ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη: Από το Funky Gourmet στο Harvard

Η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη θα συμμετάσχει σε διαδικτυακό μάθημα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με θέμα την Ψυχολογία της Γαστρονομίας.

26.03.2021| Updated: 25.06.2021
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη: Από το Funky Gourmet στο Harvard

Η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη θα συμμετάσχει σε διαδικτυακό μάθημα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με θέμα την Ψυχολογία της Γαστρονομίας.

Την Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin εστιατορίου Funky Gourmet και συνεργάτιδα του Γαστρονόμου, προσκάλεσε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο πρωτοποριακό του μάθημα «Ψυχολογία της Γαστρονομίας» (Culinary Gastronomy). H Γεωργιάννα θα εξηγήσει πώς προσεγγίζει, μέσω της τέχνης της γαστρονομίας, θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή. Μέσα από την επαγγελματική της εμπειρία αλλά και τα γαστρονομικά της ταξίδια, η Ελληνίδα σεφ εξετάζει πολιτισμικές και ιστορικές πτυχές των τροφίμων και εντοπίζει τη σημασία της γεύσης και των υπόλοιπων αισθήσεων, στην αντίληψη και την απόλαυση του φαγητού. Αληθινά, πρόκειται για ένα καινοτόμο μάθημα που σχεδιάστηκε και ιδρύθηκε από τον Έλληνα καθηγητή Ψυχολογίας στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ, Ψυχολόγο-Ψυχαναλυτή Στέλιο Κιοσσέ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο όρος Γαστρονομική Ψυχολογία μελετά του παράγοντες που επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό, όπως η οικονομική, πολιτισμική, εξελικτική, οικογενειακή και η κοινωνική κατάσταση ενός ανθρώπου».

Μιλώντας στον Γαστρονόμο η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη τονίζει πως το συγκεκριμένο μάθημα είναι ολοκαίνουριο, ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2021, όμως ήδη βρήκε τεράστια απήχηση από την επιστημονική κοινότητα και τους φοιτητές. «Ο καθηγητής Κιοσσές οργανώνει και μεθοδεύει εδώ και πολλά χρόνια την ίδρυση αυτού του μαθήματος», μάς λέει η σεφ. «Καθώς είμαι Ελληνίδα και το εστιατόριό μας έχει αποσπάσει 2 αστέρια Michelin, ο επίσης Ελληνας καθηγητής σκέφτηκε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να λάβω μέρος στο συγκεκριμένο πάνελ. Η επικοινωνία μας με τον καθηγητή είναι συνεχής μέσω τηλεδιασκέψεων, συζητάμε συχνά. Το θέμα που θα αναπτύξω σχετίζεται με το πώς βελτιώνει τη διάθεση ενός ανθρώπου η εμπειρία ενός καλού γεύματος» συμπληρώνει. Σε μία εποχή που η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην ανθρώπινη ψυχολογία, το πανεπιστήμιο του Harvard αναδεικνύει καινοτόμους τρόπους εκπαίδευσης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σχετικά με την επίδραση του μυαλού στη γευστική αντίληψη και τον τρόπο αντιμετώπισης του φαγητού. Μέσω του μαθήματος γίνεται μια διεπιστημονική προσέγγιση στην κατανόηση και ερμηνεία των τροφίμων μέσα από πειράματα και αισθητηριακές αντιλήψεις.

Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και εκτός από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη θα συμμετάσχει ο επίσης βραβευμένος με αστέρια Michelin σεφ, Andeas Antona. Ομιλητές επίσης θα είναι ο ίδιος ο καθηγητής Στέλιος Κιοσσές, η Elizabeth Frates, MD. Assistant Clinical Professor of Physical Medicine and Rehabilitation, Spaulding Rehabilitation και ο Neil Rippington MΑ. Consultant και συγγραφέας.

Η επιστημονική ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Μαΐου και απευθύνεται αποκλειστικά στους φοιτητές του πανεπιστημίου Harvard, ωστόσο τα συμπεράσματα και τις εντυπώσεις αλλά και την όλη εμπειρία του μαθήματος θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε με την σεφ μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών