ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις σεφ, τρία νέα γευστικά σενάρια που ανυπομονούμε να δούμε στο πιάτο

Με τον Χρόνη Δαμαλά και τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη να έχουν στα σκαριά δύο νέα εστιατόρια και τον Δημήτρη Δημητριάδη σε καινούργιο πόστο έχουμε πολλά κι ενδιαφέροντα να περιμένουμε.

08.02.2024
Φωτογραφίες: Βέρα Σκουρλέτη, Κωστής Σωχωρίτης, Δημήτρης Βλάικος Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Τρεις σεφ, τρία νέα γευστικά σενάρια που ανυπομονούμε να δούμε στο πιάτο

Έχει αρκετή κινητικότητα η γευστική σκηνή της Αθήνας αυτό τον καιρό. Μπόλικες οι αφίξεις και τα νέα project τελευταία –έχουμε ήδη γράψει αναλυτικά για πολλά από αυτά– κι είναι στα σκαριά αρκετά ακόμη. Ανάμεσά τους και όσα μόλις ξεκίνησαν ή έχουν δρομολογήσει τρεις γνωστοί σεφ που εκτιμάμε ιδιαίτερα και τα οποία κάνουν το επόμενο διάστημα να διαφαίνεται έξτρα νόστιμο.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης στην κουζίνα του ΦΙΤΑ

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

O Δημήτρης Δημητριάδης μόλις ανέλαβε σεφ του ΦΙΤΑ. Στην κουζίνα του δημοφιλούς στεκιού του Νέου Κόσμου μπήκε προχθές. Εκεί τον πέτυχα, σιρόπιαζε μπακλαβά και μάθαινε τα κατατόπια. Θα βάλει τις δικές του πινελιές σε γνώριμα πιάτα, θα προσθέσει σταδιακά και τα δικά του – την αρχή κάνουν γεμιστόριζο με παλαμίδα, ιμάμ με τηγανητό τραχανά και σάλτσα τας κεμπάπ, πιπεριές κέρατο τηγανητές με ένα βούτυρο λουκάνικου και φέτα, προβατίνα με ξινόχοντρο τραχανά, προφυγάκια μπουρδέτο. «Ταιριάζουμε με τα παιδιά», μου είπε για τον Φώτη Φωτεινόγλου και τον Θοδωρή Κασαβέτη, τους δύο μάγειρες-δημιουργούς του επιτυχημένου κράματος μοντέρνας ταβέρνας και μπιστρό που έκανε κόσμο από όλη την Αθήνα να δίνει ραντεβού για φαγητό πίσω από τις εργατικές πολυκατοικίες του Νέου Κόσμου. Στα ίδια μονοπάτια θα κινηθεί κι εκείνος με τη δική του μαγειρική ματιά. Τo χαλαρό, φιλικό στιλ, τα μαγειρέματα με όσα βρίσκουν καθημερινά στην αγορά και οι τιμές θα μείνουν ίδια. Και μια που αγαπά ιδιαίτερα το χειροποίητο ψωμί, θα ξεκινήσει με μια λαδένια με ξινόχοντρο τραχανά και μυρωδικά και σιγά σιγά θα φτιάξει και άλλα. Σύντομα που θα το δοκιμάσουμε, θα επιστρέψουμε με τις εντυπώσεις μας.

Ο Χρόνης Δαμαλάς ετοιμάζει το δικό του εστιατόριο

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Βρήκε την αγγελία πριν από κανένα μήνα, πήγε, το είδε, το αποφάσισε και τώρα το μισθωτήριο είναι στο όνομά του. Ένα γωνιακό, φωτεινό μαγαζί στην πλατεία Λακωνίας στην Πανόρμου θα στεγάσει το πρώτο εστιατόριο του Χρόνη Δαμαλά, που έχουμε πολύ καιρό να τον δούμε στην Αθήνα, και της γυναίκας του, Φωτεινής Μαρκούτσα, με την οποία δούλευαν μαζί και στη Σαντορίνη- εκείνος θα είναι στην κουζίνα κι εκείνη στη σάλα. Για τα πιάτα, που θα στηρίζονται στα ελληνικά εποχικά υλικά, θα αντλεί έμπνευση από τα ταξίδια του και το τι του αρέσει του ίδιου να τρώει. «Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα», λέει και πιάνει να μου περιγράφει μια «άλλη» καρμπονάρα που σκάρωσε την προηγούμενη με τα βρισκούμενα στο σπίτι – δυο αγκινάρες, μερικά ζυμαρικά κι ένα ωραίο τυρί. Κάπως έτσι θα κινείται μαγειρικά και το νέο μαγαζί, που σύμφωνα με το πλάνο θα ανοίξει τον Μάιο, ελεύθερα, με ανοιχτή ματιά παίζοντας με στοιχεία από την Ιαπωνία, την Ινδία, το Μεξικό και όποια άλλη χώρα δείξει η εσωτερική πυξίδα του σεφ σε ένα σενάριο προσιτό – θέλει ο κόσμος να μπορεί να πάει και να ξαναπάει. Πέρα από ανοιχτή ματιά θα έχει και ανοιχτή κουζίνα. Του αρέσει αυτή η επαφή.

Το νέο γαστρονομικό project της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη έχει στο επίκεντρο τη θάλασσα

Φωτογραφία: Βέτα Σκουρλέτη

Στον χώρο του Stinking Bishop στο Κολωνάκι θα δούμε σε λίγο καιρό –λογικά γύρω στον Απρίλιο-Μάιο– κάτι διαφορετικό. Τελείως διαφορετικό. Με καινούργιο όνομα, νέες γεύσεις, με κατεύθυνση θαλασσινή, κaι νέα αισθητική, με τη ματιά της αρχιτέκτονα και σχεδιάστριας κοσμημάτων Χρυσοκώνας Μαύρου. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη που συνεργάζεται και εδώ με τον Χάρη Σπύρου (βλ. Zurbaran, Gorlomi, Αlemagou στη Μύκονο) στο νέο εστιατόριο, ετοιμάζει μια σειρά από ιδιαίτερα πιάτα μαζί με τις συνεργάτιδές της Δανάη Βορίδου και την Ερασμία Μπαλάσκα, που θα έχουν ρόλο culinary directors. Η σεφ με διαβεβαιώνει ότι το μενού, το οποίο μετά από τρεις τέσσερις μήνες R&D, είναι έτοιμο, είναι πολύ δυνατό.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών