ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαλύπτοντας τη γαστρονομική Θεσσαλονίκη

Με την Αλεξάνδρου Σβώλου ξεκινούν σήμερα Τετάρτη το απόγευμα οι φθινοπωρινοί γαστρονομικοί περίπατοι της Thessaloniki WalkingTours.

10.11.2016| Updated: 25.06.2021
Ανακαλύπτοντας τη γαστρονομική Θεσσαλονίκη

Με την Αλεξάνδρου Σβώλου ξεκινούν σήμερα Τετάρτη το απόγευμα οι φθινοπωρινοί γαστρονομικοί περίπατοι της Thessaloniki WalkingTours.

Είναι μία παρέα δημοσιογράφων και ξεναγών, που έχουν στήσει ένα ολόκληρο σκηνικό γεύσεων και ιστορίας στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και τρία χρόνια περίπου, η Thessaloniki Walking Tours περιηγείται στο κέντρο αλλά και σε επιλεγμένες γειτονιές της πόλης – και λίγο εκτός αυτής – φέρνοντας στο φως ιστορίες, πλέκοντας «αφηγήματα», επιχειρώντας να αναδείξει την σύνθετη ταυτότητά της συμπρωτεύουσας, μέσα από σειρά θεματικών και γαστρονομικών περιπάτων. Σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 19:00 ξεκινούν οι φθινοπωρινοί γαστρονομικοί περίπατοι στη… μοναδική Αλεξάνδρου Σβώλου, έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους του κέντρου της πόλης. Για «ξεχωριστά εδέσματα, κρασί και γλυκίσματα φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά, υγιεινά προϊόντα και εκλεκτά ροφήματα, ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη που μας γυρνάνε στην παιδική μας ηλικία», αλλά και για τις βασικές σπεσιαλιτέ στα αραβικά, τα ινδικά και τα σερβικά. Σημείο συνάντησης είναι η Κάτω Πύλη της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκη).

Η Thessaloniki Walking Tours ξεκίνησε ως ιδέα για πρώτη φορά το 2013, από τη δημοσιογράφο Εύη Καρκίτη, που θέλησε να προσεγγίσει με συνεργάτες της την πόλη «με διαφορετικό μάτι», όπως λέει. Μέσα από έρευνα, μελέτη, πολύ χρόνο προετοιμασίας και οργάνωσης, προέκυψαν σιγά – σιγά η εταιρεία και οκτώ συνολικά διαδρομές, η πρώτη από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2014 – ήταν ο ιστορικός περίπατος με τίτλο «Εγώ, ο Γαλέριος», στην Καμάρα, τη Ροτόντα και τα ανάκτορα της πλατείας Ναυαρίνου. Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι γαστρονομικοί περίπατοι σε όλη την πόλη. Στην αρχική της ιδέα, τη συνοδεύουν ο δημοσιογράφος γεύσης Κωστής Ζαφειράκης, οι ξεναγοί – ιστορικοί Τάσος Παπαδόπουλος και Μαρία Μπουντούκα και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Εύα Δημάκη. Σύμφωνα με τη δημιουργό της ομάδας: «Μας ενδιαφέρει να συνταιριάξουμε εμπειρικά το ιστορικό και γαστρονομικό στοιχείο της πόλης, να αναδείξουμε τη σύνθετη γαστρονομικά ταυτότητά της, η οποία μάλιστα δε σταματά να εμπλουτίζεται. Με γευστικές δοκιμές, εκλεκτής ποιότητας αποστάγματα, προϊόντα επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή και με… μυστικές συνταγές», εξηγεί.

Προσεχώς

Και το πρόγραμμα των περιπάτων φθινοπώρου και χειμώνα, συνεχίζεται. Μετά την σημερινή στην Αλεξάνδρου Σβώλου, ακολουθούν: Η διαδρομή «Η γεύση στη Θεσσαλονίκη», στις 19 Οκτωβρίου (που φέρει το διακριτικό τίτλο «Πελμένι, απάκι, πατσάς και ντουντουρμάς»), αυτή για «Το Ρεμπέτικο στη Θεσσαλονίκη», στις 23 του μήνα, τη «Σκοτεινή Μνήμη» στις 18 Νοεμβρίου, με έμφαση στο εβραϊκό στοιχείο της πόλης και τη σεφαραδίτικη κουζίνα, τη «Μυστική Θεσσαλονίκη», στις 22 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν κι άλλες, μη γαστρονομικές, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες. Ψάξτε τις, εδώ: www.thessalonikiwalkingtours.com.

Όλες απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους και το κόστος τους κυμαίνεται από 10 ευρώ για τις απλές και φτάνει στα 15 ευρώ για τις γαστρονομικές. Επιφυλάχθηκα για το ρεμπέτικο, που περιλαμβάνει και ζωντανή μουσική. Τι άλλο θέλω; Κρασί κι εδέσματα και να ακούω τραγούδια για την πόλη μου!

Κατακάλου 4-6, Ανάληψη, Θεσσαλονίκη. Για πληροφορίες & Κρατήσεις: [email protected], Τ/ 6978-18.69.00.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών