ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησαν τα Specialist Awards 2023

Με στόχο την ανάδειξη της αριστείας των ελληνικών τροφίμων, οι αιτήσεις συμμετοχής για τον 4ο διαγωνισμό Specialist Awards έχουν ήδη ξεκινήσει.

07.04.2023
Ξεκίνησαν τα Specialist Awards 2023

Ο 4ος διαγωνισμός Specialist Awards στοχεύει στο να αναδείξει την αριστεία των ελληνικών τροφίμων. Μιλώντας με νούμερα, εφέτος θα υπάρχουν 32 κατηγορίες αμιγώς ελληνικών προϊόντων με ορατές συσκευασίες, ισάριθμα βραβείων, 80 κριτές με τα πιο εξειδικευμένα πάνελ αξιολόγησης και γευσιγνωσίας προϊόντων, 25.000 επαφές εμπόρων, καταστημάτων, δημοσιογράφων, εντύπων, μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι κριτές θα αναπτύσσουν και θα αξιολογούν σημείο προς σημείο 40 διαφορετικές πτυχές του προϊόντος όπου τα περισσότερα κριτήρια αφορούν τη γεύση, με στόχο την ανάδειξη της εμπορικής απήχησης του τελικού προϊόντος. Παράλληλα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο να έχουμε πραγματικά ένα πολύ καλό επίπεδο προϊόντων που είναι πολύ δύσκολο να το βρεις σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Ακόμη και σπάνια ελληνικά προϊόντα που δε συμμετέχουν αλλού.

Στα πολύπλευρα πάνελς, φέτος για πρώτη φορά συμμετέχουν και καθηγητές Πανεπιστήμιου, όπως εκπαιδευτικοί και τεχνολόγοι τροφίμων, κι ακόμα σεφ, αρθρογράφοι γεύσης, δημοσιογράφοι, γευσιγνώστες και sommeliers. Ο στόχος δεν είναι να έχουμε μόνο πολύ καλούς γευσιγνώστες, αλλά σταθερές συνεργασίες ώστε να εκπαιδευτούν περαιτέρω για τα σύγχρονα ελληνικά προϊόντα. Στην εγκυρότητα του θεσμού έχουμε επενδύσει επίσης πάρα πολύ. Με μακρά excel αξιολόγησης κάθε προϊόντος, με εκτενή πάνελ και πολλούς κριτές αλλά και αξιολόγηση μεταξύ των πάνελ.

Τα προϊόντα που θα ξεχωρίσουν από τις αυστηρές και αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης στο πλαίσιο των Specialist Awards, θα ανακοινωθούν στις 15 Μαΐου 2023. Κάθε προϊόν που θα διακριθεί στον θεσμό, θα φέρει αυτοκόλλητες σφραγίδες ποιότητας στη συσκευασία του. Οι σφραγίδες αυτές κάνουν τα προϊόντα να ξεχωρίζουν και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη και – κατά συνέπεια – την προτίμηση των καταναλωτών. Ο θεσμός των Specialist Awards εξασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία στον τρόπο αξιολόγησης. Εγγυάται και διασφαλίζει την διαφάνεια, μέσω του τρόπου και της διαδικασίας αξιολόγησης: Πολλοί κριτές από διαφορετικά μέσα και πεδία δράσης, βάση πολυάριθμων κριτηρίων, εξάγουν ένα πολυπαραγοντικό αδιάβλητο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης, τα βραβεία απονέμονται βάση βαθμολογίας από το 0 έως το 100. Τα βραβεία είναι τέσσερα: Πλατινένιο (95-100 βαθμοί), χρυσό (85-94.9 Βαθμοί), ασημένιο (75-84,9 βαθμοί) και χάλκινο (65-74,9 βαθμοί).
Οι κατηγορίες είναι οι εξής: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Ελιά, Μέλι, Βότανο/ Μπαχάρι/ Αλάτι, Ξύδι/ άρτυμα, Αλμυρό έδεσμα, Αλμυρό Άλειμμα, Έτοιμο Γεύμα, Αρτοπαρασκεύασμα/ Ψωμί/ Αλεύρι, Προϊόν Ζαχαροπλαστικής, Γλυκό Άλειμμα. Σοκολάτα, Βούτυρο Καρπών/ Ξηροί Καρποί, Μπισκότο/ Μπάρα/ Σνακ, Ζυμαρικό/ Όσπριο/ Ρύζι, Δημητριακό, Ρόφημα/ Ηδύποτο/ Χυμός, Γαλακτοκομικό Είδος, Τυρί, Αλλαντικό/ Κρέας, Αλίπαστο/ Ψάρι, Φυσικό Καλλυντικό.

Εκτός από τις 22 κατηγορίες προϊόντων, υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες τροφίμων. Οι ειδικές κατηγορίες αφορούν στα εξής: Βιολογικό Προϊόν, Καινοτόμο Προϊόν, Νέο Προϊόν, Προϊόν ειδικής διατροφής, Προϊόν εντοπιότητας, Προϊόν αναβιώμενης καλλιέργειας, Παραδοσιακό προϊόν, Εξαγώγιμο προϊόν, Σχεδιασμός συσκευασίας/branding.
Για πρώτη φορά φέτος, θεσπίζεται το βραβείο Specialist Producer of the year. Στα Specialist Awards 2023 βραβεύουμε τους καλύτερους παραγωγούς με εξέχοντα προϊόντα. Η νέα κατηγορία του θεσμού είναι το καμάρι μας και θα αναδείξει για πρώτη φορά το ελληνικό Brand Name με ολιστική προσέγγιση. Σπουδαίοι παραγωγοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα βραβευθούν με στόχο τη διάδοση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Eδώ, αναζητούμε παραγωγούς με κορυφαία προϊόντα για να συμμετέχουν στην εξειδικευμένη κατηγορία Παραγωγός της Χρονιάς.

Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει να γίνονται δεκτές. Η προθεσμία λήγει στις 20/4/2023. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 15 Μαΐου 2023.
Για λεπτομέρειες σχετικά με τις συμμετοχές: https://gourmetexhibition.com/wp-content/uploads/2023/01/SpecialistAwards23.pdf
Δήλωση συμμετοχή στο: https://gourmetexhibition.com/forma-symmetoxis/

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών