ΕΙΔΗΣΕΙΣ

50 Great Greek Wines

O Γιάννης Καρακάσης MW στις 5 Μαΐου θα έχει να μας διηγηθεί πενήντα συναρπαστικές ιστορίες για το ελληνικό κρασί.

09.03.2020| Updated: 25.06.2021
50 Great Greek Wines

O Γιάννης Καρακάσης MW στις 5 Μαΐου θα έχει να μας διηγηθεί πενήντα συναρπαστικές ιστορίες για το ελληνικό κρασί.

Για τρεις μέρες, από τις 22 έως τις 25 Απριλίου καταξιωμένοι επαγγελματίες από το διεθνές οινικό στερέωμα θα δοκιμάσουν μερικά σπουδαία ελληνικά κρασιά με σκοπό να ξεχωρίσουν τα 50 καλύτερα. Το 50 Great Greek Wines είναι μια πρωτοβουλία του Master of Wine Γιάννη Καρακάση. Πρόκειται για μια ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει το ελληνικό κρασί στις παγκόσμιες αγορές.

«Η αγορά εδώ και καιρό μου έδινε το μήνυμα πως δεν χρειαζόταν ένα ακόμα διαγωνισμό αλλά μία πλατφόρμα ανάδειξης του ελληνικού κρασιού.» Ο Καρακάσης μέσα από το blog του www.karakasis.mw εδώ και χρόνια προσπαθεί να ενισχύσει την φωνή των παραγωγών και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί τις πιο αξιόλογες προσπάθειες. Την εποχή που το ελληνικό κρασί έχει ποιοτικά πλεονεκτήματα, χαρακτήρα, υπόσταση θεωρεί πως η αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης των κορυφαίων θα το κάνει ακόμα ισχυρότερο μπροστά στον ανταγωνισμό των διεθνών αγορών.

Γι’ αυτό το λόγο κάλεσε επαγγελματίες από το εξωτερικό, κορυφαίους γευσιγνώστες, οι οποίοι μαζί με τον ταλαντούχο και οινικά δραστήριο Γρηγόρη Μιχαήλο, σύμβουλο για το κρασί, θα αποτελέσουν την ομάδα των κριτών. Η υπόλοιπη ομάδα αποτελείται από τον Mark Andrew ΜW, συνιδρυτή του περιοδικού Noble Rot και μετέπειτα του ομώνυμου wine bar/ restaurant στο Λονδίνο, ο οποίος από το 2017 είναι Master of Wine, τον Terry Κανδύλη, Head Sommelier του πριβέ κλαμπ 67 Pall Mall στο Λονδίνο, την διακεκριμένη αρθρογράφο και συγγραφέα Κelli White, τον Stefan Neumann MS, master Sommelier και διευθυντή προγράμματος οίνου στο εστιατόριο του διάσημου σεφ Heston Blumenthal, Dinner, και τον Wojciech Bońkowski, συγγραφέα κρασιού και αρχισυντάκτη του μεγαλύτερου μέσου επικοινωνίας για το κρασί στην Πολωνία, του Winicjatywa.

«Αγοράζουμε τα δείγματα από το εμπόριο, για να δοκιμάσουμε ό,τι θα έβαζε στο ποτήρι και κάποιος που θα ψώνιζε για το σπίτι του, για να εξασφαλίσουμε μια αντικειμενική διαδικασία» υποστηρίζει ο ίδιος. Κάθε οινοπαραγωγός μπορεί να προτείνει σε υποψηφιότητα όσες ετικέτες του επιθυμεί. Αυτές χωρίζονται ανά κατηγορία- υπάρχουν δεκαπέντε κατηγορίες, κάποιες από αυτές είναι Ασύρτικο, Ροζέ, Αφρώδη, Αυτόχθονες ποικιλίες – και κρίνονται μετά από τυφλή γευστική δοκιμή. Σε κάθε κατηγορία θα προκριθούν 3 ετικέτες και στις 5 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι νικητές σε μια μεγάλη γιορτή που θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα πενήντα καλύτερα με ένα αντίτιμο εισόδου στην εκδήλωση. Για τους παραγωγούς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι και την Τρίτη 10/3 ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μιας τελευταίας ευκαιρίας μέχρι τις 20/3.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο greatgreekwines.com

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών