ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με Μακεδονικό Χαλβά

H Σαρακοστή μπορεί να είναι ταυτισμένη με τη νηστεία, δεν είναι όμως συνώνυμη της στέρησης ή της έλλειψης νοστιμιάς.

02.04.2018

H Σαρακοστή μπορεί να είναι ταυτισμένη με τη νηστεία, δεν είναι όμως συνώνυμη της στέρησης ή της έλλειψης νοστιμιάς. Ο σωστός συνδυασμός υλικών, ακόμη κι αυτές τις μέρες που οι διατροφικές μας επιλογές είναι περιορισμένες, μπορεί να προσφέρει απολαυστικές επιλογές, όπως αυτό το λαχταριστό πλην νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με χαλβά! Η χρήση ενός προϊόντος με υψηλή γευστική αλλά και θρεπτική αξία, μάλιστα, όπως ο Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο, κάνει όλη τη διαφορά.

Υλικά για ένα ταψί διαμ:24-26εκ.   

  • 350γρ. ζάχαρη
  • 440γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 60γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 180γρ. Παρθένο Σησαμέλαιο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 220γρ. νερό σε θερμοκρασία βρύσης
  • 220γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • 200γρ. Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο
  • 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 175γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο
  • 50γρ. Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο
  • 7-8 κουμ κουάτ γλυκό ή γλυκό πορτοκάλι ρολό κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 ο C και λαδώνετε ένα μέτριο ταψάκι διαμέτρου 24εκ. Κοσκινίζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το baking powder, το κακάο και το αλάτι. 
  2. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού με το σησαμέλαιο και το νερό. Ρίχνετε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη. 
  3. Σπάζετε τον χαλβά με το χέρι σε κομμάτια και τον ανακατεύετε στο μείγμα του κέικ μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας με σπάτουλα. 
  4. Αδειάζετε το τελικό μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσατε και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να βάζετε το μαχαίρι σας στο κέντρο και να το βγάζετε καθαρό. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, θέλει λίγο ακόμη ψήσιμο.
  5. Ξεφουρνίζετε το κέικ και αφήνετε να κρυώσει. Τότε ετοιμάστε το γλάσο: Λιώνετε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και ανακατεύετε μέσα το σησαμέλαιο. 
  6. Ρίχνετε το γλάσο πάνω από το κέικ σας, σπάζετε τον χαλβά με το πιρούνι και πασπαλίζετε με τα κομματάκια από πάνω. Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα από πάνω, στολίζετε το κέικ, αν θέλετε, με κουμ κουάτ ή πορτοκάλι γλυκό και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών