ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια ανοιξιάτικη γευσιγνωσία στην οινοποιία Μπουτάρη στη Σαντορίνη

Έξι σεφ, επτά κρασιά της οινοποιίας Μπουτάρη, που περνάει σε νέα εποχή, σε μια οινο-γευστική συνάντηση με πολλά ιδιαίτερα στοπ-καρέ.

18.05.2023
Μια ανοιξιάτικη γευσιγνωσία στην οινοποιία Μπουτάρη στη Σαντορίνη

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να επισκεφτεί κανείς το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη. Το γεγονός ότι η οινοποιία Μπουτάρης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμπελοοινική ανάπτυξη του κυκλαδίτικου νησιού, οι γευσιγνωσίες και οι δοκιμές, η επίσκεψη στο κελάρι, το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτίριο με τον λευκό θόλο, που από το 1989 που άνοιξε τις πόρτες του έχει επαινεθεί πολλές φορές σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Εμείς την τελευταία φορά βρεθήκαμε στο Μεγαλοχώρι με αφορμή την επιστροφή του «Boutari & Chefs’ Stories». Σεφ που βρίσκουμε στο νησί –το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία γαστρονομικά και οινικά– και όχι μόνο διάλεξαν κρασιά από τη μεγάλη συλλογή του οινοποιείου και «κέρασαν» τους παρευρισκομένους ιδιαίτερες αρμονίες κρασιού-φαγητού.

Πολλά τα ενδιαφέροντα ζευγάρια αυτής της ανοιξιάτικης γιορτής. Ο σεφ και ιδιοκτήτης του Panigyri Φάνης Μαϊκαντής διάλεξε το Καλλίστη Reserve του 2019 –ένα κρασί που αποτυπώνει τη σχέση της οινοποιίας Μπουτάρη με το νησί– κι έβαλε στο πλάι του μια κροκέτα κόκκινης γαρίδας με κρέμα πράσινης ελιάς και τζελ αγουρίδας. Ο σεφ του εστιατορίου Lauda Γιώργος Δόσπρας συνδύασε τη Σαντορίνη Μπουτάρη με μια δροσερή τάρτα με μαριναρισμένο μυλοκόπι, κάπαρη και αφρό αγγουριού. Ο Κώστας Δημόπουλος, σεφ στο Blue Zaffron, άλλαξε τερουάρ με το Οροπέδιο, ένα κρασί ήπιας παρέμβασης από τους βιολογικους αμπελώνες της Μπουτάρη στη Μαντινεία κι έβαλε στο πλάι του ψητό χαλούμι, αβοκάντο, αποξηραμένο σύκο και γλυκό του κουταλιού σταφύλι που έδεναν όμορφα σε μια μπουκιά. Όσο για τον Κώστα Αγγελόπουλο, executive chef του Caldera Collection έπαιξε σε διπλό ταμπλό: πλάι στο Λευκό Γράμμα έβαλε έναν πολύ νόστιμο ντολμά με θαλασσινά και ταραμ, ενώ δίπλα στο κόκκινο Scalarea (Κοτσιφάλι-Syrah) από το ομώνυμο κτήμα στην Κρήτη μία κροκέτα με λουκάνικο Σαντορίνης και πελτέ ντομάτας. Ο Ιταλός Marco Zeffirino Belloni, που δραστηριοποιείται και εκείνος στο νησί (συνεργάζεται με το Zaffron Resort), συνδύασε το ροζέ Dianthos με ένα κλασικό ταρτάρ μόσχου που είχε και φυστίκι Αιγίνης. Όσο για τον γνωστό σεφ Πάνο Ιωαννίδη, πάντρεψε το Grande Reserve Naoussa Boutari 2013, που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα, με ένα gnocco fritto με μοσχάρι ταρτάρ, κρέμα παρμεζάνας και τρούφα.

Όσοι βρεθήκαμε την ημέρα του ιδιαίτερου αυτού παντρέματος στο οινοποιείο είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κι άλλα κρασιά από τους ηπειρώτικους και νησιώτικους αμπελώνες της ιστορικής οινοποιίας, που ιδρύθηκε το 1979, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία του ελληνικού κρασιού και τώρα περνάει σε νέα εποχή, στα χέρια των Θωμά και Ηλία Γεωργιάδη της Sterner Stenhus. Τα δυο αδέρφια πήραν τη σκυτάλη με την πρόθεση να διατηρήσουν την κληρονομιά ενός μεγάλου ονόματος και, παράλληλα, να ανανεώσουν τις εγκαταστάσεις, να αναπτύξουν το κωδικολόγιο και τον οινοτουρισμό.

Στη φωτογραφία ανοίγματος: ο οινολόγος της οινοποιίας Μπουτάρη Γιάννης Βογιατζής και η διευθύντρια του οινοποιείου Καλλιόπη Πιπέρη με τους σεφ που συμμετείχαν.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών