ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ο καφές και η σοκολάτα στη νέα εποχή

Nestlé Professional στη HORECA 2018.

09.03.2018

Nestlé Professional στη HORECA 2018.

Με πολλές καινοτομίες, νέες γεύσεις και απολαυστικά events άφησε και φέτος το στίγμα της η Nestlé Professional στην Έκθεση HORECA 2018. Όλες οι νέες τάσεις στον καφέ και στο ρόφημα σοκολάτας παρουσιάστηκαν στους επαγγελματίες του χώρου, μέσα από γευστικές δοκιμές, παρουσίαση νέων τεχνολογιών, τεχνικών και τάσεων και με παρουσιάσεις καινούριων, συναρπαστικών γευστικών συνδυασμών, από επώνυμους chef όπως ο Άκης Πετρετζίκης.

Καφές και πρόγευμα: Αχώριστο δίδυμο

Ξυπνάμε κάθε πρωί με το ξυπνητήρι αλλά αυτό που ζωντανεύει και ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας είναι η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ. Ένας δυνατός espresso ή ένας απολαυστικός cappuccino, είναι ίσως το καλύτερο ξεκίνημα για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, στο σπίτι ή στη δουλειά.

Και επειδή ο καφές δεν είναι απλή υπόθεση στο περίπτερο του Buondi Caffè οι λάτρεις του espresso, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές ποικιλίες από την ομάδα των εξειδικευμένων baristi που φρόντισε να ικανοποιήσει και τις πιο ξεχωριστές απαιτήσεις, τονίζοντας ότι κάθε ποικιλία έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που συμβάλλει καταλυτικά στην γεύση του τελικού χαρμανιού που θα φτάσει στο φλιτζάνι τους.

Ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς για νέες προτάσεις και γευστικούς συνδυασμούς ένα από τα σημαντικότερα events του τετραημέρου που έκλεψε την παράσταση στην έκθεση ήταν η επίσκεψη του γνωστού chef, Άκη Πετρετζίκη. Μαζί με τον Coffee Expert της Nestlé Professional Γιώργο Μακρόπουλο, πάντρεψαν ιδανικά τα διάφορα χαρμάνια του Buondi Caffè με μοναδικές δημιουργίες για brunch, μέσα από ένα πρωτότυπο coffee pairing session. Καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίασης δεκάδες κόσμου είχε μαζευτεί για να παρακολουθήσει αλλά και να δοκιμάσει τις γευστικές δημιουργίες.

Ένα μοναδικό brunch με scrambled eggs που δεν είναι τίποτε άλλο από μια απαλή στραπατσάδα από φρέσκα αυγά, χτυπημένα με γάλα και κρέμα γάλακτος, μαγειρεμένα στη στιγμή σε λίγο βούτυρο και σερβιρισμένα σκέτα ή με χίλιους δυο απλούς τρόπους. Η πρόταση του Άκη Πετρετζίκη ήταν να σερβιριστούν σε μικρά ταρτάκια για αλμυρή γέμιση, που μπορούμε να βρούμε εύκολα σε όλους τους καλούς φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, συνδυασμένα με σολομό και ρόκα. Η πινελιά πολυτέλειας για το εξαίρετο αυτό πρόγευμα ήταν ο συνδυασμός με έναν απολαυστικό espresso Buondi Single Origin Honduras με την ισορροπημένη του οξύτητα και την γλυκιά επίγευση. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για ένα ιδιαίτερο κυριακάτικο ξύπνημα;

Αν όμως είστε λάτρεις των γλυκών γεύσεων στο πρωινό και συγκεκριμένα της σοκολάτας που έχει το χάρισμα από τη μία πλευρά να ξυπνά πνεύμα και σώμα και από την άλλη να δένει τέλεια με τον καφέ, η πρόταση που έκλεψε την παράσταση ήταν ταρτάκια με πλούσια γκανάς καφέ. Σε αυτό τον συνδυασμό δώστε σημασία στην πρώτη ύλη και τα αγνά υλικά και θα έχετε ένα αποτέλεσμα αξέχαστο για το πρόγευμα των αγαπημένων σας!

Εκτός βέβαια από τις διάφορες προτάσεις του coffee pairing, στο περίπτερο του Buondi Caffè οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον coffee expert της Nestlé Professional, Γιώργο Μακρόπουλο, να παρουσιάζει όλες τις νέες τεχνικές και τα μυστικά του brewing. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης έγιναν cupping sessions όπου οι επισκέπτες συμμετείχαν στη διαδικασία δοκιμής καφέ, όπως ακριβώς γίνεται και στα εργοστάσια της εταιρείας.

Παράδοση και καινοτομία από τον ελληνικό καφέ!

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν όσα παρουσιάστηκαν και στα υπόλοιπα περίπτερα της Nestlé Professional. Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν να απολαμβάνατε τη μοναδική γεύση του ελληνικού καφέ, αλλά παγωμένο, απολαυστικό, τελείως καλοκαιρινό; Αυτή είναι μία από τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν στη HORECA από τους baristi στο περίπτερο του Λουμίδης Παπαγάλος. Με το βλέμμα σταθερά στην παράδοση και την κληρονομιά της ιεροτελεστίας του ελληνικού καφέ, ο Λουμίδης Παπαγάλος αφουγκράζεται και τις νέες εξελίξεις, κοιτάζοντας μπροστά και συνδυάζοντας παράδοση και τεχνολογία, με τρόπο μοναδικό.

