμένα, μαγειρεύουμε σε φούρνο με ανοιχτό καπάκι. Αφότου ψηθούν, τα πολτοποιούμε και περνάμε από σίτα ψιλή ώστε να γίνει ο πουρές της βάσης. Καθαρίζουμε τους πετροσωλήνες και τους ψήνουμε στον φούρνο με αρωματικό βούτυρο παστουρμά και αλάτι ενώ στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία τους μετατρέπουμε σε φύλλα αποξηραμένα. Για την μαγιονέζα που συμπληρώνει το πιάτο, χτυπάμε αυγά με χυμό και ξύσμα νερατζομαντάρινου και προσθέτουμε σταφυλέλαιο και μελισσόχορτο.

Ο ταλαντούχος Pastry Chef των ξενοδοχείων Λάζαρος Χατζησάββας, Ροδίτης κι αυτός υπερήφανος για την καταγωγή του, μας προτείνει μια συνταγή με απλά υλικά, που συναρπάζει όμως με την αίσθηση που αφήνει ως ο ιδανικός επίλογος ενός γαστριμαργικού ταξιδιού στα μονοπάτια του νησιού.

Γιαούρτι με σοκολάτα ivoire, φράουλες, βασιλικό, αβοκάντο και χιόνι ελαιόλαδου

Αφού βράσουμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη, βγάζουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα ομογενοποιούμε το μείγμα. Συμπληρώνουμε με μαρμελάδα φράουλας αρωματισμένη με το βασιλικό, πουρέ απ’ το αβοκάντο και «χιόνι» έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Τα παραπάνω εδέσματα μπορείτε να απολαύσετε στο FIVE SENSES Art “Kouzina”, το α λα καρτ εστιατόριο του LINDOS BLU.

Στο πιο ειδυλλιακό περιβάλλον, αντλώντας έμπνευση απ’ την πανοραμική θέα στον κόλπο των Βληχών και τ’ αστέρια που τρεμοσβήνουν, αφεθείτε σε μια αξέχαστη εμπειρία, για την οποία εγγυάται η δημιουργική κουζίνα σε συνδυασμό με την απαράμιλλη εξυπηρέτηση. Αφήστε και τις πέντε αισθήσεις σας να γνωρίσουν τη νέα ιδέα της «Καλλιτεχνικής Γαστρονομίας» και απολαύστε ένα ταξίδι που ξεπερνά κάθε προσδοκία!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών