ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το ούζο που έχει ταυτιστεί με τα ραντεβού μας στον ήλιο

Υπάρχει ένα απόσταγμα που παράγεται εδώ και 126 χρόνια στο Πλωμάρι της Λέσβου και εκπροσωπεί επάξια το εθνικό μας ποτό τόσο στην Ελλάδα όσο και …

29.07.2020| Updated: 25.06.2021
Το ούζο που έχει ταυτιστεί με τα ραντεβού μας στον ήλιο

Υπάρχει ένα απόσταγμα που παράγεται εδώ και 126 χρόνια στο Πλωμάρι της Λέσβου και εκπροσωπεί επάξια το εθνικό μας ποτό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κι αυτό δεν είναι άλλο από το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου. Γλυκόπιοτο και σπιρτόζικο, αρωματικό και φίνο, δροσερό και παρεϊστικο, με την πρώτη γουλιά το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου κερδίζει τις εντυπώσεις. Αποτελεί ένα απόσταγμα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση καθώς με μια και μόνο δοκιμή  δίνει τη βεβαιότητα ότι έχει γεννηθεί μέσα στην ελληνική ψυχή.

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου έχει αρκετά βαθιά τις ρίζες της στον χρόνο, καθώς ξεκινά περισσότερο από έναν αιώνα πριν, το 1894, όταν ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, ο Ισίδωρος Αρβανίτης έβαλε στόχο να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αναζήτησε  υλικά από τον τόπο του, τη Λέσβο, έως την άλλη άκρη της γης για να καταλήξει στη δημιουργία του μοναδικού και περίφημου Ούζου Πλωμαρίου. Σήμερα, 126 χρόνια μετά την πρώτη απόσταξη, η οικογένεια Καλογιάννη με αγάπη και μεράκι, συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, διατηρώντας αναλλοίωτη την ίδια, μυστική συνταγή δίνοντας έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Η εταιρεία, που είναι αμιγώς ελληνική,  διατηρεί τις εγκαταστάσεις της αποσταγματοποιίας μέσα σ’ έναν καταπράσινο ελαιώνα, στις παρυφές του Πλωμαρίου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, γεμάτο αρώματα και μυστικά, αποστακτήριο το οποίο είναι και ανοιχτό στο κοινό γι όσους θέλουν να ανακαλύψουν από κοντά τον τρόπο παραγωγής του Ούζου Πλωμαρίου. 

 

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου γίνεται ανάρπαστο από την πρώτη γουλιά, χάρη στην εκλεκτή συνταγή η οποία βασίζεται στην ιδανική αναλογία συστατικών, όπως μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, που δίνει χαρακτήρα στο ούζο αλλά και τα καλύτερα ποιοτικά συστατικά από όλη την Ελλάδα: μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, διάφορα άλλα βότανα της γης της Λέσβου, αλάτι από τις αλυκές Καλλονής και φυσικά γλυκάνισο. Το βασικό συστατικό, ο γλυκάνισος, καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας στο Λισβόρι και θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Η γειτνίαση των κτημάτων με τον θαλάσσιο Κόλπο της Καλλονής προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ειδικά τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού, αφού τα κτήματα «βρέχονται» στην κυριολεξία από τη θαλάσσια αύρα. Έτσι καλλιεργείται γλυκάνισος εξαιρετικής ποιότητας και πλούσιου αρώματος δίνοντας στο απόσταγμα τη χαρακτηριστική του γεύση.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι από 100% διπλή απόσταξη. Κάθε απόσταξη διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες καθώς, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, ιδανική αρωματική και γευστική ισορροπία καθώς και απαλή και εκλεπτυσμένη υφή.  Η σπουδαία αυτή μυστική συνταγή, τηρείται ευλαβικά για πάνω από έναν αιώνα. Χωρίζεται σε 2 μέρη, αντίστοιχα των 2 αποστάξεων και το κάθε μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας. Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες σε συνδυασμό με τα εξαιρετικής ποιότητας συστατικά και τη μοναδική συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, δημιουργούν ένα απόσταγμα εξαιρετικής ποιότητας.

Η γεύση, η συνταγή και η ιστορία πίσω από το Ούζο Πλωμάρι, το έχουν καταστήσει ως το πλέον χαρακτηριστικό εθνικό απόσταγμα, που χρόνια τώρα ενώνει τις παρέες, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών τους ραντεβού στον ήλιο.  Έχει καταφέρει να συμπυκνώσει στη γεύση και στα αρώματά του την ελληνική παράδοση και να  ταξιδέψει σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο προωθώντας την ελληνικότητα και την κουλτούρα της Λέσβου. Με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την εξαιρετική ποιότητα, συνοδευόμενη από τον μύθο μιας λαμπρής ιστορίας, το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου κερδίζει τις ξένες αγορές με εφόδια τις διεθνείς και εγχώριες βραβεύσεις. Υπερηφανεύεται τόσο για το χρυσό βραβείο στο διεθνή οργανισμό αποσταγμάτων World Spirits Award με τον χαρακτηρισμό «world class, extraordinary product», όσο και για το Platinum βραβείο στο διαγωνισμό των Αιωνόβιων brands (2018), για τα 120 και πλέον χρόνια παρουσίας του στην ελληνική αγορά. Παράλληλα βραβεύτηκε από το Tripadvisor με Πιστοποιητικό Διάκρισης το 2017.Φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι από το Πλωμάρι, προοριζόμενο να ταξιδέψει την Ελλάδα στον κόσμο, παραδίδει μαθήματα ελληνικής γαστρονομίας και κατακτά σημαντικές αγορές του εξωτερικού. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT