-Δοκιμάσατε το σοφρίτο με χταπόδι; Οι πατατούλες ήταν υπέροχα χυλωμένες.
-Όχι, αλλά το μαριναρισμένο λαβράκι ήταν εξαιρετικό.
-Έχετε δίκιο. Όπως και η σαλάτα με μάραθο και χαρίσα (σ.σ. καυτή πάστα τσίλι).
Στο roof garden του ξενοδοχείου Hitlon, οι καλεσμένοι της πρέσβεως του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, σε μια ελληνο-ισραηλινή γιορτή γαστρονομίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, απολάμβαναν εκλεκτές γεύσεις με την υπογραφή δύο κορυφαίων σεφ: του Ισραηλινού Ασάφ Γκρανίτ και του δικού μας Άκη Πετρετζίκη. Οι δύο έμπειροι σεφ ένωσαν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας ένα μενού εμπνευσμένο από το street food των χωρών τους, σ’ αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ και την «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε».
Η ομάδα του Ασάφ Γκρανίτ ετοίμασε Kade (φύλλο κρούστας με φέτα και mangold (παντζάρι), έναν γευστικότατο τόνο ταρτάρ με αραβική σαλάτα, Chiga (πληγούρι, ντομάτες, πιπεριές και αντζούγιες), σαλάτα με μάραθο, στραγγιστό γιαούρτι, βινεγκρέτ χαρίσα και πάστα ελιάς, σοφρίτο με χταπόδι και ένα εκπληκτικό παγωτό ταχίνι.
Ο Άκης με την μπριγάδα του έφτιαξαν λαχταριστά αρνίσια χαμπουργκεράκια με σάλτσα τζατζικιού, σολωμό ταρτάρ με πάπαντομς (ινδικά πιτάκια) και γιαούρτι, μπρουσκέτα με μαριναρισμένες αντζούγιες και μελιτζανοσαλάτα, λαβράκι καρπάτσιο με ελληνική σαλάτα και γιαούρτι πανακότα, γαρίδες σε φύλλο κρούστας και λουκουμάδες με σως σοκολάτας.
Τώρα θα μου πείτε – και δικαίως: τι σχέση έχουν με την ελληνική κουζίνα τα πάπαντομς και τα μπέργκερ; Όση σχέση έχουν με την ισραηλινή κουλτούρα τα θαλασσινά, θα σας απαντήσω. Στη διατροφή των Εβραίων υπάρχουν, σύμφωνα με την παράδοση, κάποιοι περιορισμοί. Επιτρέπεται, για παράδειγμα, η κατανάλωση ψαριών μόνο αν έχουν κεντρικό κόκκαλο και πτερύγια. Γαρίδες, χταπόδια και γενικώς τα θαλασσινά απαγορεύονται, μια και δεν είναι τροφές Κόσερ, δηλαδή καθαρές. Πόσο Κόσερ ήταν το χταπόδι που μαγείρεψε ο Ασάφ Γκρανίτ; Καθόλου. Αλλά οι δύο σεφ δεν είχαν στόχο να δώσουν… σεμινάριο για τη γαστρονομία των χωρών τους. Νόστιμα μεζεδάκια κλήθηκαν να δημιουργήσουν, για μια γιορτή. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν πολλοί εκπρόσωποι του τουριστικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και νέοι από το χώρο των start-up επιχειρήσεων, με τους οποίους η πρεσβεία του Ισραήλ έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο Ασάφ Γκρανίτ, ο πιο διάσημος σεφ στη χώρα του, με μια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει 11 εστιατόρια (σε Ισραήλ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία) και 400 εργαζομένους, αφηγήθηκε στον «Γαστρονόμο» της Καθημερινής τη συναρπαστική ιστορία του. Η αποκλειστική συνέντευξή του θα δημοσιευθεί στο τεύχος Δεκεμβρίου.