ΕΞΟΔΟΣ

Εορταστικά μενού sur mesure στις Σέρρες

«Για ορεκτικό θα έχουμε «ναπολεόν» με βάση από παξιμάδι, καβουρμά και τυρί κρέμα ή χριστουγεννιάτικες «καραμέλες» με σφολιάτα, γραβιέρα, καπνιστή μπριζόλα και σπιτικό ριτσέλι από …

24.12.2018

«Για ορεκτικό θα έχουμε «ναπολεόν» με βάση από παξιμάδι, καβουρμά και τυρί κρέμα ή χριστουγεννιάτικες «καραμέλες» με σφολιάτα, γραβιέρα, καπνιστή μπριζόλα και σπιτικό ριτσέλι από σύκο και ρόδι. Για κυρίως χοιρινό μαριναρισμένο και γεμιστό με δαμάσκηνα ή πορκέτα και καρέ χοιρινό με γέμιση γραβιέρα, σύκο και φουντούκια» σκέφτεται φωναχτά μια πελάτισσα στο κρεοπωλείο Καμπούρη στη Σέρρες. Εδώ κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες Αθανασία και Φάνης φροντίζουν να ετοιμάζουν γιορτινές συνταγές, όχι κοινές, αλλά με φαντασία και ιδιαιτέρως καλές πρώτες ύλες για τους πελάτες τους. Βλέπω στις επιλογές μοσχαράκι με πορτοκάλι και κονιάκ, αλλά και «εξωτική» τηγανιά φούρνου με φρούτα του πάθους. «Σκέφτομαι τι θα μου άρεσε να προσφέρω σε ένα γιορτινό κάλεσμα, εμπνέομαι από τα διαθέσιμα υλικά, αρκετά είναι από παραγωγούς της περιοχής, και τα συνδυάζω με διάφορα κομμάτια και κοπές από τα κρέατα που φέρνουμε. Από πρώτα, ορεκτικά και κυρίως μέχρι και πλατό με τυριά και ξηρούς καρπούς για το κλείσιμο του τραπεζιού. Σκέφτομαι πως είναι σημαντική διευκόλυνση για τις οικοδέσποινες, αφού τους γλιτώνουμε χρόνο στη διαδικασία μαγειρέματος» λέει η Αθανασία Καμπούρη, που εμπνέεται όλα αυτά τα γιορτινά πιάτα. Το κρεοπωλείο, που λειτουργεί εδώ και 89 χρόνια το έχουν από τον παππού τους, και διατηρούν τις περισσότερες συνεργασίες με παραγωγούς και προμηθευτές στα πέριξ των Σερρών. Βρίσκει κανείς όλα τα παραδοσιακά, αλλά και ιδιαίτερες κοπές σε μοσχάρι, μαύρο χοίρο, ελευθέρας βοσκής, εκλεκτής ράτσας ή και ποιοτικού σιτηρεσίου κρέας κάθε είδους. Με τα χρόνια έχουν προσθέσει και πολλά τυριά και αλλαντικά, εισαγωγής και ελληνικά, κρασί, μπαχαρικά, είδη ντελικατέσσεν, τίποτα δεν λείπει από την βιτρίνα τους. Η ιδέα να φτιάξουν ένα ολόκληρο μενού ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια και πλέον κάθε χρόνο διοργανώνουν τις μέρες των Χριστουγέννων μια γιορτή, όπου παρουσιάζουν τις συνταγές τους (περισσότερες από 18 επιλογές), μαγειρεύουν και κάποιες από αυτές ώστε να τις δοκιμάζουν οι καλεσμένοι. Έπειτα συζητούν με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα πιάτα της αρεσκείας τους και στήνουν μαζί ένα ολοκληρωμένο μενού sur mesure, σα να ήταν προσωπικοί σύμβουλοι-σεφ. Μαζί με τις παρασκευές της Αθανασίας παίρνουν και ακριβείς οδηγίες ψησίματος και σερβιρίσματος.


 Κρεοπωλείο Καμπούρης, Πλατεία εμπορίου, Σέρρες, Τ/2321 023236.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών