ΕΞΟΔΟΣ

Η Ελλάδα των παραγωγών

Δεκατρείς μικρές και μεγάλες παραγωγικές εταιρείες, δεκατρείς συναρπαστικές ιστορίες επιτυχίας.

12.06.2014
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Δημιουργικοί, ταλαντούχοι, προκομμένοι άνθρωποι. Με τσαγανό. Σκληρά εργαζόμενοι, σκληραγωγημένοι απ’ τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που έχουν συναντήσει (βλ. ακαμψία της ελληνικής γραφειοκρατίας). Παραγωγοί προϊόντων νόστιμων, ασφαλών, ποιοτικών, μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες που μας θυμίζουν ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, ζωντανή και δημιουργική. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ξεχώρισε και βράβευσε και φέτος η ομάδα του Γαστρονόμου. Η τελετή απονομής των φετινών Βραβείων Ποιότητας έγινε εχθές, 11 Ιουνίου, στο Μουσείο Μπενάκη. Δεν βρίσκω λέξεις να περιγράψω τη συγκίνηση – γέμισε η καρδιά μας αισιοδοξία αλλά και προβληματισμό. Για το παρόν και το μέλλον της παραγωγής στην Ελλάδα, τις αναποδιές που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, για την απουσία του κράτους, για τη σκληρή δουλειά τους που τελικώς ανταμείβεται. 

Κλείνοντας, παραθέτω ένα μέρος από τη σύντομη εναρκτήρια ομιλία του διευθυντή των περιοδικών εκδόσεων της Καθημερινής, κ. Σωκράτη Τσιχλιά, που μεταξύ άλλων σκιαγράφησε το προφίλ των Ελλήνων παραγωγών που επιμένουν ποιοτικά και συμβάλλουν με τη δουλειά στην παραγωγική ανασύνταξη της χώρας: «Και στο κρασί και στο λάδι και στο μέλι, τη μεταποίηση λαχανικών και την τυροκομία, πρωτοπόροι, παθιασμένοι παραγωγοί, κέρδισαν με σκληρό αγώνα μια θέση στα ράφια των πιο διάσημων πολυτελών πολυκαταστημάτων του κόσμου. Πρόκειται για την πιο σιωπηλή επανάσταση που έχει συμβεί στην πατρίδα μας. Τους πρωταγωνιστές της δεν θα τους δείτε στην τηλεόραση, δεν φιλοξενούνται συνήθως σε έντυπα. Είναι αυτοί που αρνήθηκαν τις επιδοτήσεις και τις αρπαχτές, που πήγαν κόντρα σε συνήθειες δεκαετιών, καταπολέμησαν προκαταλήψεις. Μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, επιχειρούν με πάθος και όραμα. Δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα που τόσο έχουμε ανάγκη, την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο για την πατρίδα είναι η παραγωγική της ανασυγκρότηση. Τέτοιους ανθρώπους αναζητούμε διαρκώς, να μάθουμε γι’ αυτούς, να σας τους γνωρίσουμε, να τους βραβεύσουμε». 

Θα ακολουθήσουν αναλυτικά ρεπορτάζ για τη βραδιά της απονομής αλλά και για τους φετινούς βραβευμένους. 

Ποιοι βραβεύθηκαν φέτος 

1. Τιμητικό βραβείο
Κέντρο Λαογραφικής Ερεύνης Ακαδηµίας Αθηνών 

2. Βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης»
Εταιρεία «Ηπειρος» 

3. Βραβείο «Εύη Βουτσινά»
Εταιρεία Αρκαδιανή 

4. Βραβείο παραγωγής γιαουρτιού
Γαλακτοκοµικά Καρυάς 

5. Βραβείο βιοκαλλιέργειας
Οικολογικό αγρόκτηµα ∆ιαµάντη 

6. Βραβείο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων
α) Ο Έλατος
β) Αρκαδία 

7. Βραβείο παραγωγής ελαιολάδου
Olive Vision 

8. Βραβείο παραγωγής κρέατος
Κτηνοτροφικό χωριό Ανάβρα 

9. Βραβείο ιχθυοκαλλιέργειας
Εταιρεία G-Fish 

10. Βραβείο εξαγωγών
Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπαραγγοπαραγωγών Νέας Βύσσας 

11. Βραβείο καταστήματος
Παραδοσιακό Μπακάλικο 

12. Βραβείο ποτού
Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών