ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12η απονομή Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμου

Η Ελλάδα που ονειρευτήκαμε μέσα από τις ιστορίες 15 άξιων παραγωγών

05.11.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος, Βαγγέλης Ζαβός
12η απονομή Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμου

Η Ελλάδα που ονειρευτήκαμε μέσα από τις ιστορίες 15 άξιων παραγωγών

Η dream team των φετινών παραγωγών.

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 12η απονομή των Βραβείων Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Σε μια συγκινητική τελετή που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας τιμήθηκαν 15 Έλληνες παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι ελληνικών τροφίμων από όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα, οι οποίοι με επιμονή, θάρρος και ευσυνειδησία παράγουν εξαιρετικά προϊόντα με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Ο Αστέριος Κουστούδης μαζί με την ομάδα του.

Οι ιστορίες τους συνθέτουν την ηθογραφία της ελληνικής ποιοτικής παραγωγής τροφίμων και φωτίζουν τις κρυμμένες δυνατότητές της. Η Ελλάδα των μικρών κλήρων, των μπουτίκ προϊόντων, της μη εντατικής παραγωγής, της καλής ποιοτικής πρώτης ύλης, των παραγωγών με μεράκι, όραμα και ευσυνειδησία είναι εδώ.

Η Νένα Ισμυρνόγλου και η Νίκη Χρυσανθίδου ετοίμασαν μεζέδες και κεράσματα με τα βραβευμένα προϊόντα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Mastercard και έκλεισε με μια γιορτή στο Μέγαρο Μελά, όπου οι σεφ του «Γαστρονόμου» Κλεομένης Ζουρνατζής, Νένα Ισμυρνόγλου, Περικλής Κοσκινάς, Αστέριος Κουστούδης, Λευτέρης Λαζάρου, Σπύρος και Βασίλης Λιάκος, Χριστόφορος Πέσκιας, Στέλιος Παρλιάρος και Νίκη Χρυσανθίδου μαγείρεψαν εδέσματα εμπνευσμένα από τις κουζίνες της Πόλης, της Σμύρνης και του Πόντου.

Ο Λευτέρης Λαζάρου ήταν ένας από τους σεφ που ετοίμασαν το μενού της βραδιάς.

Ο Στέλιος Παρλιάρος επιμελήθηκε τα γλυκά της γιορτής στο Μέγαρο Μελά. 

Ακολουθεί αναλυτική λίστα με τους φετινούς βραβευθέντες:

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Στον Δημήτρη Δήμου, μια σπάνια περίπτωση κτηνοτρόφου, ο οποίος έχει αναλάβει αυτοβούλως να περιφρουρήσει την κτηνοτροφική ιστορία του τόπου μας και από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα εκτρέφει ανελλιπώς ελληνικές αυτόχθονες φυλές ζώων 10.000 ετών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Στο Νιώτικο Τυροκομείο για τα εξαίσια παραδοσιακά τυριά του στα οποία αποτυπώνεται η θαλασσινή νοστιμιά της χλωρίδας της ΄Ιου. Μια σύγχρονη επιχείρηση που στηρίζει την ντόπια κτηνοτροφία και συνεχίζει δυναμικά τη μακραίωνη τυροκομική παράδοση του νησιού.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΣΠΡΙΩΝ

Στην εταιρεία «Προϊόντα γης Βοΐου», μια ομάδα νέων ανθρώπων που αναβίωσαν την παραδοσιακή καλλιέργεια της φακής στην περιοχή τους, παράγοντας ένα κορυφαίο προϊόν. Συνεργάζονται με πάνω από 150 αγρότες και έδωσαν κίνητρο σε νέους να επιστρέψουν και να καλλιεργήσουν τα πατρογονικά χωράφια.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Στον αρτοποιό Μιχάλη Σέκκα, ο οποίος φτιάχνει ένα ψωμί σπάνιο: με αυθεντικό προζύμι, ζυμωμένο στο χέρι και ψημένο σε ξυλόφουρνο, με γεύση γνήσια. Όχι σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, αλλά σε έναν σύγχρονο φούρνο στην Αγιά-Σοφιά του Πειραιά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Στον Πέτρο Καριπίδη για την πιο οργανωμένη καλλιέργεια βιολογικών μύρτιλων στην Ελλάδα. Σε 18 στρέμματα γύρω από το Αμύνταιο Φλώρινας παράγει 20 τόνους ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξάγεται κατευθείαν στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής με την επωνυμία «ecoBlueberries».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Στην εταιρεία Terra Creta για το premium ελαιόλαδο Grand Cru, 100% Κορωνέικης ποικιλίας, που παράγει σε συνεργασία με 19 επίλεκτους παραγωγούς. Εμφιαλώθηκε πρώτη φορά πέρυσι σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 5 τόνους κι είναι ένα διαμάντι του Κρητικού ελαιώνα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Στην εταιρεία Σάμυθος του γεωπόνου Θανάση Πολυζωΐδη, ο οποίος συνεχίζει μια τοπική παράδοση αιώνων. Καλλιεργεί βιολογικά στα ιδιόκτητα κτήματά του το ντόπιο σουσάμι ποικιλίας Έβρου. Από αυτό παράγεται ένα εξαιρετικό άθερμο ταχίνι με σπάνια γεύση, το ελληνικό super food στα καλύτερά του!

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων για την βαρελίσια φέτα του, που αποτελεί κορυφαία έκφραση του αχαϊκού τερουάρ. Ο Συνεταιρισμός παράγει 4.000 τόνους ετησίως και εκτός του ότι στηρίζει την τοπική οικονομία, αποδεικνύει ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να είναι και επιτυχημένοι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Στα Φασόλια γίγαντες Λάιστας Ζαγορίου που καλλιεργούνται σε λίγα επικλινή στρέμματα, ποτίζονται με νερά πηγών, μαζεύονται με το χέρι, απεντομώνονται σε βαθιά κατάψυξη και συσκευάζονται. Η ετήσια παραγωγή μικρή, όμως βοηθά να παραμείνει ζωντανό ένα μικρό χωριό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ

Στον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο για το μέλι ελάτης του για το οποίο μεταφέρει τις κυψέλες του στα δάση της Αχαΐας και στο Μαίναλο, σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Χρυσό, λαμπυρίζον, με περλέ ανταύγειες, πυκνόρρευστη μεταξένια υφή, γεύση εξαιρετική.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

Στον Χαρίλαο Λαζαρόπουλο, γνωστό «ξηροκαρπά» της Θεσσαλονίκης, έμπορο παλαιάς κοπής, με σεβασμό για την ποιότητα, βαθιά γνώση των προϊόντων που εμπορεύεται και σταθερή προτίμηση στους ελληνικούς ξηρούς καρπούς, τους οποίους «κυνηγά» σε όλη τη χώρα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΟΥ

Στους Γιάννη Βαλαμπού, Απόστολο Θυμιόπουλο, Αλεξάνδρα Μανουσάκη, Κατερίνα και Σωτήρη Μποσινάκη, πέντε ανερχόμενους οινοποιούς με μοντέρνα ματιά, σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης, νέα στιλ κρασιών. Δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές, έχουν τη δική τους ταυτότητα, αλλά μοιράζονται τη δημιουργική ορμή, τη φιλοδοξία της καινοτομίας, τον εξωστρεφή προσανατολισμό.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών