ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρέπες για καλό σκοπό έφτιαξαν 10 γνωστοί σεφ στη Γαλλική Πρεσβεία

Σε μια εκδήλωση αγάπης και αλληλεγγύης στην αυλή της Γαλλικής Πρεσβείας, γνωστοί σεφ παρασκεύασαν 1.000 κρέπες που προσφέρθηκαν σε ΜΚΟ για παιδιά που έχουν ανάγκη.

03.02.2021| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: © Ambassade de France – Giannis Panagopoulos
Κρέπες για καλό σκοπό έφτιαξαν 10 γνωστοί σεφ στη Γαλλική Πρεσβεία

Σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα, στις 2 Φεβρουαρίου, οι Γάλλοι γιορτάζουν την αντίστοιχη δική τους Υπαπαντή του Κυρίου, την Chandeleur. Για την ημέρα αυτή έχουν έθιμο να ανάβουν τα μεσάνυχτα κεριά (chandelles), θυμίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου, και να παρασκευάζουν κρέπες, που με το σχήμα τους συμβολίζουν τον ήλιο, την επιστροφή τής άνοιξης και την ευφορία της γης. Δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς… Τους δένει μια παλιά δοξασία που ορίζει ότι αν δεν φτιάξουν κρέπες εκείνη την ημέρα, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστραφεί.

Την ενδιαφέρουσα και νόστιμη αυτή παράδοση είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και στη χώρα μας με πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας και του εξαιρετικά δραστήριου και ταλαντούχου αρχιμάγειρά της, Jean-Marie Hoffmann καθώς και του sous-chef, Ηλία Βεκρή. Σε μια μικρή ολιγάριθμη εκδήλωση στον κήπο της Πρεσβείας, το πρωί της Τρίτης, 2 Φεβρουαρίου, παρουσία λίγων δημοσιογράφων και του πρέσβη της Γαλλίας Patrick Maisonnave, και με την πολύτιμη βοήθεια 8 συναδέλφων τους, μαγείρων και ζαχαροπλαστών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα, παρασκεύασαν περισσότερες από 1.000 κρέπες. Οι σεφ που συμμετείχαν ήταν οι: Jean-Louis Capsalas, Αστέριος Κουστούδης, Αγάπη Μιχελή, Ντίνα Νικολάου, Γκίκας Ξενάκης, Στέλιος Παρλιάρος, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Δημήτρης Χρονόπουλος.

Ντυμένοι με τη λευκή στολή τους, παρατάχθηκαν πίσω από τους πάγκους που είχαν στηθεί για τον καθένα, έβαλαν μπρος τις φωτιές και επιδόθηκαν σε έναν άτυπο διαγωνισμό ποιος θα φτιάξει τις περισσότερες κρέπες, ποιος θα πετύχει το καλύτερο τίναγμα και γύρισμα στον αέρα, ποιος θα τις κάνει πιο λεπτές και δαντελωτές.

Στο τέλος τις γέμισαν με διάφορες γεμίσεις, τις έβαλαν σε κουτιά, τα οποία υπέγραψαν και τις φόρτωσαν στο φορτηγό που είχε αναλάβει τη διανομή στις εξής ΜΚΟ: ΕΣΤΙΑ (Κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση), Η κιβωτός του κόσμου (Μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού), Μαζί Για Το Παιδί, Παιδικά Χωριά SOS, Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΔΟΜ Κυψέλη. Τελικός αποδέκτης ήταν φυσικά τα 350 παιδιά που στηρίζονται από αυτές τις οργανώσεις.

Ήταν μια όμορφη γιορτή με ακόμα πιο όμορφο σκοπό, σε μια δύσκολη στιγμή που έχουν ανασταλεί πολλές φιλανθρωπικές δράσεις. Ο Πρέσβης της Γαλλίας δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με αφορμή τη γιορτή Chandeleur, που θα δώσει χαρά σε 350 παιδιά από διάφορες ελληνικές ΜΚΟ. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης, με στόχο να μοιράσουμε λίγη “γλυκύτητα” στον κόσμο, στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος για την εκδήλωση και για την παρουσία των Ελλήνων σεφ που μας έκαναν την τιμή να συμμετάσχουν. Όπως είδατε ήταν μια έντονη διαδικασία, ετοιμάσαμε χίλιες κρέπες, τους ευχαριστώ λοιπόν όλες και όλους καθέναν ξεχωριστά»



 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών