ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «πίτσα» σε τοιχογραφία 2.000 ετών στην Πομπηία

Αρχαιολόγοι εντόπισαν στην Πομπηία μια τοιχογραφία που ίσως απεικονίζει τον «πρόγονο της πίτσας», σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

29.06.2023
Φωτογραφίες: pompeiisites.org
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «πίτσα» σε τοιχογραφία 2.000 ετών στην Πομπηία

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία που απεικονίζει ένα πιάτο που μοιάζει με πίτσα βρέθηκε στα ερείπια της αρχαίας Πομπηίας. Η 2.000 ετών τοιχογραφία αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Regio IX του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, η οποία βρίσκεται κοντά στη Νάπολη, τη γενέτειρα της πίτσας. Το έργο, σύμφωνα με τις εικασίες των αρχαιολόγων, βρισκόταν στον διάδρομο ενός σπιτιού πλάι στο οποίο λειτουργούσε ένα αρτοποιείο.

Παρατηρώντας το κανείς μπορεί να διακρίνει ένα στρογγυλό, χαμηλό ψωμί πάνω σε ασημένιο δίσκο. Ακριβώς δίπλα του φαίνεται να υπάρχει ένα κύπελλο με κρασί ενώ το ίδιο το ψωμί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, είναι πιθανά γαρνιρισμένο με φρούτα όπως ρόδι και χουρμά ή με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο. Στο πλάι υπάρχουν επίσης και άλλα φαγώσιμα που μοιάζουν με αποξηραμένα φρούτα και φρέσκα κούμαρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ… fusion κουζίνα στην Αρχαία ΕλλάδαΗ… fusion κουζίνα στην Αρχαία Ελλάδα

Αν και το συγκεκριμένο ψωμί δεν μπορεί να θεωρηθεί πίτσα, αφού του λείπουν κλασικά υλικά όπως η ντομάτα και η μοτσαρέλα, μπορεί να θεωρηθεί «μακρινός πρόγονος της», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. κάλυψε την Πομπηία με στάχτη, παγώνοντας την πόλη και τους κατοίκους της στον χρόνο. Η περιοχή έχει αποτελέσει μια από τις πιο πλούσιες πηγές για αρχαιολογικές ανασκαφές, από την ανακάλυψή της τον 16ο αιώνα.

Με πληροφορίες από Guardian/ BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαστέλια, γαλατόπιτες  και άλλα αρχαία γλυκάΠαστέλια, γαλατόπιτες και άλλα αρχαία γλυκά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών