ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιστορία ενός εξωφύλλου

Μια κιβωτός με γεύσεις και λόγια της καρδιάς είναι το επόμενο τεύχος του Γαστρονόμου που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Απριλίου με την Καθημερινή.

06.04.2020| Updated: 25.06.2021
Η ιστορία ενός εξωφύλλου

Μια κιβωτός με γεύσεις και λόγια της καρδιάς είναι το επόμενο τεύχος του Γαστρονόμου που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Απριλίου με την Καθημερινή.

Συνταρακτικές μικρές ανακαλύψεις: η μυρωδιά του ωμού ζυμαριού, ο ήχος από τις σταγόνες του λαδιού που πέφτουν όταν ραντίζεις τα φύλλα με τα χέρια, τα υπόκωφα κρακ του φούρνου που μαλακώνει μετά από πολύωρο ψήσιμο, ίδια περίπου με τα κρακ της μέσης που έχει κοκαλώσει διπλωμένη πάνω από το τραπέζι που ανοίγεις φύλλο, ίδια με τα αθόρυβα κρακ κρακ κρακ του Σικελιανού: «μα εβύθισα τη σκέψη μου μέσα στην πάσα ώρα/σα μέσα της να κρύβονταν ο αμέτρητος σκοπός».

Στιγμές μαγειρικής, στιγμές αληθινής ζωής στον μεγεθυντικό φακό της καραντίνας, συνωστισμός σκέψεων, η πρόζα της ζωής στην κουζίνα εν καιρώ πανδημίας. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το εξώφυλλο που βλέπετε. Στις αιφνιδιαστικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, θελήσαμε ένα σύστοιχο εξώφυλλο, χωρίς τέλειο τελικό πιάτο – κάτι που έτσι κι αλλιώς αποφεύγουμε επιμελώς εδώ και αρκετό καιρό.

Έτσι το αποφασίσαμε: να μοιάζει ατελές, μια ματιά σε μια κουζίνα εν ώρα προετοιμασίας, μια εικόνα φροντίδας, γέμιση μέσα στην πίτα, μάγειρας μες στην ποδιά του, φωτογραφία σε λευκή κορνίζα. Η κουζίνα περιέκτης και καταφύγιο, η μαγειρική καθολική και ενοποιητική. Αναζητήσαμε και μια θεματολογία παρηγορητική που να υπογραμμίζει την ανάγκη για σεμνότητα και ουσία: συνταγές που θρέφουν σώμα και ψυχή, σιγαλόφωνα, καθησυχαστικά φαγητά.

Επίσης, το μηνιαίο συνταγολόγιο χωρισμένο στις βασικές κατηγορίες τροφίμων για να οργανώσουμε εγκαίρως τις αγορές μας. Και το κεντρικό μας θέμα: ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα με τις εαρινές εμπνεύσεις των σεφ μας φωτογραφημένες στην οικία των Patrick και Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη, στη Μάνη. Έναν πνευματικό τόπο όπου «η ευγένεια της απλότητας εισχωρεί μέσα σου, σου επιβάλλει τον ψίθυρό της», όπως γράφει ο Νίκος Βατόπουλος. Πρώτη φορά, ανοίγει το σπίτι των Leigh Fermor τις πόρτες του για μια τέτοια φωτογράφιση.

Αυτό λοιπόν είναι το δικό μας Πάσχα. Ντροπαλό, λιτό, ελληνικό.

Μια κιβωτός με γεύσεις και λόγια της καρδιάς. 

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή της Κυριακής.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT