ΕΞΟΔΟΣ

5 σούπερ ψαροταβέρνες στη Θεσσαλονίκη

Δοκιμασμένες ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, μαστόρικο ψήσιμο, καλές τιμές.

18.08.2016
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Δοκιμασμένες ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, μαστόρικο ψήσιμο, καλές τιμές.


1. Τρύπια Ποτήρια

Οι πειραματισμοί στην κουζίνα συνδυάζονται με την αγάπη των ιδιοκτητών για τα ποιοτικά προϊόντα σε αυτό το μικρό μαγαζί στη στοά του Μπιτ Παζάρ. Δοκιμάστε γαύρο τηγανητό, σαρδέλα σχάρας, τηγανητά ή αχνιστά μύδια, τηγανητά θράψαλα, χταπόδι, γαρίδες ψητές ή σαγανάκι και, κατόπιν παραγγελίας, μεγάλα ψάρια. Δοκιμάστε, επίσης, το ρατατούι και την τορτίγια λαχανικών. Τα λαχανικά, όπως μας είπαν, είναι από τον μπαξέ τους. Το κρασί είναι από ασκό – κόκκινο Παγγαίου, λευκό Αλεξανδρινό και Μοσχάτο Αγχιάλου. Καλά αποστάγματα (τσίπουρο, τσικουδιά, ούζο). Ενδιαφέρουσες μουσικές επιλογές.

12-15€ το άτομο με ποτό. Προσφυγικής Αγοράς 18, Μπιτ Παζάρ, Τ/2310-251.485, 6972-013.054. Δευτέρα-Κυριακή 12.30-01.00. Δεκαπενταύγουστο ανοιχτά.



2. Τα Νησιά

εριβάλλον αριστοκρατικό, με μεσογειακό αέρα, προϊόντα ποιοτικά, κουζίνα ανεβασμένη. Αν και ανεβασμένες και αυτές, οι τιμές του ανταποκρίνονται σε αυτό που προσφέρει και θα σας κερδίσει με τη φρεσκάδα και το σωστό ψήσιμο των ψαριών, αλλά και με τις μαγειρικές του – δοκιμάστε το ριζότο με γαρίδες, το δυνατό μυδοπίλαφο, την αστακομακαρονάδα. Μεγάλη ποικιλία μεζέδων και χειροποίητα επιδόρπια. Η κάβα περιλαμβάνει 50 ελληνικές ετικέτες και δικό τους χύμα βιολογικό κρασί.

20-30€/άτομο με κρασί (εκτός κι αν πάρετε μεγάλα ψάρια). Προξένου Κορομηλά 13, κέντρο, Τ/2310-224.477. Δευτέρα-Σάββατο 12.30-03.00, Κυριακή 12.30-17.00. Κλειστά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, ανοιχτά από 20 του μήνα.



3. Grada Nuevo

Από τα πιο πολυσυζητημένα ψαροεστιατόρια της Θεσσαλονίκης, το Grada Nuevo δεν είναι οικονομική επιλογή, αλλά τελικά είναι value for money για την ποιότητα, την πρωτοτυπία, τις γκουρμέ προτάσεις του. Σαλάτα με μάγουλα σφυρίδας και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ταρτάρ ροφού με μοσχολέμονο και τζίντζερ, πλατό θαλασσινών, λίγα από τα πολλά του καταλόγου. Στα κυρίως θα βρείτε από λαβράκι με πουρέ σελινόριζας και ριζότο με σουπιά και το μελάνι της μέχρι φρικασέ με μάγουλα συναγρίδας και όλα τα μεγάλα ψάρια εποχής. Ενημερωμένη λίστα κρασιών με ελληνικές και ξένες επιλογές, ενδιαφέρουσα επιλογή σε ούζα και τσίπουρα.

35-40€/άτομο με κρασί. Καλαποθάκη 14, κέντρο, Τ/2310-271.074. Δευτέρα-Κυριακή 13.00-01.00. Κλειστά 6-21 Αυγούστου.



4. Λαβασάς

Ενα ουζερί-ψαροταβέρνα στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, που ξεκίνησε σε άλλη διεύθυνση ως ένα απλό καφενείο, σύντομα όμως άρχισε να σερβίρει ψαρομεζέδες, απέκτησε τη σταθερή του πελατεία και μετακόμισε στο τωρινό του πόστο. Το μυστικό αυτής της οικογενειακής ταβέρνας; Τα φρέσκα, εποχικά ψάρια. Εξαιρετική η σαρδέλα του -πάντα καλοψημένη-, η ψητή φέτα από μυλοκόπι σερβιρισμένη με κρεμμυδάκι, το φαγκρί στη σχάρα. Οι σαλάτες του δροσερές και νόστιμες, οι τιμές λογικότατες. Στην κάβα επιλεγμένα χύμα κρασιά από Τύρναβο και Λήμνο, ελληνικές μπίρες, τσίπουρα και γκάμα από ούζα. 

10-15€/άτομο με κρασί. Κομνηνών 54, Καλαμαριά, Τ/2310-402.051. Τρίτη-Κυριακή 12.00-00.00. Κλειστά 10-22 Αυγούστου.



5. Miami

Φημισμένη ψαροταβέρνα στην Κρήνη, το «Μαϊάμι» της Θεσσαλονίκης βγάζει μπλε τραπεζάκια στην προβλήτα, εκεί ακριβώς όπου σκάει το κύμα, και σε συνδυασμό με το «κυκλαδίτικο» πλακόστρωτο και τη χαλαρή διάθεση που αποπνέει, θυμίζει νησιώτικο εστιατόριο. Εδώ θα δοκιμάσετε μεγάλα φρέσκα ψάρια -φαγκριά, συναγρίδες, τσιπούρες, λαβράκια-, ζουμερή σαρδέλα στη σχάρα, κουτσομούρες στο τηγάνι, μπακαλιάρο σκορδαλιά, μύδια και δροσερές σαλάτες. Τα γλυκά χειροποίητα, η κάβα με αρκετά ελληνικά κρασιά, ούζα και τσίπουρα. Αποφύγετε να πάτε χωρίς κράτηση τις ώρες και ημέρες αιχμής.

20-25€/άτομο με ποτό. Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη, Τ/2310-447.996. Καθημερινά 12.00-00.00. Δεκαπενταύγουστο ανοιχτά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών