«Σαν βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος…» και αν μάλιστα αυτός ο δρόμος καταλήγει σ’ ένα σπιτάκι σαν αυτό που ανακάλυψαν ο μικρός Χάνς και η αδερφή του Γκρέτελ, τότε σίγουρα πρέπει να μείνεις αρκετά για να γευτείς όλες τις γεύσεις της σοκολάτας! Πέντε executive pastry chefs από Ελλάδα και Κύπρο, ακολούθησαν τις συμβουλές του Καβάφη και ξεκίνησαν ένα ταξίδι, ώστε να ανακαλύψουν πως φτιάχνετε η σοκολάτα, να εκπαιδευτούν σε ιδιαίτερες τεχνικές, αλλά και να απολαύσουν τις μυρωδιές αλλά και τις γεύσεις από τις πιο ξεχωριστές ποικιλίες σοκολάτας του κόσμου. Το ταξίδι αυτό δεν θα μπορούσε να είχε παρά ένα και μόνο προορισμό, το Βέλγιο!
Η πτήση από την Αθήνα διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά. Η προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, το φλαμανδικό Zaventem, σου δίνει μία πρώτη «γεύση» για όλα όσα θα ακολουθήσουν καθώς οι Βέλγοι, τρία πράγματα ξέρουν να κάνουν καλά. Να πίνουν μπύρες, να τρώνε μύδια και φυσικά να φτιάχνουν υπέροχες σοκολάτες!
Η ιστορία της σοκολάτας
Υπάρχει μια ιστορία που ξεκινά κάπου εκεί στα 600 μ.Χ. όπου και ανακαλύφθηκε από τους Ατζέκους ένα τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο. Από τους σπόρους του, παράγεται σήμερα η σοκολάτα.
Οι Ατζέκοι είχαν καταλάβει πολύ καλά την αξία του φυτού, γι’ αυτό και εκείνη την εποχή, άξιζε όσο το χρυσάφι. Οι καρποί του προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς ή τους βασιλιάδες ενώ χρησίμευαν και ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα δηλαδή για να αγοράσουν τα εργαλεία τους ή ακόμα και ζώα.
Βέβαια οι Ατζέκοι, όταν μιλούσαν για σοκολάτα εννοούσαν το ρόφημα, ένα χωνευτικό δυναμωτικό, που όπως έλεγαν μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια. Ο πρώτος ευρωπαίος που πήρε ως δώρο από τους Ατζέκους τους καρπούς του κακάο, ήταν ο Hernando Cortez. Τους έφερε στην Ευρώπη το 1528 μαζί με τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία της σοκολάτας. Το νέο αυτό ρόφημα δεν άργησε να κατακτήσει τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και λίγο αργότερα έγινε η μόδα της εποχής σε όλη την Ευρώπη.
Το δέντρο του κακάο ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Ένα δέντρο χρειάζεται περίπου 4 με 6 χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.
Στην Ευρώπη δεν θα δείτε ποτέ καρπό κακάου, καθώς απαγορεύεται η μεταφορά του. Από τις χώρες του Ισημερινού εξάγονται μόνο οι κόκκοι του κακάου, συσκευάζονται σε σάκους και μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο. Η χώρα που σε συνδυασμό με τον πληθυσμό της έχει τα περισσότερα εργοστάσια που παρασκευάζουν σοκολάτα στον κόσμο είναι το Βέλγιο. Μαζί με τους πέντε Έλληνες pastry chefs, μπήκαμε στα «άδυτα» του εργοστασίου της Belcolade, ώστε να δουύμε πως από τους καρπούς του κακάο που φτάνει από τον Ισημερινό, δημιουργείτε η σοκολάτα.
Belcolade, η αληθινή βελγική σοκολάτα
Η Belcolade είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες σοκολάτας, η έδρα της βρίσκεται στην πόλη Erembodegem του Βελγίου, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες. Εκεί χτίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια που από το 1988 μέχρι σήμερα δουλεύει ασταμάτητα «μεταμορφώνοντας» τους κόκκους του κακάο, σε σοκολάτα. Με την πάροδο του χρόνο το κέντρο αυτό έχει μετατραπεί σε ένα διεθνή χώρο εκπαίδευσης και συνάντησης για επαγγελματίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης οι οποίοι έχουν δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές. Εδώ λαμβάνουν χώρα, εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και σεμινάρια όπου χρησιμοποιούνται όλες οι ποικιλίες της σοκολάτας Belcolade.
Η ζήτηση μάλιστα της αυθεντικής σοκολάτας από επαγγελματίες ζαχαροπλάστες σε όλο τον κόσμο, είναι τόσο μεγάλη που κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι του εργοστασίου επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τις αποθήκες. Η εικόνα με τα χιλιάδες σακιά σοκολάτας στα ράφια του αποθηκευτικού χώρου της Belcolade, θυμίζει πραγματικά «θησαυροφυλάκιο»!
Στο Κέντρο Καινοτομίας της Belcolade, τους πέντε executive pastry chefs περίμενε ο Γάλλος expert της σοκολάτας, Stephan Leroux. Φημισμένοι pastry chefs υπάρχουν πολλοί, βραβευμένοι όμως με την ανώτατη τεχνική διάκριση M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France – Καλύτερος Τεχνικός της Γαλλίας) από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ελάχιστοι! Ένας από αυτούς, που το κολάρο στην λευκή στολή του έχει την Γαλλική σημαία, είναι ο Stephan Leroux.
Με μία ιδιαίτερη τεχνική, η σοκολάτα στα χέρια του Leroux άρχισε να παίρνει σχήμα και με αργά και σταθερά βήματα, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό «γλυπτό» που σε καμία περίπτωση δεν σου κάνει καρδιά να το φας. Στο «γλυπτό» από σοκολάτα δημιούργησε άνθη και φύλλα από νούφαρα, στα οποία έδωσε ένα φυσικό χρώμα και από κάτω τους, κατασκεύασε ένα μικρό ψάρι, και όλα αυτά πάνω σε μία εντυπωσιακή βάση, επίσης από σοκολάτα που κινείται. Ο βραβευμένος pastry chef, δίδαξε στους Έλληνες συναδέλφους του, τον Γιώργο Αυγέρη, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Sani, τον Γιάννη Βλασίου, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Costa Navarino, τον Δημήτρης Φυσαράκη, ex. Pastry Chef στα ζαχαροπλαστεία Κουμάκης στην Κρήτη, τον Δημήτρη Χατζηγιάννη, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Four Season Κύπρος αλλά και τον Μιχάλη Μαυρομουστάκη, ex. Pastry Chef στο ζαχαροπλαστείο La Galery, πως η σοκολάτα μπορεί να αλλάξει μορφή στα χέρια τους.
Η σοκολάτα για… επαγγελματίες
Η Belcolade είναι μία τέλεια πρώτη ύλη σοκολάτας που απευθύνεται σε επαγγελματίες έτοιμη να την επεξεργαστούν και να δημιουργήσουν από αυτήν, τούρτες σοκολάτας, πάστες, σοκολατάκια ακόμα και παγωτά. Παράγεται από εκλεκτά υλικά σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Η σοκολάτα είναι το αποτέλεσμα της προσεκτικής αναζήτησης κι επιλογής των καλύτερων και πιο γευστικών κόκκων κακάο από ολόκληρο τον κόσμο. Οι κόκκοι συνδυάζονται τέλεια με 100% βούτυρο κακάο και 100% φυσική βανίλια. Κάθε ποικιλία έχει την δική της μοναδική μυρωδιά και γεύση.
Η σοκολάτα Belcolade φτιάχνεται με βάση την παραδοσιακή Bελγική διαδικασία της ανάμειξης, της άλεσης, του κονσαρίσματος και του στρωσίματος. Πρόκειται για μια διαδικασία που συνεχώς τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Κατά την άλεση, ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται πεντακύλινδρος παράγει σοκολάτα με τη μοναδική υφή των μόλις 20 μικρών που χαρακτηρίζει τη Belcolade. Και η μοναδική διάρκεια του κονσαρίσματος χαρίζει στη σοκολάτα Belcolade την εξαίρετη γεύση της.
Οι σοκολατερί του Βελγίου
Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Μπρύζ κάθε κατάστημα που πουλάει σοκολάτες είναι μοναδικό. Εδώ θα γευτείς τις πιο ξεχωριστές γεύσεις σοκολάτας. Μπορείς να βρεις σοκολατάκι με μπέικον, με βασιλικό, με ντομάτα και μοτσαρέλα, με βατόμουρα, με σόγια σως, με σάκε, με λικέρ ή ακόμα και με μαριχουάνα και δεν υπάρχει πουθενά ΣΤΟΠ στις γεύσεις! Η σοκολατερί «Mary» φτιάχνει σοκολατάκια για την βασιλική οικογένεια εδώ και 100 χρόνια, το ζαχαροπλαστείο σοκολάτας Pierre Marcolini έχει τεράστια ποικιλία με πολλές γευστικές προτάσεις ενώ στα καταστήματα του Dominique Persoone τα γνωστά The Chocolate Line μπορείς να βρεις χάπια σοκολάτας για τις υπογλυκαιμίες και μηχανή για να σνηφάρεις κακάο.
Πάνω από 2.000 «οίκοι» σοκολάτας υπάρχουν σήμερα στο Βέλγιο. Όπως οι Neuhaus , Godiva, Cote d’ Or, Jacques, Callebaut, Leonidas, Daskalides κ.α. Με προσήλωση στη χειροποίητη σοκολάτα και χάρις στην καλή ποιότητα της πρώτης ύλης είναι πολύ λογικό που κάθε Βέλγος καταναλώνει κατά μέσο όρο πάνω από 8 κιλά σοκολάτας ετησίως.
Το αεροδρόμιο της χώρας επισκέπτονται κάθε χρόνο, περίπου 18 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Κάποιοι από αυτούς πήγαν στο Βέλγιο για δουλειά και άλλοι για διασκέδαση. Κάποιοι από αυτούς πέρασαν όμορφα και κάποιοι λιγότερο καλά. Ένα όμως είναι 100% σίγουρο από το ταξίδι σου στις Βρυξέλλες, όπως κι αν περάσεις, θα έχεις πάντα τη δυνατότητα να φύγεις με ένα μικρό καφέ λεκέ γύρο από τα χείλη και μια γλυκιά ανάμνηση που θα σε συντροφεύει μέχρι την επιστροφή.