Κάπως έτσι προέκυψε και ο παγωμένος ελληνικός καφές, ένα νέο προϊόν που πολύ πιθανά να μπορούμε να απολαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2018 στα café. «Φτιάχνουμε έναν ελληνικό καφέ στη χόβολη, που είναι η καλύτερη μέθοδος ψησίματος ελληνικού, και στη συνέχεια τον κρυώνουμε με αεροπρέσσα, μια καινοτόμο τεχνική που έχει αναπτύξει η Nestlé».

Ο αλεσμένος καφές Λουμίδης Παπαγάλος έρχεται σε επαφή με το ζεστό νερό, για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ακριβέστατη αναλογία, φιλτράρεται διπλά και πρεσσάρεται με αέρα, έτσι ώστε να διατηρήσει όλα τα αρώματα και τα γευστικά του χαρακτηριστικά, χωρίς το κατακάθι. Αυτό το φίνο ρόφημα που προκύπτει μοιάζει με freddo espresso αλλά έχει ατόφια και αναλλοίωτη τη γεύση του ελληνικού καφέ. Τον δοκιμάσαμε με ένα αρχικό ξάφνιασμα: ελληνικός με καλαμάκι και παγάκια; Κι όμως, συνηθίσαμε αμέσως την οικεία, μερακλίδικη νοστιμιά του ελληνικού, με τη δροσερή αίσθηση του καλοφτιαγμένου παγωμένου καφέ και φανταστήκαμε να τον απολαμβάνουμε σε μια αμμουδιά, δυνατό, παγωμένο και αναζωογονητικό!

Η… άλλη σοκολάτα

Στη σοκολατερί της Nestlé Chocolate δοκιμάσαμε τα νέα ροφήματα-κοκτέιλ με σοκολάτα, μαύρη και λευκή, και εντυπωσιαστήκαμε από τους γευστικούς συνδυασμούς που μπορούμε να απολαμβάνουμε στα café.

Πηχτή σοκολάτα, με έντονα αρώματα και υφή βελούδου στο στόμα, συνδυάζεται με τα πιο αναπάντεχα υλικά, όπως λικέρ με γεύση μαλλί της γριάς, λικέρ χιώτικη μαστίχα, πιπέρι καγιέν. Δοκιμάσαμε όλες τις νέες γεύσεις και πραγματικά δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποια μας ενθουσίασε περισσότερο: η λευκή σοκολάτα με μαλλί της γριάς ήταν ένα ρόφημα που μας διακτίνισε κατευθείαν στην παιδική ηλικία, με αρώματα και γεύσεις ανέμελων καιρών, αλλά με μια μεστότητα στη γεύση που μας επανάφερε στο σήμερα με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Η λευκή σοκολάτα με λικέρ Μαστίχα Χίου ήταν ένας αναπάντεχος συνδυασμός, αλλά τόσο ταιριαστός, ώστε οι γεύσεις ξεχωρίζουν διακριτές και δυνατές και παράλληλα δίνουν ένα γευστικό αποτέλεσμα αρμονικά ενιαίο. Στις σκούρες σοκολάτες μάς κέρδισε από την πρώτη στιγμή το ρόφημα σοκολάτας με πιπέρι καγιέν. Αυτές κι άλλες σοκολατένιες εμπειρίες δοκιμάσαμε στη Horeca και μάλιστα με τη υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου που παρουσίασε μια σειρά από ροφήματα σοκολάτας Nestlé Chocolate, με πούλπες φρούτων, με τσίλι, με μπισκότο.

Λύσεις και για επαγγελματίες

Ξεχώρισαν τα συστήματα καφέ Nescafé Alegria, η ιδανική επιλογή των ξενοδόχων που αναζητούν μια ποικιλία ποιοτικών ροφημάτων με ευκολία και ταχύτητα. Φέτος η γκάμα των μηχανών διευρύνθηκε με τη νέα μηχανή ATP, από την οποία οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν μόνο με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού έναν εσπρέσο από φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ. Οι νέες γεύσεις καφέ και σοκολάτας από τη Nestlé Professional βρίσκονται ήδη ή ετοιμάζονται να εμφανιστούν στα café της χώρας και να μας χαρίσουν νέες γευστικές απολαύσεις, κάθε στιγμή της ημέρας. Οι λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας θα γευτούν νέους συνδυασμούς, θα γνωρίσουν νέες εμπειρίες και ακόμη και οι πιο πιστοί στην παράδοση ενός κλασικού ελληνικού ή espresso, ή μίας απλής σοκολάτας, θα αλλάξουν γνώμη, δοκιμάζοντας και επιλέγοντας πλέον καινούριες γεύσεις και νέους, απίθανους συνδυασμούς.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών