ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί άλλο παξιμάδι, κι άλλο παξαμάς

Η ιστορία του Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από …

09.01.2013| Updated: 25.06.2021
Γιατί άλλο παξιμάδι, κι άλλο παξαμάς

Η ιστορία του

Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας. Πλέον, αρκετά χρόνια μετά, με συνοδοιπόρο το πάθος του ξεκίνησε ένα ταξίδι σε ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, για να ψάξει, να δοκιμάσει, να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο. Από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης βρήκε, έφερε και μας παρουσιάζει τον…Παξαμά.

Ονοματολογία

Παξαμάς, όπως έλεγαν οι παλιοί το παξιμάδι Το 1ο αιώνα μ.Χ., ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτευχθεί η μακροχρόνια διατήρησή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν όλοι να το απολαμβάνουν. Προς τιμή του «εφευρέτη» Παξάμου, το αρτοπαρασκεύασμα αυτό ονομάστηκε… Παξαμάς.

Έψαξε, δοκίμασε και τον βρήκε. Ο Μανώλης Καραμολέγκος μάς συστήνει τον Παξαμά.

Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις έναν Παξαμά, θα καταλάβεις γιατί άξιζε που γυρίσαμε την Κρήτη και τη Μάνη για να τον βρούμε.

Η πλούσια γεύση του Παξαμά το κάνει ιδανικό σνακ  για όλες τις ώρες της ημέρας. Το απολαμβάνετε είτε σκέτο, είτε με γιαούρτι, μέλι και κανέλα. Ταιριάζει σε έναν λαχταριστό ντάκο με ντομάτα ακόμα και σε ένα ελαφρύ γεύμα με σολωμό και αβοκάντο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το KaramolegosGR.

 

Παξαμάς Κρίθινος από την Κρήτη

 

Παξαμάς Κρίθινος χωρίς πρόσθετο αλάτι από την Κρήτη

 

Παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων

 

Παξαμάς Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη

 

Παξαμάς Σταρένιος Πινακωτής από τη Μάνη

 

Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών