ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπόψε ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης μαγειρεύει στη Ρόδο

Φιλοξενούμενος στο Noble Gourmet Restaurant του Elysium Resort & Spa στη Ρόδο, μαγειρεύει ο δημοφιλής σεφ των Treehouse και Bubo Fine Dining Restaurant στη Χαλκιδική, Δημήτρης Παμπόρης μεταφέροντας την γαστρονομική παράδοση της Μακεδονίας στο νησί των Ιπποτών.

30.07.2018| Updated: 06.10.2021
Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπετούλας
Aπόψε ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης μαγειρεύει στη Ρόδο

Φιλοξενούμενος στο Noble Gourmet Restaurant του Elysium Resort & Spa στη Ρόδο, μαγειρεύει ο δημοφιλής σεφ των Treehouse και Bubo Fine Dining Restaurant στη Χαλκιδική, Δημήτρης Παμπόρης μεταφέροντας την γαστρονομική παράδοση της Μακεδονίας στο νησί των Ιπποτών.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται το Νoble Gourmet Festival από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου και τα τρία διαδοχικά δείπνα που έχουν ως σήμερα παρουσιάσει ισάριθμοι καλεσμένοι σεφ, σε συνεργασία με τους residents chefs Σταμάτη Μισομικέ (Head chef του Noble Gourmet) και Γιώργο Τρουμούχη (Executive chef του Elysium Resort & Spa), δικαιώνουν την τολμηρή απόφαση του ξενοδοχείου να εισάγει στη Ρόδο ένα πρωτοφανές φεστιβάλ υψηλής γαστρονομίας.

Οι προσκεκλημένοι, τέσσερις από τους σημαντικότερους chef της Ελληνικής κουζίνας, βάλθηκαν να αναδείξουν, καθένας μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του, την τοπική γαστρονομία του τόπου που εκπροσωπούν, σε ένα δημιουργικό ντιμπέιτ με τους δύο Ροδίτες οικοδεσπότες.

Από τα τρία μενού γευσιγνωσίας 7 πιάτων που προηγήθηκαν τις τρεις πρώτες ημέρες του φεστιβάλ, δοκιμάσαμε ευφάνταστες εκδοχές παραδοσιακών ελληνικών πιάτων, αλλά και σύγχρονες, δημιουργικές συνταγές εκτελεσμένες με διακεκριμένες τοπικές πρώτες ύλες. Την Παρασκευή 27 Ιουλίου ο chef – patron του εστιατορίου CTC Αλέξανδρος Τσιoτίνης παρουσίασε πιάτα με έμπνευση από τη Σαντορίνη. Από τις δημιουργίες του Τσιοτίνη ξεχώρισαν ο μπακαλιάρος με κρούστα ντοματοκεφτέ και την μπραντάδα του, όπως και το πιάτο σύμπραξης με τους δύο Ροδίτες σεφ, το αρνάκι με φύλλα κάππαρης με βλαστό. Το Σάββατο στις 28 Ιουλίου ο chef Γιώργος Στυλιανουδάκης από το εστιατόριο Kenshō της Μυκόνου, έδωσε κρητικές διαστάσεις στις δημιουργίες του, παρουσιάζοντας το signature σουξέ του, το περίφημο αυγό, που είναι ένας κρόκος κονφί σε ελαιόλαδο, με ελληνικό χαβιάρι και κρέμα στάκας, και παίρνοντας σαν απάντηση από τους Ροδίτες σεφ μια εκπληκτική κωλοχτύπα τυλιγμένη σε κολοκυθανθούς με κύμινο και κολοκάσι Κρητηνίας. Το πιάτο σύμπραξης, ένα από τα δυνατότερα της βραδιάς, ήταν μια έξοχη σφυρίδα κακαβιά. Στις 29 Ιουλίου ο Νίκος Μπίλλης, από το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Botrini’s και το Etruscο της Κέρκυρας, μας ταξίδεψε στο Ιόνιο, μέσα από θαυμάσια πιάτα όπως η «Θαλασσινή αύρα» μια περιπετειώδη μπουκιά όλο υφές, σε μορφή τάρτας με ρεβύθι, όστρακα, crème fraiche, τουρσί παντζάρι και γάρο, και οι «Νοσταλγίες», ένα ουσιαστικό πιάτο με σουπιά, μελάνι σουπιάς και ζωμό από χόρτα τσιγαρέλι. Η ομάδα του Noble απάντησε με ένα επικό, τραγανό χταπόδι (κράκερ) μελό ή mole, ενώ και το πιάτο-σύμπραξη για άλλη μια φορά ήταν από τα καλύτερα του μενού, και τώρα επρόκειτο για το επιδόρπιο «Ιταλικές επιρροές» που αποτελούνταν από παστίτσιο dolce και ματσόγαλο.

Οι σομελιέ Δημήτρης Δανελλάκης και Παναγιώτης Αλεξανδρής φρόντισαν ώστε σε όλες τις περιπτώσεις το wine pairing να είναι σχεδόν ιδανικό.

Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά κι απόψε το βράδυ ο Δημήτρης Παμπόρης, από τα Treehouse και Bubo Fine Dining Restaurant στη Χαλκιδική, καλείται να παρουσιάσει πιάτα εμπνευσμένα από τη Μακεδονία.

ΜΕΝΟΥ Δευτέρας 30/7/18

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
Τάρτα Παρφέ χέλι, σέλινο, breton γλυκάνισο (Δ.Π*)
Λινδιακό γαριδάκι, χοντρό αλάτι, λεμόνι (Ν*)

Ιώδιο
Πανακότα αχινού, ψητή πατάτα, λεμόνι (Δ.Π)
Φούσκα, γιαπράκι, ανθός κοκκινίδι (Ν)

Κτήμα Αλφα Λευκός 2017 (Sauvignon Blanc)

* * * * *

Μύδια αχνιστά (Σιάνα) (Ν)
μαραθόριζα, σούμα, τσιγκρολέμονο, φρέσκα αμύγδαλα

Αστακός σαγανάκι (Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης) (Δ.Π)
ψημένος με φουντούκι, κολράμπι, πίκλα καρπούζι, μελίχλωρο, sorbet Λουΐζα

Ούζο Πλωμαρίου, Βαρβαγιάννη μπλε

* * * * *

Σμύνερη στα κάρβουνα (Πλημμύρι) (Ν)
ημίλιαστο καρότο, χαμομήλι, φραγκόσυκο, γαλάκτωμα ασκινού

Μπακαλιάρος Αγιορείτικος (Αθωνική πολιτεία) (Δ.Π)
κρεμμυδοντολμάς γιαχνί, δαμάσκηνο, γαύρος μαρινέ, κρεμμυδόζουμο, βασιλικός

Viognier Cuvee Larsinos 2017, Κτήμα Σκούρα

* * * * *

Σαλάς 2015! (Σάλακος) (Ν)
χρυσόμηλο, σαλμός, βαζάνα, ρόφημα χαιρεπαίδι

Κυνήγι με κρεμμύδια και κράνα (περιοχή Καστοριάς) (Δ.Π)
πάπια ψημένη με σφένδαμο, κρεμμύδι BBQ, κουμκουάτ σε ζύμωση, κινόα, πέπλο από raspberry, ζωμός πάπιας

Φεγγίτες 2010 (Cabernet Sauvignon / Merlot / Cabernet Franc), Κτήμα Οινογένεσις

* * * * *

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

Ροδόκρεμα (Έμπωνα) (Ν)
τριαντάφυλλο, ιβίσκος, ρίζα μαϊντανού, δροσάπιο

Ανθότυρο με γλυκό του κουταλιού (Ορεινή Χαλκιδική) (Δ.Π)
σοκολάτα opalys, sorbet καρότο-passion, φράουλα, πίκλα ροδάκινο

Petra 2017 (Μανδηλαριά / Grenache Rouge / Cabernet Franc), Αμπελώνες Αλεξανδρής

* * * * *

ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ

Μπουγάτσα (Δ.Π)
air bag, κρέμα – κάρυ, κανέλα

NOBLE – Μαντινάδες (Ν)
ras el hanout, μανταρίνι, μακροπίπερο

* * * * *

Τα πιάτα του δείπνου συνοδεύουν το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Αcqua Panna.

Τιμή μενού: 85€

Τα παραπάνω κρασιά προσφέρονται προαιρετικά ως wine pairing με πρόσθετο κόστος 30€

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ, αλλά και να κάνουν έγκαιρα την κράτηση τους, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, στο www.localgourmetfestival.com ή να επικοινωνήσουν με το 22410- 45.700 (Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00 – 17:00 κα Γεωργία Γιάννουστα).

(*) Δ.Π: Πιάτο του Δημήτρη Παμπόρη | Ν: Πιάτο του Noble

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT