ΕΞΟΔΟΣ

5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Μέσα σε ένα πρωινό, δεκάδες άνθρωποι από όλη την Κρήτη, μαγείρεψαν παραδοσιακά πιάτα της περιοχής τους. Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας διοργανώθηκε για 5η συνεχή χρονιά …

21.03.2017| Updated: 25.06.2021
5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Μέσα σε ένα πρωινό, δεκάδες άνθρωποι από όλη την Κρήτη, μαγείρεψαν παραδοσιακά πιάτα της περιοχής τους. Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας διοργανώθηκε για 5η συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών Πεδιάδος και συγκέντρωσε πάνω από 40 τοπικούς συλλόγους. Νέοι και ηλικιωμένοι βάλθηκαν να εντυπωσιάσουν, ψάχνοντας σε παλιά βιβλία, στις εξιστορήσεις γιαγιάδων αλλά και στη γη τους να βρουν ντόπια υλικά και παλιές συνταγές. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και το χάρηκαν τόσο οι κριτές, δοκιμάζοντας όλα τα πιάτα, όσο και οι εκατοντάδες επισκέπτες του φεστιβάλ. Ξινόχοντρος, χοχλιοί (σαλιγκάρια), αρνάκι και χορταρικά είχαν την τιμητική τους σε πολλές συνταγές. Αλλά παρουσία είχαν και τα ψάρια, τα θαλασσινά, το χοιρινό, τα λαχανικά και τα γλυκά, αναδεικνύοντας έτσι τον πλούτο της κρητικής κουζίνας, τόσο σε πρώτες ύλες όσο και σε μαγειρικές.

Στην κριτική επιτροπή βρέθηκαν άνθρωποι της εστίασης, σεφ (ανάμεσά τους και η Ντίνα Νικολάου) και γευσιγνώστες, ενώ μια δεύτερη επιτροπή, αποτελούμενη από μάγειρες και λαογράφους, μελετούσε την εντοπιότητα και την ιστορικότητα της κάθε συνταγής. Οι 6 συνταγές που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:

  • Φύλλα αγκινάρας με κουνέλι ντερμπιέ (αλευρολέμονο)
  • Ξινόχοντρος φρέσκος
  • Τζουλαμάς
  • Κρητικό Πρωινό
  • Σύγλινο γιαχνί
  • Καλυβιανό στιφάδο

Δημοσιεύουμε 5 συνταγές που μας εντυπωσίασαν με την απλότητα των υλικών και φυσικά τη γεύση τους!

Καλυβιανό στιφάδο
Κουταλίτης / Παλαιϊνός χαλβάς με αλεύρι 
Στάρι με απάκι και μελιτζάνες 
Κουνέλι κρασάτο με φασκόμηλο 
Χοιρινό με ξινόχοντρο

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών