ΕΙΔΗΣΕΙΣ

50 Χρόνια από το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά

Το 1971 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά. Πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά, για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ιστορικής στιγμής και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Αθήνα φιλοξενεί την Επετειακή Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ρομά, που συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και ο «Φάρος του Κόσμου» υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

06.04.2021| Updated: 25.06.2021
50 Χρόνια από το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά

1971-2021: ΕΠΕΤΕΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το 1971 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά. Πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά, για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ιστορικής στιγμής και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Αθήνα φιλοξενεί την Επετειακή Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ρομά, που συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και ο «Φάρος του Κόσμου» υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.Πρόκειται για ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, με σημασία πολιτιστική και πολιτική και με θέματα που αφορούν την Εκπαίδευση, την Απασχόληση, την Κοινωνική Ευαισθητοποίηση, την Ιστορική Μνήμη και τις Διαδικασίες Ένταξης.

Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, σε 3 διήμερα: το πρώτο διεξάγεται το διήμερο Πέμπτη 8 και Παρασκευη 9 Απριλίου και σε αυτό θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκπρόσωποι όλων των ελληνικών κομμάτων (πλην της Ελληνικής Λύσης), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επιστημονικοί και πολιτικοί φορείς, ακαδημαϊκοί, νομικοί εκπρόσωποι από το χώρο της υγείας και πρόνοιας και ασφαλώς μέλη της «Ελλάν Πασσέ». Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι σημαντικότατα και αφορούν πολιτικές στέγασης, η εκπαίδευση, η απασχόληση, οι διαδικασίες ένταξης, η ουσιαστική πρόσβαση σε δομές υγείας και οι πολιτικές για τους Τσιγγάνους, μέσα από το παράδειγμα της Ελλάδας.

 Ο ρόλος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Είναι σημαντικό ότι μέσα από το πρώτο τους πρωτοβάθμιο συλλογικό όργανο, την «Ελλάν Πασσέ», οι Έλληνες Τσιγγάνοι αφήνουν πίσω τους την απλή παθητική καταγραφή προβλημάτων για να περάσουν δυναμικά στην ανάδειξη καλών πρακτικών και στην ενεργητική μέθοδο της συνεργασίας με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, με στόχο τη εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, την απασχόληση, τη Ρομά κουλτούρα, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την εξάλειψης της ρητορικής του μίσους. «Με πολλή χαρά και ελπίδα εργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό για την πραγματοποίηση ενός πρωτόγνωρου εγχειρήματος για τις κοινότητες των Ελλήνων Τσιγγάνων, της διεθνούς επετειακής συνδιάσκεψης Ρομά», τονίζει ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ, Βασίλης Πάντζος.

 «Μέσα σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς ακόμη να έχει στεγνώσει το μελάνι για την επόμενη μέρα αποτελεί πεποίθηση μας πως όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να συνδιαλλαγούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και γνώσεις για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και ισότιμο, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, περιθωριοποίηση και ακραία φτώχεια. Η «Ελλάν Πασσέ» δεν θα σταματήσει τις πρωτοβουλίες για συνεχή δημόσιο διάλογο και διαβούλευση με την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία αλλά και την παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στις παθογένειες του παρελθόντος και να έλθουμε πιο κοντά στην πολυπόθητη ένταξη μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Η Πανελλήνιας Συνομοσπονδία Ελλήνω Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» έχει επιτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί σπουδαίο έργο, μοναδικό στα ελληνικά χρονικά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων Τσιγγάνων που έχουν διογκωθεί σε σημαντικό βαθμό λόγω και της έκρηξης της πανδημίας, ενώ έχει κάνει πρωτοφανή βήματα για την ολιστική και ομαλή ένταξη των Τσιγγάνων στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της Ρομά κουλτούρας και του αθλητισμού, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της εξάλειψης της ρητορικής του μίσους. Από την πολυετή της εμπειρία στο πεδίο, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταδικάζει κάθε μορφή παραβατικότητας, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών καθημερινής διαβίωσης.

 Η ανεργία, η ακραία φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη στοιχειώδους επιπέδου εκπαίδευσης, οδηγούν σε περιστατικά παραβατικότητας. Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταδικάζει όλα τα εγκληματικά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα και προσπαθεί να τα απομονώσει. Πρέπει επιτέλους οι Έλληνες Ρομά, να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.

Η παρακολούθηση της Συνδιάσκεψης είναι ελεύθερη για όλους και θα γίνει στα ελληνικά και τα αγγλικά. Πληροφορίες στο ανανεωμένο site της Ελλάν Πασσέ: www.ellanpasse.com. Τα επόμενα διήμερα της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούν επίσης διαδικτυακά στις 20-21 Ιουνίου και στις 14-15 Σεπτεμβρίου.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών