ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας – Πρόσω ολοταχώς για τον τελικό της Καλαμάτας

Σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι προκριματικές φάσεις το διαγωνισμού στην Θεσσαλονίκη.

13.06.2018| Updated: 25.06.2021
1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας – Πρόσω ολοταχώς για τον τελικό της Καλαμάτας

Σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι προκριματικές φάσεις το διαγωνισμού στην Θεσσαλονίκη. Άλλοι σαράντα μαθητές από δημόσιες και ιδιωτικές σχολές τουρισμού έλαβαν μέρος με την δική τους συνταγή. Στον μοντέρνο πολυχώρο Υψιλον στήθηκαν οι πάγκοι των διαγωνιζομένων, με την ευγενική χορηγία της Ομίλου SEB GROUPE Ελλάδος ΑΕ που διέθεσαν εξοπλισμό κουζίνας TEFAL. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Αλέξανδρος Παπανδρέου (Executive Chef), Ντίνα Νικολάου (Executive Chef), Νίκος Λιογγάρης (Executive Chef – Consultant), Δημήτρης Κουκουβίτης (Πρόεδρος Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας – Συγγραφέας), και η γράφουσα, από την ομάδα του «Γαστρονόμου». Στρες και αγωνία κινήθηκαν στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπως συνέβη στην Καλαμάτα και στην Αθήνα με αποτέλεσμα σε κάποιους να μην φανεί αρκετός ο χρόνος για την προετοιμασία, άλλοι ξέχασαν να προσθέσουν στην συνταγή βασικά υλικά, άλλοι κυριευμένοι από το άγχος απέτυχαν να ετοιμάσουν με αρτιότητα τα συστατικά του πιάτου, τα οποία απαιτούσαν μαγείρεμα.

Ο Κώστας Παπαδημητρίου, δημιουργός και ψυχή της εταιρείας Κalamata Papadimitriou απευθύνθηκε κυρίως σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά: « Θέλω να πω σε εσάς που προσπαθήσατε και μπορεί να αποτύχατε προς το παρόν, πως έχω αποτύχει στη ζωή μου πάρα πολλές φορές. Έχω αποτύχει σε σημαντικές στιγμές, όμως αυτό δε με χαρακτηρίζει. Να’ μαι τώρα εδώ μπροστά σας. Η στιγμή της αποτυχίας δεν σημαίνει τίποτα για την ζωή. Θα ξαναπροσπαθήσετε και θα τα καταφέρετε καλύτερα, ίσως στα επόμενα φεστιβάλ ελληνικής σαλάτας που θα ακολουθήσουν» τους παρότρυνε. Οι σαλάτες βαθμολογήθηκαν με βάση τον βαθμό δυσκολίας εκτέλεσης, την χρήση Π.Ο.Π υλικών ή προερχόμενων από τον τόπο καταγωγής του διαγωνιζόμενου, την παρουσίαση, την πρωτοτυπία, την γεύση και την ορθή διαχείριση των υλικών.

Το πιάτο που παρουσίασε ο διαγωνιζόμενος Ι. Μαραγιάννης.

Ως μέλος της κριτικής επιτροπής από την ομάδα του «Γαστρονόμου» πρέπει να αποκαλύψω πως αυτές που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη βαθμολογία το κατάφεραν χάρη στη νοστιμιά τους. Μια νόστιμη παραλλαγή ενός ταμπουλέ με γαρίδες, μια ολόδροση σαλάτα με χόρτα, παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα και ένα πλούσιο ανεβατό Κοζάνης, μια σαλάτα – comfort food με σπανάκι, τηγανητό αυγό και ποντιακό φύλλο λαχανά, σαλάτες με φρέσκες πρασινάδες εποχής, κομμένες σωστά, καλοαρτυσμένες με τις κρέμες και τα βαλσαμικά ξίδια της Kalamata Papadimitriou- που έγιναν βάση για πεναντόστιμες σάλτσες, ξεχώρισαν για την γεύση τους. Δεν διακρίθηκαν επειδή είχαν πολυτελή, ακριβά υλικά, επειδή παρασκευάστηκαν σε sous vide ή με πολύπλοκες τεχνικές μαγειρέματος. Αν έπρεπε να δώσουμε μια συμβουλή στους συμμετέχοντες στον τελικό είναι η σαλάτα τους να μην έχει περισσότερα από 4 υλικά, να είναι αλατισμένη και επιμελώς ανακατεμένη και πριν τη σερβίρουν να την δοκιμάσουν.

Το πιάτο που παρουσίασε ο διαγωνιζόμενος Α. Χρυσός.

Οι επτά νικητές από την Θεσσαλονίκη που θα συμμετέχουν στον τελικό του Σεπτεμβρίου είναι:

  1. Κουράκου Ελένη – ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού
  2. Κουρέλα Αθηνά ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού
  3. Μαραγιάννης Ιωάννης – ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού
  4. Μπακιρτζής Αριστόδημος ΙΕΚ Λαγκάδα
  5. Τζιαμαλής Μιχάλης ΙΕΚ Κιλκίς
  6. Τσιόγκας Παναγιώτης – ΙΕΚ Μοναστηρίου
  7. Χρυσός Αναστάσιος Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών