ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Provil σβήνει 25 κεράκια σταθερής παρουσίας στη βιομηχανία τροφίμων

Η τρίτη γενιά πλέον δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων.

26.10.2018| Updated: 25.06.2021
Η Provil σβήνει 25 κεράκια σταθερής παρουσίας στη βιομηχανία τροφίμων

Τρίτης γενιάς γαστρονόμοι η οικογένεια Βογιάννου από τις Σέρρες ίδρυσαν το 1993 την εταιρεία Provil με σκοπό να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε από τους Χρήστο και Νικόλαο Βογιάννου μετά το τέλος του Ά Παγκόσμιου Πολέμου στην Αγριανή Σερρών, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το εμπόριο τροφίμων που παράγονταν στον τόπο τους. Η επόμενη γενιά της οικογένειας με τους Βασίλειο και Θεόδωρο συνεχίζει την ενασχόληση με την γαστρονομία, πλέον με ένα εστιατόριο/μεζεδοπωλείο το Νέον στο Γάζωρο Σερρών όπου για μια 40ετία αποτέλεσε εστία γεύσης και απόλαυσης. Η τρίτη γενιά πλέον δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, αρχικά έχοντας καταπιαστεί με το εμπόριο ως εισαγωγείς γαστρονομικών προϊόντων και πλέον κυρίως ως δημιουργοί προϊόντων που όχι μόνο διανέμονται στην Ελλάδα, αλλά εξάγονται και σε 10 χώρες σε όλο τον κόσμο. «Αυτό που μας δίνει ώθηση είναι η αποδοχή της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό» λένε οι ίδιοι. Τα προϊόντα τους απευθύνονται αφενός στη μαζική εστίαση και στα κρεοπωλεία, ενώ η σειρά Cook at Home έχει στόχο την καθημερινή κουζίνα ενός νοικοκυριού.

Στα ατού της η εταιρεία Provil έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου επιστημονικά καταρτισμένοι υπάλληλοι σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, κάποιοι εκ των οποίων είναι εξειδικευμένοι τεχνολόγοι τροφίμων, εργάζονται για την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων, πρωτοποριακών προϊόντων σε οργανωμένο εργαστηριακό χώρο. «Ζητούμενο είναι να παράγουμε γεύση και άρωμα, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες άριστης ποιότητας» εξηγεί ο Χρήστος Βογιάννου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και συμπληρώνει «αυτό που μένει από μια δουλειά είναι η δημιουργία της μνήμης». Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 85 άτομα προσωπικό και επεξεργάζεται 10 τόνους προϊόντων/ημέρα που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 650 κωδικούς.

Εξειδικεύονται στις μαρινάτες, στα καρυκεύματα, σε ζωμούς, σούπες, σάλτσες, dressings, chutneys και dips. Προσωπική μου αδυναμία είναι το τσάτνεϋ τριαντάφυλλο φτιαγμένο με πέταλα και μπαχαρικά, μια ασυνήθιστη γευστική βόμβα που μου αρέσει πολύ να συνδυάζω με πικάντικα κι αρμυρά τυριά, ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει το πέστο βασιλικού τους και η σάλτσα σαγανάκι. Σε συζητήσεις με φίλους, καταξιωμένους σεφ, διαπίστωσα επίσης την αξία των αποξηραμένων μυρωδικών τους με τη φίρμα Kampos (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και μέντα) που καλλιεργούνται σε 400 ιδιόκτητα στρέμματα, όπως και την υψηλή ποιότητα των μπαχαρικών τους που επεξεργάζονται σε θερμοκρασίες -120C με αποτέλεσμα να διατηρούν αναλλοίωτη την αρωματική τους ένταση (βλ. πιπέρι ψιλό, πιπέρι εκραζέ, λεμονοπίπερο).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών