ΕΞΟΔΟΣ

Grana Padano το διάσημο αδερφάκι της Παρμεζάνας

To Grana Padano είναι ένα από τα κορυφαία σε ποιότητα και γεύση τυριά στον κόσμο, κι ας μην είναι τόσο γνωστό όσο το διάσημο αδερφάκι …

04.12.2017| Updated: 25.06.2021
Grana Padano το διάσημο αδερφάκι της Παρμεζάνας

To Grana Padano είναι ένα από τα κορυφαία σε ποιότητα και γεύση τυριά στον κόσμο, κι ας μην είναι τόσο γνωστό όσο το διάσημο αδερφάκι του, η Παρμεζάνα. Η ιστορία του ξεκινά στα κελάρια των κινστεριανών μονών της Κιαραβάλλε, στην Κοιλάδα του Πάδου, στη βορειοανατολική Ιταλία. Στην ίδια περιοχή εξακολουθεί να παράγεται αυτό το Π.Ο.Π. αγελαδινό, κίτρινο, σκληρό τυρί, από μη παστεριωμένο, ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Ένα τυρί που ωριμάζει αργά για 2 χρόνια για να αποκτήσει τη σκληρή του υφή με μικρούς κρυστάλλους να κρατσανίζουν απολαυστικά στο στόμα, το φρουτώδες του άρωμα και τη, πλούσια, πλήρη και βουτυράτη γεύση του με τελείωμα ξηρών καρπών.

Όσο για το όνομά του, Grana σημαίνει κοκκώδες ενώ το Padano προσδιορίζει την τοποθεσία προέλευσής του, την Κοιλάδα του Πάδου.

Αν και είναι πιο οικονομικό από την παρμεζάνα, δεν στερείται ούτε σε γεύση και δύναμη χαρακτήρα, ούτε όμως και σε θρεπτική αξία. Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και βιταμίνες Α Β2 και Β12 ενώ λόγω της μακράς του ωρίμανσης είναι εύπεπτο και απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη, καθιστώντας το ιδανικό για όσους εμφανίζουν δυσανεξία στη συγκεκριμένη ουσία.

Ένα από τα γνωστότερα τυροκομεία της Κοιλάδας του Πάδου είναι και το Τυροκομείο PLAC, που ήδη από το 1933, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του, μετά από πρωτοβουλία συνεργασίας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής, παράγει κορυφαίο τυρί Grana Padano, αξιοποιώντας περίπου 130 εκατομμύρια λίτρα αγελαδινό γάλα το χρόνο από μία πολύ μικρή περιοχή.

Στην ελληνική αγορά το Grana Padano PLAC φτάνει σε τρεις μορφές: ολόκληρα κομμάτια, τριμμένο και σε νιφάδες, σε συσκευασίες των 500 γρ. και του 1 κιλού (το τριμμένο και σε συσκευασία των 100 γρ.).

Με άλλα λόγια το τυρί Grana Padano είναι ένας σπάνιος συνδυασμός απολαυστικής γεύσης και πηγής σημαντικότατων και ευεργετικών για τον οργανισμό ουσιών. Έτσι, το τυρί Grana Padano ξεχωρίζει γιατί είναι ασύγκριτα νόστιμο, ποιοτικά κορυφαίο, με πλούσια ιστορία πίσω του και με τιμή προσιτή, ώστε να το απολαμβάνουν όλοι.

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος “Simba Sales Ltd”, 210-60.84.633

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών