ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας Έλληνας σεφ στην κορυφή της Μεσογείου

Ο Νίκος Μπίλλης κατέκτησε την πρώτη θέση στους προκριματικούς του εμβληματικού διαγωνισμού. S. Pellegrino Young Chef στο Τελ Αβίβ. Τώρα ο χρόνος μετρά και πάλι αντίστροφα για τον ίδιο.

10.06.2016| Updated: 25.06.2021

Ο Νίκος Μπίλλης κατέκτησε την πρώτη θέση στους προκριματικούς του εμβληματικού διαγωνισμού. S. Pellegrino Young Chef στο Τελ Αβίβ. Τώρα ο χρόνος μετρά και πάλι αντίστροφα για τον ίδιο.

Το «Νόστιμον Ήμαρ» του σεφ Νίκου Μπίλλη ήταν εκείνο που τελικά ξεχώρισε ανάμεσα στα 10 πιάτα που παρουσιάστηκαν στους ημιτελικούς για την περιφέρεια της Μεσογείου. Στις 31 Μαρτίου οι δέκα υποψήφιοι που είχαν προκριθεί μαγείρεψαν τα πιάτα τους για την κριτική επιτροπή του S. Pellegrino Young Chef στο Τελ Αβίβ. Aνάμεσά τους και τέσσερις Έλληνες: ο Σταμάτης Μισομικές, ο Στέλιος Αρακάς, ο Μιχάλης Μάρθας και ο Νίκος Μπίλλης- μια μικρή dream team που κατέκτησε την πρώτη και τη δεύτερη θέση (Σταμάτης Μισομικές), τέσσερις νέοι σεφ που κέρδισαν μια μεγάλη εμπειρία, παρουσιάζοντας πολύ αξιόλογα πιάτα σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό τέτοιου κύρους.

Τώρα ο Νίκος Μπίλλης θα κληθεί να μαγειρέψει το ευρηματικό του πιάτο τον Οκτώβρη στο Μιλάνο για διάσημους σεφ-κριτές. Η πρότασή του Νίκου Μπίλλη, το «Νόστιμον Ήμαρ- Παλαμίδα, Σταφίδα, Τσιγαρέλι» είναι ένα νοσταλγικό γευστικό ταξίδι σε τρία στάδια, που μας οδηγεί στις παιδικές αναμνήσεις του σεφ και στον τόπο καταγωγής του, τον Βόλο.

Μιλώντας με τον σεφ

-Τι νιώθετε ότι σας προσέφερε η εμπειρία στο Τελ Αβίβ;

Η εμπειρία στο Τελ Αβίβ, όπως συμβαίνει άλλωστε σχεδόν σε κάθε μαγειρικό ταξίδι, ήταν εξαιρετική. Γνώρισα σεφ από άλλες εθνικότητες και κουλτούρες, αλλά και σεφ από την Ελλάδα με διαφορετική φιλοσοφία από τη δική μου, συναντήσεις που ανοίγουν πάντα τους ορίζοντες. Κι όπως πάντα, στο τέλος κάθε τέτοιου ταξιδιού, ανυπομονώ για το επόμενο!

-Πώς αισθανθήκατε όταν ανακοινώθηκε το δικό σας όνομα για την πρώτη θέση, αλλά και εκείνο του Σταμάτη Μισομικέ, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση;

Ένιωσα απίστευτη χαρά και υπερηφάνεια για την ελληνική κουζίνα και απόλυτα ικανοποιημένος που πετύχαμε τον στόχο μας. Το κλίμα γενικώς στον διαγωνισμό, αλλά και ειδικά ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν υπέροχο. Επίσης, η ανακοίνωση έμοιαζε λίγο μ’ ένα μικρό déjà vu (σ.σ: λέει γελώντας), αφού πέρσι και πάλι ακούστηκαν και πάλι ελληνικά ονόματα στην πρώτη και στη δεύτερη θέση (σ.σ: πέρσι στην πρώτη θέση κατέκτησε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, τη δεύτερη ο Νίκος Μπίλλης).

-Όλα τα πιάτα που παρουσιάστηκαν στους ημιτελικούς είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Εσείς ποιο ξεχωρίσατε;

Με εντυπωσίασαν γενικώς όλα τα πιάτα, γιατί ήταν σε πολύ υψηλό μαγειρικό επίπεδο. Αλλά αν ήταν να ξεχωρίσω κάποιο, θα έλεγα το πιάτο του Σταμάτη (σ.σ: Μισομικέ) γιατί είχε χαρακτηριστικά υλικά της Ρόδου, που είναι τόπος καταγωγής του.

-Γιατί πιστεύετε ότι βραβεύτηκε το δικό σας πιάτο;

Νομίζω για την ξεκάθαρη φιλοσοφία του πιάτου, που δεν ήταν άλλη από αυτή του τίτλου του, δηλαδή η επιστροφή στην πατρίδα με ό,τι περιλαμβάνει αυτό. Είμαι σίγουρος πως προσμετρήθηκαν και οι άριστες πρώτες ύλες, αφού είχα συμπεριλάβει μικρούς θησαυρούς του τόπου μας, όπως αυγοτάραχο, τσιτσίραβλα, πορφύρες, πετιμέζι.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών