ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1ο Φεστιβάλ Σαλάτας από την Kalamata με φαντασία

Με δημιουργικότητα, πρωτότυπες συνταγές και υψηλό μαγειρικό επίπεδο άνοιξε η αυλαία για το πρώτο Φεστιβάλ Σαλάτας.

18.04.2018| Updated: 25.06.2021
1ο Φεστιβάλ Σαλάτας από την Kalamata με φαντασία

Με δημιουργικότητα, πρωτότυπες συνταγές και υψηλό μαγειρικό επίπεδο άνοιξε η αυλαία για το πρώτο Φεστιβάλ Σαλάτας.

«Ζω όνειρο!» αναφώνησε ο Κώστας Παπαδημητρίου, ιδρυτής της Kalamata Papadimitriou, μπροστά τους σαράντα διαγωνιζόμενους στον πρώτο προκριματικό του Φεστιβάλ Σαλάτας που διεξήχθη στο Elite City Resort. «Δεν μπορούσα να φανταστώ πως η σαλάτα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα πιάτο με τόση φιλοδοξία!» συνέχισε με ενθουσιασμό ο ίδιος. Μαθητές όλων των σχολών μαγειρικής Πελοποννήσου, δημόσιων και ιδιωτικών, συμμετείχαν στο πρώτο Φεστιβάλ Σαλάτας που διοργανώνεται από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Kalamata Papadimitriou.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία τόσο για τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους όσο και για όσους το παρακολουθήσαμε από κοντά. Στην αίθουσα υπήρχε διάχυτη αγωνία την οποία εξισορροπούσε η θερμή υποστήριξη συμμαθητών και δασκάλων από τον εξώστη με συνθήματα και χειροκροτήματα. Μυρωδιές από εσπεριδοειδή, τα καλά βασλαμικά ξύδια, οι κρέμες βαλσαμικού και οι μουστάρδες Kalamata Papadimitriou πάνω στους πάγκους, φρέσκα λαχανικά, αλλαντικά, μια παραγωγική βαβούρα από τα τσουκάλια, τα εργαλεία και τα μαχαίρα που χτυπούσαν πάνω στους πάγκους των συμμετεχόντων. Η ανταγωνιστικότητα σε υψηλά επίπεδα, η δημιουργικότητα σε υψηλότερα. Οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν ανά δεκάδες, ενώ οι δυο τελευταίες ομάδες είχαν από εννέα διαγωνιζόμενους. Κάθε δεκάδα είχε στην διάθεσή της 25 λεπτά να ετοιμάσει μια σαλάτα που αξιολογήθηκε από μια τετραμελή κριτική επιτροπή επαγγελματιών του χώρου με τα εξής κριτήρια: το βαθμό δυσκολίας εκτέλεσης, την χρήση Π.Ο.Π υλικών ή με προέλευση τον τόπο καταγωγής του εκάστοτε διαγωνιζόμενου, την παρουσίαση, την πρωτοτυπία, την γεύση και την ορθή διαχείριση των υλικών. Έλαμψαν τα μανιάτικα ελαφροκαπνισμένα σύγκλινα, η πλούσια σφέλα Μεσσηνίας, οι αβρωνιές της εποχής, τα αφράτα αποξηραμένα σύκα. «Φάγαμε» την Πελοπόννησο σε 38 διαφορετικές συνταγές.

Ατέλειες υπήρχαν, όμως όλες οι συνταγές υποστήριζαν την εποχικότητα, την εντοπιότητα και έδωσαν στην σαλάτα τον ρόλο που πρέπει να έχει στο καθημερινό τραπέζι: αυτόν του πρωταγωνιστή. Στο ρόλο του κριτή εκ μέρους του «Γαστρονόμου» δοκίμασα σαλάτες γεύματα, σαλάτες με θαλασσινά, με αλλαντικά, με φρούτα, ζεστές, τραγανές, κομμένες με το χέρι, εντυπωσιακές, άλλες που χρειάστηκαν θερμομίξερ, φυγόκεντρο και sous vide για να συσταθούν. Ξεχώρισα μια που περιείχε κιουνεφέ με ταλαγάνι- τι ωραία ιδέα-, μια καλοαρτυσμένη πεντανόστιμη με τρυφερά φυλλαράκια από παπαρούνες, σύκο και σύγκλινο, μια υπέροχη μινιμαλ αθηναϊκή με μυλοκόπι και μια άγριες πικρούτσικες αβρωνιές, κολοκύθια και σαρδέλα. Κράτησα σημειώσεις για να τις φτιάξω στο σπίτι. Οι νέα γενιά μαγείρων δείχνει να έχει πιάσει τον παλμό και ακούει τις ανάγκες.

Εκτός από την πετυχημένη διοργάνωση και το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού, αυτό που έκανε το πρώτο Φεστιβάλ Σαλάτας ήταν να βγάλει τους μαθητές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τις τάξεις τους. Οι περισσότεροι ανέβηκαν στα βουνά, άλλοι να μαζέψουν οβριές για την συνταγή τους, άλλοι πήγαν στον ψαρά να βρουν τα φρέσκα της μέρας, αναζήτησαν διαλεχτές πρώτες ύλες για την σαλάτα τους, έπιασαν έκοψαν, μύρισαν, ήρθαν σε επαφή με τα προϊόντα, μπήκαν για λίγες ώρες στο ρόλο του μάγειρα που τον κυνηγάει ο χρόνος, στον σεφ που πρέπει να είναι συνεπής, σαφής, επεξηγηματικός, που οφείλει να παρουσιάσει κάτι μοναδικό, να είναι περήφανος για την υπογραφή του. Γι’ αυτό, αυτό το φεστιβάλ θα χαρούμε ιδιαίτερα και ευχόμαστε να καθιερωθεί και γίνει θεσμός.

«Κάποιος ξέχασε τα σύκα και στείλαμε να του τα φέρουν, άλλος δεν πρόλαβε να διακοσμήσει το πιάτο επειδή έληξε ο διαθέσιμος χρόνος αλλά του επιτρέψαμε να την παρουσιάσει όπως είχε σχεδιάσει, ένας τρίτος κόπηκε και χρειάστηκε να τελειώσει άλλος διαγωνιζόμενος την σαλάτα του, για να μπορέσει να παρουσιάσει ένα πιάτο. Όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά και πολλές φορές σε μια επαγγελματική κουζίνα, μάς δείχνουν πως πρέπει να συνεργαζόμαστε, να βοηθάμε, αυτή είναι η έννοια της ομάδας των μαγείρων σε ένα εστιατόριο», τόνισε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, που υποστήριξε ένθερμα τους διαγωνιζόμενους.

Την μεγαλύτερη βαθμολογία από τις 38 σαλάτες συγκέντρωσαν έξι, οι δημιουργοί των οποίων περνάνε στην επόμενη φάση, μαζί με τους νικητές που θα διακριθούν από τους δυο επόμενους προκριματικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να συμμετέχουν στον μεγάλο τελικό του Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα. Θα σας κρατάμε ενήμερους με τα επόμενα αποτελέσματα. Μέχρι τότε, να τρώτε σαλάτες, κάνουν κάλο στην υγεία αλλά και στην δημιουργικότητα.

Οι νικητές είναι του πρώτου προκριματικού είναι οι:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ – ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ – ΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΛΑΣ – ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΝΟΣ– ΙΕΚ ΑΚΜΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΕΙΔΑΣ – ΔΙΕΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
LIDIA ATODIRESEI – ΔΙΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Παρακαλουθήστε το βίντεο του διαγωνισμού!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών