ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυθεντικός τούρκικος ντοντουρμάς στη Θεσσαλονίκη

Την Δευτέρα εγκαινιάζεται ένα νέο ζαχαροπλαστείο που θα σερβίρει το μόνο παγωτό που ... κόβεται με μαχαίρι και τρώγεται με πιρούνι.

23.11.2016| Updated: 25.06.2021
Αυθεντικός τούρκικος ντοντουρμάς στη Θεσσαλονίκη

Την Δευτέρα εγκαινιάζεται ένα νέο ζαχαροπλαστείο που θα σερβίρει το μόνο παγωτό που … κόβεται με μαχαίρι και τρώγεται με πιρούνι.

 

Οι λάτρεις του καλού παγωτού, θυμόμαστε το μικρό μαγαζάκι με τον εξαιρετικό ντοντουρμά, στην Αχειροποίητο της Θεσσαλονίκης, που κλείνοντας άφησε ένα μικρό … γευστικό κενό στην πόλη. Αυτό έρχεται τώρα να συμπληρώσει η εταιρεία Mado της Τουρκίας, με την ελληνική της αντιπροσωπεία, ανοίγοντας τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στην οδό Βενιζέλου 8, ένα ζαχαροπλαστείο με αυθεντικό ντοντουρμά Μαράς, όπως πατροπαράδοτα συναντάται στην ομώνυμη περιοχή της Τουρκίας.

Η περιοχή Μαράς βρίσκεται στα βάθη της Ανατολής στα σύνορα της Τουρκίας με Συρία. Εκεί παράγεται, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ο γνωστός σε όλους ντοντουρμάς, όπως τον φτιάχνουν οι εξ ανατολών γείτονες. Με κατσικίσιο γάλα και σκόνη από σαλέπι, από ρίζα ορχιδέας που καλλιεργούν οι ίδιοι στην Τουρκία (είναι αυτό, που δίνει τη μαστιχωτή υφή). «Το παλιό σερνικοβότανο, τονωτικό, δυναμωτικό, αυτό που έδιναν στις γυναίκες για να “πιάσουν” αγόρι», μου εξηγεί ο εκπρόσωπός της εταιρείας Mado στη χώρα μας, ο Θεσσαλονικιός Ηλίας Τσαρουχάς. «Το παγωτό μας, είναι ο κλασικός ντοντουρμάς: σκληρός (το μόνο παγωτό που κόβεται με μαχαίρι και τρώγεται με πιρούνι), όχι πολύ γλυκός κι ελαφρύς. Μέχρι τώρα υπάρχει μόνο στην τουρκική αγορά και δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που πουλιέται στην Ελλάδα», προσθέτει.

Ο ίδιος εκπαιδεύτηκε για 10 ημέρες στην Τουρκία, μαζί με μία ομάδα Ελλήνων, προκειμένου να μεταφέρoυν στη συμπρωτεύουσα, τον τέλειο ντοντουρμά, όπως τον φτιάχνουν στην εταιρεία Mado (τα αρχικά από το Maras και το dodorma) από το 1850, έχοντας ξεκινήσει από την περιοχή Καχραμανμαράς της Τουρκίας και φτάνοντας, πλέον, με τα καφέ και τα εστιατόριά τους, μέχρι την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ.

Το ζαχαροπλαστείο που θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη, είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Μετά το νέο έτος αναμένεται δεύτερο στη συμπρωτεύουσα (στη Λεωφόρο Νίκης 65) και στα σχέδια, για το 2017, περιλαμβάνονται η Αθήνα, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Πέρα από ντοντουρμά, θα μπορούμε να βρούμε τσάι, σαλέπι και κιουνεφέ (είδος καταϊφιού, που ψήνεται για 18 λεπτά παρουσία του πελάτη και σερβίρεται με ζεστό σιρόπι, με υλικά που θα έρχονται προψημμένα από Βουλγαρία). Η τιμή του ντοντουρμά, θα είναι 14 ευρώ το κιλό και το κατάστημα θα είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ.

«Να έρθεις τη Δευτέρα, να σου βάλω από κοντά», μου είπε ο κ. Τσαρουχάς, πριν κλείσουμε το τηλέφωνο. Τρέχω! Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT