ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2020

Σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων διεξάχθηκε και εφέτος ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων, με τον κ. Χανιαλίδη να παίρνει το εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων του 2023.

05.02.2020| Updated: 25.06.2021
Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2020

Σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων διεξάχθηκε και εφέτος ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων, με τον κ. Χανιαλίδη να παίρνει το εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων του 2023.

O κ. Ανδρέας Ματθίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων με τον νικητή κ. Ελευθέριο Χανιαλίδη

 

Ο head sommelier των καταστημάτων Cava Vegera, Ελευθέριος Χανιαλίδης έκατσε στα θρανία των ξενοδοχείων Electra Metropolis Athens και Μεγάλη Βρετανία, και βγήκε κερδισμένος ανάμεσα σε 15 συνολικά υποψηφίους. Έτσι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων του 2023, γεγονός που μαζί με την υπερηφάνεια και την ικανοποίηση της πρωτιάς είναι ζητούμενο για όλους τους συμμετέχοντες. «Να έχεις βαθιά γνώση του κρασιού, αλλά όχι μόνο» απαντάει σε ερώτηση σχετικά με τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας καλός οινοχόος. «Πρέπει επίσης να ξέρεις να παρασκευάζεις τα βασικά κοκτέιλ, να έχεις ιδέα από μαγειρική, να μπορείς να διαβάσεις το μενού ενός σεφ και να έχεις την ικανότητα να αποδομήσεις στο μυαλό σου ένα πιάτο. Για έναν νέο επαγγελματία είναι λίγο τρομακτικό το πόσα πολλά πρέπει να γνωρίζει. Ο διαγωνισμός σε φέρνει αντιμέτωπο με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσεις στο επάγγελμά μας, και μάλιστα σε μεγέθυνση. Πρέπει να έχεις τη γρηγοράδα και το ήθος να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες, να παίρνεις άμεσες αποφάσεις σε αναπάντεχες καταστάσεις και να λειτουργείς ενστικτωδώς». Μου λέει γελώντας ότι «Είναι πλέον έθιμο για μένα σε κάθε διαγωνισμό που πηγαίνω να είμαι άρρωστος. Το 2017 που κατέβηκα στον διαγωνισμό για πρώτη χρονιά είχα πυρετό και δεν μύριζα τίποτα». Τότε είχε κερδίσει την τρίτη θέση και επίσης βγήκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος.

O κ. Ανδρέας Ματθίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων με τους τρεις φιναλίστ. Από αριστερά: Άρης Σκλαβενίτης (3η θέση), Ελευθέριος Χανιαλίδης (1η θέση), Αλέξανδρος Μπουζίκας (2η θέση)

 

Εφέτος που είχε μια απλή ιωσούλα βγήκε πρώτος! Μια σειρά από γραπτές εξετάσεις και πρακτικές ασκήσεις σχετικά με το σερβίρισμα και την τεχνική της οινοχοΐας, προηγήθηκαν από τον διαγωνισμό που έγινε παρουσία κοινού την 1η Φεβρουαρίου. Εκεί τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, νικητής του ίδιου διαγωνισμού το 2017, ενώ την τρίτη θέση πήρε ο δικός μας, συνεργάτης του Γαστρονόμου, Άρης Σκλαβενίτης, και νικητής των εθνικών διαγωνισμών 2016 και 2019. Ο Αλέξανδρος, επικεφαλής οινοχόος και υπεύθυνος στο VIN winebar της Θεσσαλονίκης, και F&B Manager και επικεφαλής Sommelier στο Katikies Garden της Σαντορίνης και ο Άρης, που είναι ένας εκ των ιδιοκτητών του wine bar Oinoscent μου λένε ότι «μεταξύ άλλων στον προημιτελικό μας ζητήθηκαν να παρουσιάσουμε στα αγγλικά τις 4 ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, να επισημάνουμε τις διαφορές από την καλλιέργεια μέχρι το στυλ και το σερβίρισμα του κρασιού Pinot noir με προέλευση τη Νέα Ζηλανδία και εκείνων από το Nuit Saint Georges, κι επίσης να αναγνωρίσουμε το πιάτο που μας σέρβιραν, να αποδομήσουμε τη γεύση του και να προτείνουμε τον κατάλληλο συνδυασμό του με το κρασί». Ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων έγινε όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια της οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά», και την ευθύνη της οργάνωσης του διαγωνισμού είχε η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων. «Το επίπεδο του διαγωνισμού, αλλά και των διαγωνιζομένων ήταν εφέτος ακόμα πιο ανεβασμένο από τις προηγούμενες χρονιές. Οι διαγωνισμοί αυτοί σε κάνουν καλύτερο και σου δίνουν και το εισιτήριο για τους παγκόσμιους διαγωνισμούς» συμπληρώνει ο Άρης.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών