ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδικτυακή Ημερίδα: Ο Ομφαλός της Γαστρονομίας – Απ’ το Τυροκομιό της Τήνου στο Διάστερο Εστιατόριο της Κοπεγχάγης

Επίκεντρο της Ημερίδας η αειφορική ελληνική γεωργία και η αγροδιατροφή προς το 2050.

19.03.2021| Updated: 25.06.2021
Διαδικτυακή Ημερίδα: Ο Ομφαλός της Γαστρονομίας – Απ’ το Τυροκομιό της Τήνου στο Διάστερο Εστιατόριο της Κοπεγχάγης

Μία παρέα εστιατόρων από την Τήνο κατάφερε ένα μικρό θαύμα: να συνεργαστεί άψογα με τους γεωργούς του νησιού για την παραγωγή υψηλής ποιότητας γαστρονομικών προϊόντων, βασισμένα στα τοπικά αγαθά της Τήνου. Το αποτέλεσμα ήταν τα αυξηθεί σημαντικά το εισόδημα και των δύο και η Τήνος να αποτελεί γαστρονομικό προορισμό.

Πώς το κατάφεραν; Κατά πόσο η γαστρονομία, μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη και ανάπτυξη του πρώτου κρίκου της αγροδιατροφικής αλυσίδας, δηλαδή τον ίδιο το γεωργό; Είναι δυνατόν η γαστρονομία από προορισμός να γίνει αληθινός ομφαλός ενός τόπου; Το παράδειγμα της Τήνου και ελάχιστα ακόμη, απέδειξαν πώς γίνεται.

Αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν το θέμα αυτό συζητήθηκαν την Παρασκευή 19 Μαρτίου, στην Διαδικτυακή Ημερίδα «Ο Ομφαλός της Γαστρονομίας: Απ’ το τυροκομιό της Τήνου στο διάστερο εστιατόριο της Κοπεγχάγης». Επίκεντρο της Ημερίδας η αειφορική ελληνική γεωργία και η αγροδιατροφή προς το 2050.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων, η σύνδεση της γαστρονομίας με την πρωτογενή παραγωγή, η ανάγκη χάραξης μιας εθνικής γαστρονομικής πολιτικής, το ελληνικό γαστρονομικό προϊόν όπως το βλέπουν οι επισκέπτες από το εξωτερικό, ο ρόλος των foodies, της παγκόσμιας κοινότητας γαστρονόμων που αναζητούν το τοπικό, το διαφορετικό και ποιοτικό, η συμβολή των γαστρονομικών φεστιβάλ, το αργοπορημένο και ελλιπές branding της τουριστικής Ελλάδας ενώ θα παρουσιαστούν μερικά θαυμαστά παραδείγματα σύνδεσης της εστίασης με την τοπική παραγωγή.

Ομιλητές:

Αντωνία Ζάρπα & Άρης Τάτσης, ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Το Θαλασσάκι» στην Τήνο, στο οποίο η Αντωνία Ζάρπα είναι η σεφ. Είναι ενεργοί συμμετέχοντες του εμβληματικού γαστρονομικού φεστιβάλ Tinos Food Paths.

Αλέξανδρος Γκουσιάρης, μαθηματικός, μελισσοκόμος και βιοκαλλιεργητής στον Ηλιά Καρδίτσας, πολυβραβευμένος για τη βιολογική καλλιέργεια τοπικής ποικιλίας ντομάτας την οποία εξάγει σε δεκάδες χώρες, αρθρογράφος, επιμελητής μελισσοκομίας και ιδρυτικό μέλος του Ομφαλού.

Νίκος Στράγγας, σεφ ζαχαροπλαστικής που ζει και εργάζεται στη Δανία όπου έχει διακριθεί από τη Δανική Γαστρονομική Ακαδημία, με εκπομπές στην δανική τηλεόραση, με εμπειρία στο διάστερο εστιατόριο Era Ora και ιδιοκτήτης του ταχυφαγείου Strangas Greek Food στην Κοπεγχάγη.

Κώστας Καραντινινής, καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, ιδρυτικό μέλος του Ομφαλού, με αντικείμενο την έρευνα σε ένα πλήθος επιστημονικών πεδίων και συνεργασίες με πανεπιστήμια στη Σουηδία, τον Καναδά, τη Δανία και την Ελλάδα.

Αγγελος Ρέντουλας, δημοσιογράφος με μεταπτυχιακές σπουδές στα ΜΜΕ, εργαζόμενος εδώ και 15 χρόνια στην «Καθημερινή» και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος» και των γαστρονομικών εκδόσεων του Ομίλου.

Η Διαδικτυακή Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαρτίου, 18:00-20:00 και μπορούμε να την παρακολουθήσουμε στον ιστότοπο: https://slu-se.zoom.us/j/64950211596 με κωδικό (password): 975854.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT