ΕΞΟΔΟΣ

Γλυκιά φιλοξενία

Mια γεύση από το Greece Is Kastellorizo, μια συλλεκτική αγγλόγλωσση έκδοση της Καθημερινής και της σειράς Greece Is, με σκοπό να ακουστεί η «φωνή» του ηρωικού, ακριτικού Καστελλόριζου σε όλο τον κόσμο.

16.11.2020
Φωτογραφία: Νίκος Πηλός

Τα γλυκά είναι η γευστική μνήμη που ενώνει τους ντόπιους Καστελλοριζιούς με την ομογένεια της Αυστραλίας. Οι νεότερες γενιές, ακόμα και των ομογενών που δεν μιλούν πια ελληνικά, συνεχίζουν να παρασκευάζουν τις συνταγές που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους κρατώντας ζωντανό τον κοσμοπολιτισμό του πλούσιου εμπορικού σταθμού του προηγούμενου αιώνα. Είναι το δικό τους σύμβολο φιλοξενίας. Στα σπίτια καλωσορίζουν τους επισκέπτες με γλυκό του κουταλιού συκαλάκι και ένα ποτήρι κρύο νερό, ενώ οι μαγείρισσες που αγαπούν την παράδοση θα έχουν ετοιμάσει για τον νεοφερμένο το περίφημο κατουμάρι που η συνταγή του είναι ήδη γνωστή από τα βυζαντινά χρόνια.

Η τέχνη αυτού του είδους τηγανόψωμου βρίσκεται στο άνοιγμα του λεπτού φύλλου από αλεύρι, που στη συνέχεια ραντίζεται με βούτυρο και πασπαλίζεται με κοπανισμένα κανέλο-γαρίφαλα και ζάχαρη.

Άλλη μια γρήγορη στην παρασκευή λιχουδιά που αφήνει στο σπίτι το άρωμα του να καλωσορίζει τους επισκέπτες είναι ο χαλβάς της νύφης, ένα γλυκό που παραδοσιακά έφτιαχναν οι συγγενείς για το ζευγάρι που παντρευόταν. Οι παλιές νοικοκυρές πάντως θεωρούν πως τα στραβά είναι αυτά που συμπυκνώνουν την τέχνη όλων των γλυκών. Τα σουτζούκια με αλεύρι και γέμιση από καρύδια, ανακατεύονται με γαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, κανέλα και κομμάτια ζάχαρης, και σερβίρονται περιχυμένα με μέλι.

Mια γεύση από το Greece Is Kastellorizo, μια συλλεκτική αγγλόγλωσση έκδοση της Καθημερινής και της σειράς Greece Is, με σκοπό να ακουστεί η «φωνή» του ηρωικού, ακριτικού Καστελλόριζου σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να παραγγείλετε τεύχη μόνο με έξοδα αποστολής στο subscription.kathimerini.gr/greece-is

 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών